Порекло презимена Мештер

27. маја 2013.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МЕШТЕРИ

(на Малинску)

Мештери су поријеклом од братства Попадића из Гацка, одакле су браћа Јован и Одо ускочили у Љевишта, 1805. године, гдје су се међу Ускоцима населили. Одови синови одселе се у Србију. Јован је имао два сина – Видака и Милоша. Видак са синовима остане у Љевиштима, гдје живе и сада његови потомци, а Милош се са својом породицом око 1830. године пресели на Малинско.

Презиме Мештер добили су, према предању, овако: неки Турчин је позвао Ода на мегдан и Одо га вјешто посијече. Присутни га прозваше „мештер“ (мајстор – вјештак), па се његови потомци по овом надимку прозваше Мештери.

Неђељко Мештер, истакнути родољуб и активиста у НОП-у, ухваћен је од стране непријатеља и стријељан на Боану августа 1942. године; Бранко Милунов је био борац у 7. омладинској црногорској бригади од њеног формирања; био је курир бригаде.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.