Порекло презимена Пјешивац

27. мај 2013.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПЈЕШИВЦИ

(у Ускоцима код Жабљака)

Њихова старина је из Пјешиваца, од братства Пејовића, из Дола Пјешивачког, гдје су били старосједиоци. Од овог братства у 15. вијеку био је чувен кнез Обрад Пејовић, који је имао осам синова: Радету, Шћепана, Вука, Тома, Драгића, Бора, Гиљена и Лала. Кнез Обрад, са синовима, био се толико осилио да није признавао тадашњег црногорског владара Иван-бега Црнојевића, па их он разури и све их погуби, осим старог Обрада. Обрад се под старост ожени и добије сина, од кога су данашњи Пејовићи и њихови огранци у Долу.

Један њихов огранак је Павићевић, вјероватно по Павићу. Ристо Павићевић се са својом породицом, због крви, око 1870. године пресели у Затарје у мјесто Дулин Бријег. Из Дулин Бријега је као добровољац учествовао у Херцеговачком устанку 1875-1878. године, гдје се истакао у бици на Вучјем Долу, због чега добија земљу у селу Ускоцима код Жабљака, гдје се насељава 1878. године, одмах након припајања Језера Црној Гори. Ристо је имао два сина: Радована-Вула и Ристана. Вуле је рођен у Пјешивцима и имао је пет година када му се отац Ристо одселио из Дола Пјешивачког.

Вуле је имао Јована, који је умро од шпањолице 1918. године и од њега нема мушких потомака, и Петра чији потомци живе у Ускоцима, Жабљаку, Никшићу, Београду и Подгорици. Ристан је имао сина Момчила-Мома, који је 1945. године колонизиран у Бачко Добро Поље.

По њиховој даљњој старини Пјешивцима, одакле потичу, добише презиме Пјешивци.

Славе Зачеће Јована Крститеља.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.