На данашњи дан: Рођен глумац Зоран Радмиловић Reviewed by Momizat on . 11. маја 1933. - Рођен један од највећих српских глумаца свих времена Зоран Радмиловић. Зоран Радмиловић је рођен у Зајечару, од оца Момчила судије и мајке Љуби 11. маја 1933. - Рођен један од највећих српских глумаца свих времена Зоран Радмиловић. Зоран Радмиловић је рођен у Зајечару, од оца Момчила судије и мајке Љуби Rating:
You Are Here: Home » На данашњи дан » На данашњи дан: Рођен глумац Зоран Радмиловић

На данашњи дан: Рођен глумац Зоран Радмиловић

11. маја 1933. – Рођен један од највећих српских глумаца свих времена Зоран Радмиловић.

Зоран Радмиловић је рођен у Зајечару, од оца Момчила судије и мајке Љубице домаћице. Деда по оцу Рихард Ланг, био је Немац, железничар. Оженивши се Зорановом бабом Стевком, прешао је у православље и узео име Радмило. Одатле потичу Радмиловић.

По очевој жељи уписао је право у Београду, потом студирао и на Архитектонском и Филолошком факултету; упоредо је опробао глумачке могућносту у КУД „Иво Лола Рибар“, потом уписао и поступно апсолвирао глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију те започео каријеру у Београдском драмском позоришту (1962—1968), у коме испрва наступа у мање значајним представама.

Године 1964, због одустајања Љубе Тадића, Радмиловић ускаче у насловну улогу у Краљу Ибију (на сцени Атељеа 212), представи коју претвара – разоткривајући потпуно изузетну глумачку надареност – у тријумф импровизације (велики успех остварује и на гостовањима у Паризу, Москви, Њујорку, Венецији и др.), у „своју сцену“ која ће трајати (заједно с каснијим Радованом III Душана Ковачевића) две деценије.

Иако је остварио низ успелих улога у позоришту (стални је члан Атељеа 212 од 1968. године до смрти), на филму, телевизији и естради, све су оне остале у сени „улоге живота“ у Краљу Ибију (чак и кад се ради о бриљантном остварењу – улози Молијера у истоименом комаду М. А. Булгакова, за коју је награђен Октобарском наградом града Београда).

На филму је дебитовао 1962. године (Чудна девојка, Јована Живановића) и одиграо око двадесет улога. Главне је остварио у филмовима Глинени голуб (Т. Јанић, 1966), Рам за слику моје драге (Мирза Идризовић, 1968), Поглед у ноћ (Н. Стојановић, 1968), Павиљон 6 (Л. Пинтилије, 1978), Срећна породица (Гордан Михић, 1980), а једну од најбољих рола остварио је у антологијском филму Маратонци трче почасни круг (Слободан Шијан, 1982).

Своју последњу 299 представу „Радован III“ је одржао 9. јуна 1985. године уз велике болове, али опет уз његову велику жељу представа је одржана до краја. Само три дана касније пребачен је у болницу из које се није вратио. Преминуо је 21. јула 1985. године, кремиран је а његова урна се налази у Алеји заслужних грађана на Новом Гробљу у Београду.

 

ИЗВОР: Википедија

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mgPbtnViGbU&feature=related[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uuBXOPAS9n8&feature=related[/youtube]


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top