Poreklo prezimena Durković

21. april 2013.

komentara: 2

DURKOVIĆI (žive u Vrelima i Junča Dolu)

Durkovići vode porijeklo od Alekse, sina kneza Maksima Jakšića, koji je imao nadimak „Durko“. Ovaj nadimak je dobio, prema porodičnom predanju, kada je Aleksa jednom prilikom udario obijesnog Turčina, na šta mu je ovaj rekao DUR, što na turskom znači STANI. Od tada Aleksu nazvaše DURKO. Maksim Jakšić je, osim sina Alekse, imao i Obrena, koji je bio knez. Obren Maksimov ima sinove Rista i Miloša. I Risto je bio knez i nepomirljivi borac protiv Turaka. Živio je u Kovačevom palju, u mjestu Neviđen. Poginuo je na Tari. Turci su ga ubili na prevaru. Jakšići tada u znak odmazde zapale most na Lever Tari. Ostali su mu sinovi Kosta i Okica. Njih Aleksa-Durko, njihov stric, uzme k sebi i podigne ih. Oni iz zahvalnosti prema stricu Durku uzeše prezime Durkovići. Kosta Ristov je imao Rista, Jakova i Đorđija, a Okica je imao Rista, koji je 1905. godine otišao na rad u Ameriku, gdje je poginuo u jednom rudniku 1908. godine, ne ostavivši potomstvo. Miloš Obrenov Jakšić odselio se u Srbiju i od njega potiču Jakšići u Srbiji, koji se tako i danas prezivaju.

Aleksa-Durko Maksimov Jakšić bio je imućan i doživo je 115 godina života. Za njega se priča da je katun Ališnica u Durmitoru dobio po njemu ime. Imao je tri sina: Pera, Savu i Jovana. Pero je imao Nikolu, Rada i Milana koji je poginuo na Bobovu 1875. godine, te Živka i Matiju. Sava Durkov je imao pet sinova: Milutina, Mirka, Marka, Milinka i Vidaka. Milutin i Mirko odselili su u Gajtan 1888. godine. Treći sin Durkov, Jovan, imao je Andriju i Petra. Od Petra nema muških potomaka.

Ovo bratstvo je dalo dosta pametnih i istaknutih ljudi, od kojih treba istaći doktora Ljubomira-Ljuba, poznatog naučnog radnika i autora istorijskih djela iz stare istorije, i njegovog starijeg brata Milivoja, istaknutog borca NOR-a i predratnog člana Partije, koji je junački poginuo u borbi protiv neprijatelja 1942. godine.

U NOR-u iz ovog bratstva su svoje živote položili u borbama za slobodu protiv neprijatelja, pored pomenutog Milivoja Radosavljevog, i Milutin Ristov, Mirčeta Božov, Radosav Milovanov, Radovan Milosavljev, svi na Pljevljima u čuvenoj bici 1. decembra 1941. godine, a Milić Božov na Sinjajevini 1943. godine.

Slave Aranđelovdan, a prislužuju Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997. Priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Branko Jaksic

    Molim vas da mi odgovorite kojoj grani pripadaju Jaksici iz sela Glogova Kojoj grani pripadaju i dali imaju vezu sa gackim plemstvom jer je moj otac jednom reko da imamo vezu sa otockim jaksicima i senjskim uskockom porodicom Banjeglavic.Molim da mi pomognete u satavljanju ove dve grane jaksicaako je moguce.Imam osecaj da sam na tragu. i ako ima grb kakav je njegov izgled.Branko [email protected] veliki pozdrav vasim strucnjacima saradnicima.Deda mi je Sava Jaksic rogen u Glogovu selu kotar Gracac.Javite.
    Pozdrav i unapred zahvalan Branko Jaksic

  2. Durakovića ima i muslimana u BIH.