Poreklo prezimena Šaulić

21. april 2013.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’, Lole Ribara 48, Beograd

ŠAULIĆI

Šaulići vode porijeklo od kneza Sima Jakšića, koji je bio oženjen Jovanom, udovicom Jovana Šibalije, a ona je bila rodom od Kulića iz Pive. S njom je Simo imao četiri sina: Spasoja-Šaulu, Novaka, Mića i popa Savu. Spasoje zvani Šaula Jakšić, naročito se istakao kao junak u Vukalovićevom ustanku 1857-1862. godine. Poginuo je u bici na Muratovici 1861. godine. Ostala su mu četiri sina: pop Perko, Mirko, Bele i Lazar. Oni su uzeli prezime po Šauli Šaulići, kao i njegovi sinovci, Novakovi sinovi.

Pop Perko Šaulin imao je sina Novicu, koji je završio pravni fakultet i bio je sudija, advokat i narodni poslanik. Poznat je po prikupljanju narodnih umotvorina, tužbalica, narodnih pjesama i pripovijedaka. Objavljene su mu knjige Misli i Crna Gora. Mirko Šaulin je imao sinove: popa Stanka, Vlajka, Sima i Jovana. Vlajko je bio dugogodišnji učitelj i ugledni domaćin u porodici Šaulaić, autor je poznate pjesme Durmitore, Durmitore, visoka planino, koju je ispjevao u zarobljeničkom logoru u Mađarskoj, gdje se nalazio kao zarobljenik. Bele Šaulin ima Triša, a Lazar nema potomaka.

Novak Simov Jakšić, brat Šaulin, imao je sinove Đoku, Radoja, Neša i Iliju. Đoka je bio oficir i dobar junak. Istakao se u bici na Šarancima 1862. i u Nevesinjskom ustanku 1875. godine. Imao je tri sina: Milana, Miloša i Uroša. Milan je bio pisar kod kapetana Živka Šibalije. Poginuo je vrlo mlad, u šesnaestoj godini; a ubio ga je plaćeni ubica Gomilan iz Zatarja, koga je potplatio pljevaljski paša da ubije kapetana Šibaliju radi osvete zbog sina koga je Živko posjekao u Šaranskoj bici 1862. godine. Miloš Đokin je bio istaknuti pravnik i borac za ustavna prava u Crnoj Gori, a Uroš jezer- ski kapetan, koji se isticao kao pametan i sposoban čovjek.

Radoje Novakov, brat Đokin, imao je pet sinova: Jevrema, Mihajila-Midžu, Branka, Krsta i Mila. Nenad Novakov imao je Novaka i Dušana, a Ilija Novakov Mihajila i još jednoga kome ne znaju ime, a odselio je u Ameriku.

Ovo poznato bratstvo je kroz vjekove davalo plemenu istaknute ljude, ratnike i intelektualce. U Komitskom pokretu 1916-1918. godine aktivno su učestvovali pop Stanko i Jelena koja se udala za istaknutog komitskog četovođu Boška Bojovića.

Slave Aranđelovdan, a prislužuju Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo poeijeklo, 1997., priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.