Poreklo prezimena Miljić

24. maj 2013.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MILJIĆI

(u Donjoj Dobrilovini i Luci)

Porijeklo im je iz Kuča, gdje su se prezivali Veljovići. Iz Kuča su veoma davno pobjegli zbog krvi i nastanili se u pljevaljskom kraju. Bili su brojni i vrijedni, tako da su se za kratko vrijeme obogatili. Imali su dosta stoke, koju su davali na čuvanje pod pare, pa ih prozvaše Podpare – Potpare.

Jovo Potpara rano poginu u nekom sukobu s Turcima; ostane mu žena Milja, koja je bila rodom od Rondovića – sestra Leke kapetana, sa maloljetnim sinom Mitrom, koga su po majci Milji zvali Mitar Miljin. Mitar je imao dva sina: Vula i Boža. Negdje oko 1846. godine udare dva turska zulumćara Uso i Aso Micanovići da plijen Mitrovu stoku. Mitrov četrnaestogodišnji sin Božo uspije da iz neke kubure ubije oba napadača, pri čemu je i on ranjen i jedva se bjekstvom spasi. Odlazi u svoju ujčevinu u Prenćane, gdje ga je našao otac Mitar. Iz Prenćana se prebace preko Tare i nasele se u Novakovićima u Jezerima. Kod njih je došao i Vule sa ženom. Dolaskom u Jezera, Mitar sa sinovima uzme prezime Miljić, po svojoj majci Milji.

U Novakovićima su ostali oko dvadeset godina, onda ih Šaranci naseliše u Donjoj Dobrilovini poslije 1862. godine kao graničare.

Vule Mitrov je imao sina Vula, koji se rodio posmrtno, a njegov brat Božo je imao pet sinova: Milovana, Jova, Pera, Toma i Petra. Miljići su učestvovali u balkanskim i Prvom svjetskom ratu. Za vrijeme austrougarske okupacije 1916-1918. godine, neko je prokazao Švabama da se kod njih nalaze komiti, pa su Švabe sa velikom vojskom udarile na Dobrilovinu, ne bi li pohvatali komite, u čemu nijesu uspjeli, jer su komite uspjele da se izvuku iz obruča. Švabe tada uhvate Milovana i Toma i obojicu ubiju u. selu Šljivansku. Kuće i imovinu im popale, a stoku plijene, tako da su ostali bez ičega.

Vidak Milovanov je pripadao NOP-u od 1941. godine, prvo u Durmitorskom odredu, a onda u 7. crnogorskoj omladinskoj brigadi u kojoj je bio komandir čete, zamjenik komandanta i komandant bataljona. U ratu je ranjavan.

Marjan Urošev među mladim književnicima i stvaraocima zauzima zapaženo mjesto.

Miljića ima u raznim mjestima naše zemlje, gdje su najčešće odlazili iz ekonomskih razloga i radi školovanja.

Ima ih u Podgorici, Baru, Kotoru, Somboru, Čačku i Žabljaku.

Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.