Poreklo prezimena Mešter

27. maj 2013.

komentara: 1

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MEŠTERI

(na Malinsku)

Mešteri su porijeklom od bratstva Popadića iz Gacka, odakle su braća Jovan i Odo uskočili u Ljevišta, 1805. godine, gdje su se među Uskocima naselili. Odovi sinovi odsele se u Srbiju. Jovan je imao dva sina – Vidaka i Miloša. Vidak sa sinovima ostane u Ljevištima, gdje žive i sada njegovi potomci, a Miloš se sa svojom porodicom oko 1830. godine preseli na Malinsko.

Prezime Mešter dobili su, prema predanju, ovako: neki Turčin je pozvao Oda na megdan i Odo ga vješto posiječe. Prisutni ga prozvaše „mešter“ (majstor – vještak), pa se njegovi potomci po ovom nadimku prozvaše Mešteri.

Neđeljko Mešter, istaknuti rodoljub i aktivista u NOP-u, uhvaćen je od strane neprijatelja i strijeljan na Boanu avgusta 1942. godine; Branko Milunov je bio borac u 7. omladinskoj crnogorskoj brigadi od njenog formiranja; bio je kurir brigade.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. ranko mester

    naselili su opstinu bijelo polje,deca jovanova.radovan,radoje ,rados i vuk.svi su bili ucesnici nob-a.radovan i vuk su bili golootocki suznji.potomak radosa mestera,ranko mester.pozdrav.