Порекло презимена, село Шутци (Љиг)

22. маја 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Шутци, општина Љиг. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

 

Положај села.

Село Шутци је испод Калањеваца, одмах у долини реке Качера. Од Цера, најисточнијег и највишег узвишења планине Кљештевице, одваја се један повијарац на јужну страну, састављен из онижих брегова и завршава се Шутачким Камаљем у долини Качера. До овог повијарца пружа се од Кљештевице једна дугачка коса благог нагиба у долину Качера, одвојена од поменутог повијарца Великим Потоком. На странама ове косе и поменутих брегова, на десној страни великог Потока, смештене су сеоске куће. Ту се у речну долину стрмо спушта део планине Ковиљаче.

Извори.

Највећи су извори: извор Великог Потока, извор потока Врањевца, Теовановића Извор, Ракинац, Глуваћ, Добриловац, други Добриловац, Којички Извор, други Глуваћ, Оњег и Бошкић. Има и 6 бунара-ђермова.

Земље и шуме.

Земља за обрађивање је мањим делом између кућа у селу, а већим у потесу поред Качера, далеко од средине села за пола часа. Земља је добре родности, боља но у пре описаним селима око Качера. Једној породици за осредњи живот потребно је 5-6 хектара зиратне земље. Највеће су њиве на Кошаришту у Кљештевици.

Око села има доста шуме, као: Ковиљача, Осоје, Суви Оњег и Кљештевица. И овде је шума већином букова, ређе церова. Шуме су заједничко сеоско имање, а служе и за сеоске испаше.

На сеоском потесу има 9 трла.

Тип села.

Село је разбијеног типа и веома је по типу слично селима у долини Качера. Имају два засеока: Шутци, јужно и Којица северно, између којих нема никакве природне границе. На Кошаришту је циганско насеље од 3 куће, досељене пре десетак година из Бољковца.

Ово село је до пре 50-60 година било на сеоском потесу, одакле је тада данашње место премештено.

Свега у селу имају 124 куће, од којих у Шутцима 87 а Којици 37.

Име селу.

О имену села у народу нема никаквог тумачења.

Старине.

У долини Качера има једно маџарско гробље, без икаквих остатака од каквога гробља.

 

Порекло становништва.

Зна се да су у селу биле две фамилије, Перићи и Лазићи, које су били старинци, а које су данас сасвим изумрле. Данашње је становништво из Старог Влаха и Босне.

У Шутцима су:

-Теовановићи (Јевтићи, Ивановићи),који су досељени из Старог Влаха пре 120 година, славе Митровдан.

-Поповићи (Дражићи). Прича се да су се за време Карађорђево доселила из Осата три попа од којих су се ови намножили, славе Стевањдан.

-Ломићи су дошли из Осата после Поповића, зову их и Осаћанима, славе Ђурђевдан.

-Маринковићи су дошли из Босне пре 50 година, славе Никољдан.

-Стојановићи су дошли из Старог Влаха пре више од 100 година, славе Никољдан.

У Којици су:

-Симићи, Јеринићи, који су од старине једна фамилија са Теовановићима у засеоку Шутцима, и они, претпоставља се, славе Митровдан.

-Јеремићи су дошли пре 20 година из Босуте, не каже се шта славе.

 

ИЗВОР: Милоје Т. Ракић, “Качер”. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Корени

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.