Порекло презимена Шобић

11. мај 2013.

коментара: 3

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ШОБИЋИ

(живе у Горњој Бијелој)

Шобићи су огранак Вуловића. Ни они, као ни Јевтићи, не знају кад су се ни како одвојили од Вуловића. Знају да су најближи с Јевтићима.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    Шобићи су забележени 1831. године у Пописном тефтеру Капетаније Мачве у селу Дреновцу. Тада су Дреновцу пописана следећа домаћинства Шобића са следећим мушким члановима: домаћинство Матије Шобића, у коме живе Матијин брат Ђуро и Матијини синови Јован и Иван; домаћинство Живана Шобића, у коме живе његови синови Рако, Петар и Маринко; домаћинство Антонија Шобића; домаћинство Стојадина Шобића, у коме живе његове синови Живко и Нинко; домаћинство Новака Шобића са ким живи његов син Танасија; домаћинство Јеремије Шобића са којим живи његов син Јовица; домаћинство Вилипа Шобића, у коме живе његов синовац Јован и синови Владислав и Милисав.

    Извор: Радомир Ј. Поповић, Пописни тефтер Капетаније Мачве за 1831. годину, Београд, 2014, стр. 3-12

  2. Марко Петровић

    Молио бих Дефендора уколико може да провери у попису капетаније Мачве 1831. година да ли се у селу Дреновац код Шапца помиње и фамилија Јелић која је постала од фамилије Шобић.Моја прабаба је од Јелића па ме занима.Поздрав.

  3. Војислав Ананић

    ШОБИЋ (п). у Горњим Пијавицама (Љубомир, Требиње). „Шобићи само знају да су веома давно доселили с Моска на Пијавице”. Поријекло им није познато. Увијек их је била “само једна кућа”. Славе Ђурђевдан (59:138,140). Шобића (Шобајића) било је и у Гацку. Старином су из Дробњака, одакле су се доселили у Гацко. Из Гацка су “због неког зла с муслиманима” одселили у “власенички срез и друге крајеве” (147:603).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.