Saradnik portala Poreklo Duško Lopandić postavljen za ambasadora Srbije pri EU

14. maj 2013.

komentara: 1

Ukazom predsednika Srbije Tomislava Nikolića, saradnik portala Poreklo Duško Lopandić postavljen je za ambasadora pri stalnoj misiji Republike Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu. Uredništvo portala Poreklo čestita kolegi Lopandiću na postavljenju i želi mu uspešan rad na dobrobit otadžbine. 

Lopandić je rođen 7. januara 1957. u Gradačcu (Bosna i Hercegovina). Završio je Pravni fakultet u Beogradu, a doktorirao evropsko pravo na Sorboni. Bio je ambasador Srbije u Portugalu, a na početku diplomatske karijere službovao je u Misiji Jugoslavije pri Evropskoj zajednici u Briselu.

Bio je pomoćnik ministra za međunarodne ekonomske odnose, nacionalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Lopandić je dugogodišnji saradnik Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta UN u Beogradu i Instituta za međunarodnu politiku i privredu, bio je potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji i rukovodilac više projekata.

Objavio je stotinak stručih članaka i desetak knjiga (Purpur imperije, 2007, Dinastije koje su vladale Evropom, 2008, Likovi i priče iz srpskog srednjeg veka, 2009, itd.)

Osim srpskog, govori, čita i piše engleski i francuski, govori i čita portugalski, služi se ruskim i španskim.Oženjen je i ima tri sina.

Na portalu Poreklo najviše piše o poreklu srpskih i evropskih dinastija.

Njegove tekstove možete da pronađete na sledećoj stranici našeg portala:

dr Duško Lopandić – autorski tekstovi

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. viktor teodorović

    *** sve čestitke sada već Njegovoj Ekscelenciji Ambasadoru Republike Srbije pri Europskoj Uniji u nadi da će dosadašnji plodonosan rad upotrebiti za viši stepen saradnje sa EU predstavljajući našu Državu, njene građane i naš Etnos u pravom i orginalnom svetlu našeg istinskog postojanstva kao zavredeli baštinici evropske civilizacije kojoj smo nesporno i mi dali svoj doprinos, ako ne svaki put u kulturi i umetnosti a ono sigurno u enormnoj količini naše krvi prolivene za spas Evrope …i sada nadamo se da će ova reprezentativna Ličnost prikazati Europljanima sve prednosti da se Srbija uključi u zajednicu kojoj ima šta da ponudi na obostrano zadovoljstvo….neka Ga prati sreća, mir i dobro, kreposno zdravlje i mudrost državnika…hvala i Predsedniku Nikoliću na pravilnom odabiru !