Poreklo prezimena Šolović

18. maj 2013.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ŠOLOVIĆI

(žive na Previšu i Gornjoj Bukovici)

Vode porijeklo iz Pješivaca, odakle su se po razuri Povije, 1714. godine, doselili u drobnjačko selo Previš. Prilikom doseljenja prezivali su se Jojići i potomci su vojvode Bogdana Potolića, koji se u Pješivce doselio u drugoj polovini 15. vijeka.

Najstariji predak kome znaju ime je Jovan. On je imao pet ili šest sinova, a znaju samo za ime Miću, koji je bio čuveni junak i hajduk. Bio je pobratim Mijata Kotlice. Mićo je imao nadimak „Kokošar“. Mićo je imao sina Durka, a Durko je imao dva sina: Petra-Šola i Jovana. Jovan je poginuo na Muratovici 1877. godine. Ostao mu je sin Vidoje koji se odselio sa svojom porodicom u jablanički kraj, gdje se njegovi potomci po njemu prozvaše i uzeše prezime Vidojevići.

Petar-Šole je imao sina Savu, a Sava ima Jovana i Iliju. Potomci Šolovi po njemu uzeše prezime Šolovići. Jovan se sa Previša preseli u Gornju Bukovicu 1914. godine, a Ilija ostane na Previšu.

Jovan Savin je imao četiri sina: Momčila, Vasa, Isaila i Savu; svi su bili učesnici NOR-a od prvih ratnih ustaničkih dana. Momčilo je poginuv kod Nikšića 1944. godine, a Isailo kod Beograda 1943. godine. Njihova sestra Milka kao bolničarka u Petom bataljonu Četvrte proleterske crnogorske brigade gine na Zelengori 1943. godine. Vaso je kao u ratnom, tako i u poratnom periodu bio poznati aktivista na raznim dužnostima koje je krajnje savjesno i odgovorno obavljao. Bio je predsjednik opštine Šavnik i poslanik u Skupštini Crne Gore. Njegova supruga Danica u svom rodu Mijovića, bila je u toku NOR-a veliki aktivista u omladinskoj organizaciji i u organizaciji žena u svom kraju.

Sava Jovanov, najmlađi od sve djece, u četrnaestoj godini života stupa u Drugu proletersku, a zatim u Četvrtu crnogorsku brigadu, u kojima se kao mlad borac istakao svojom hrabrošću u mnogim borbama koje su ove jedinice vodile. U Pratećem bataljonu Prve proleterske brigade i Prve armije bio je rukovodilac SKOJ-a i komesar čete, (RVI).

Ilija Savin ima pet sinova: Petra – oficira bivše Jugoslovenske vojske, Mitra – živi u Kikindi, Miloša – borca 7. omladinske crnogorske brigade, Pavla – interniran u Njemačku 1943. godine, sada živi u Norveškoj, i Uroša – živi u Nikšiću.

Šolovići su brojčano malo bratstvo, ali su uvijek, u svim ratovima, učestvovali i isticali se kao dobri i poznati junaci.

Slave Jovanjdan zimski.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.