Сарадник портала Порекло Душко Лопандић постављен за амбасадора Србије при ЕУ

14. мај 2013.

коментара: 1

Указом председника Србије Томислава Николића, сарадник портала Порекло Душко Лопандић постављен је за амбасадора при сталној мисији Републике Србије при Европској унији у Бриселу. Уредништво портала Порекло честита колеги Лопандићу на постављењу и жели му успешан рад на добробит отаџбине. 

Лопандић је рођен 7. јануара 1957. у Градачцу (Босна и Херцеговина). Завршио је Правни факултет у Београду, а докторирао европско право на Сорбони. Био је амбасадор Србије у Португалу, а на почетку дипломатске каријере службовао је у Мисији Југославије при Европској заједници у Бриселу.

Био је помоћник министра за међународне економске односе, национални координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе. Лопандић је дугогодишњи сарадник Европског центра за мир и развој Универзитета УН у Београду и Института за међународну политику и привреду, био је потпредседник Европског покрета у Србији и руководилац више пројеката.

Објавио је стотинак стручих чланака и десетак књига (Пурпур империје, 2007, Династије које су владале Европом, 2008, Ликови и приче из српског средњег века, 2009, итд.)

Осим српског, говори, чита и пише енглески и француски, говори и чита португалски, служи се руским и шпанским.Ожењен је и има три сина.

На порталу Порекло највише пише о пореклу српских и европских династија.

Његове текстове можете да пронађете на следећој страници нашег портала:

др Душко Лопандић – ауторски текстови

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. viktor teodorović

    *** све честитке сада већ Његовој Ексцеленцији Амбасадору Републике Србије при Еуропској Унији у нади да ће досадашњи плодоносан рад употребити за виши степен сарадње са ЕУ представљајући нашу Државу, њене грађане и наш Етнос у правом и оргиналном светлу нашег истинског постојанства као завредели баштиници европске цивилизације којој смо неспорно и ми дали свој допринос, ако не сваки пут у култури и уметности а оно сигурно у енормној количини наше крви проливене за спас Европе …и сада надамо се да ће ова репрезентативна Личност приказати Еуропљанима све предности да се Србија укључи у заједницу којој има шта да понуди на обострано задовољство….нека Га прати срећа, мир и добро, крепосно здравље и мудрост државника…хвала и Председнику Николићу на правилном одабиру !