Порекло презимена Шаулић

21. април 2013.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’, Лоле Рибара 48, Београд

ШАУЛИЋИ

Шаулићи воде поријекло од кнеза Сима Јакшића, који је био ожењен Јованом, удовицом Јована Шибалије, а она је била родом од Кулића из Пиве. С њом је Симо имао четири сина: Спасоја-Шаулу, Новака, Мића и попа Саву. Спасоје звани Шаула Јакшић, нарочито се истакао као јунак у Вукаловићевом устанку 1857-1862. године. Погинуо је у бици на Муратовици 1861. године. Остала су му четири сина: поп Перко, Мирко, Беле и Лазар. Они су узели презиме по Шаули Шаулићи, као и његови синовци, Новакови синови.

Поп Перко Шаулин имао је сина Новицу, који је завршио правни факултет и био је судија, адвокат и народни посланик. Познат је по прикупљању народних умотворина, тужбалица, народних пјесама и приповиједака. Објављене су му књиге Мисли и Црна Гора. Мирко Шаулин је имао синове: попа Станка, Влајка, Сима и Јована. Влајко је био дугогодишњи учитељ и угледни домаћин у породици Шаулаић, аутор је познате пјесме Дурмиторе, Дурмиторе, висока планино, коју је испјевао у заробљеничком логору у Мађарској, гдје се налазио као заробљеник. Беле Шаулин има Триша, а Лазар нема потомака.

Новак Симов Јакшић, брат Шаулин, имао је синове Ђоку, Радоја, Неша и Илију. Ђока је био официр и добар јунак. Истакао се у бици на Шаранцима 1862. и у Невесињском устанку 1875. године. Имао је три сина: Милана, Милоша и Уроша. Милан је био писар код капетана Живка Шибалије. Погинуо је врло млад, у шеснаестој години; а убио га је плаћени убица Гомилан из Затарја, кога је потплатио пљеваљски паша да убије капетана Шибалију ради освете због сина кога је Живко посјекао у Шаранској бици 1862. године. Милош Ђокин је био истакнути правник и борац за уставна права у Црној Гори, а Урош језер- ски капетан, који се истицао као паметан и способан човјек.

Радоје Новаков, брат Ђокин, имао је пет синова: Јеврема, Михајила-Миџу, Бранка, Крста и Мила. Ненад Новаков имао је Новака и Душана, а Илија Новаков Михајила и још једнога коме не знају име, а одселио је у Америку.

Ово познато братство је кроз вјекове давало племену истакнуте људе, ратнике и интелектуалце. У Комитском покрету 1916-1918. године активно су учествовали поп Станко и Јелена која се удала за истакнутог комитског четовођу Бошка Бојовића.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поеијекло, 1997., приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.