На данашњи дан: Умро шансоњер Драган Стојнић

19. марта 2013.

коментара: 0

19.  марта 2003. – Умро велики српски шансоњер Драган Стојнић.

Рођен је 10. новембра 1937. у Београду. Живео је у Сарајеву, Бања Луци, Скопљу и Београду, градовима који су обележили њега и његово музичко стваралаштво, но где год да је дошао у срцу је увек носио песму. Одувек је желео да постане певач, а на сцени је провео скоро 40 година. Студирао је француски језик, да би касније ипак завршио Вишу туристичку школу.

Његови почеци се везују за тада чувени сарајевски ансамбл „Пријатељи“, а први велики успех постигао је 1964. године победом на фестивалу у Краљеву„Микрофон је ваш“ са песмом „Била је тако лијепа“, тадашњим евровизијским хитом, песмом представницом Француске 1963. године. Следеће године такође добија прву награду на фестивалу у Опатији са евергрином „Зашто долазиш само са кишом“. После тога 1966. године гостује париској Олмпији, интернационалном храму музике, а његове плоче су почеле да се продају у огромним тиражима.

Свој најплоднији стваралачки период Драган Стојнић је имао у Сарајеву, где је током 1960-их снимио више француских шансона, а кроз преводе текстова југословенска публика је добила прилику да упозна смисао и дух француске шансоне. Осим текстова на француском језику, он је користио и текстове Б. Стојадиновића и Н. Вражалице. Успешно је сарађивао са сарајевским оркестром Есада Арнауталића који је био и аранжер више његових песама. Истих година повремено је наступао и на југословенским фестивалима забавне музике (Опатијски фестивал, Ваш шлагер сезоне, Београдско пролеће), пар пута је представљао и Радиотелевизију Сарајево на националним изборима за Песму Евровизије, но све у свему Драган Стојнић ипак није био фестивалски певач.

1984. године почео је са серијом традиционалних солистичких концерата поводом 8. марта у Београду, којима је одржавао нераскидиву везу са публиком. Одржао је многобројне концерте и наступе широм бивше Југославије, а захваљујући песми обишао је и готово цели свет. Био је дугогодишњи сарадник ПГП РТБ-а, а 1998. године добио је награду „Златни Беочуг“ Културно-просветне заједнице Београда. 1991. отпевао је готово целокупни материјал за филм „Мој брат Алекса,“ који говори о животном делу Алексе Шантића.

Хитови: “Мој живот”, “Ја то знам”, “Зашто долазиш само с кишом”, “Солитери”, “Старе слике”, “Маестро и виолина”, “Мој свет”, “Ла мере”, “Ла бохеме”, “Једна гитара, хиљаду снова”, “Била је тако лијепа”, “Довиђења љубави”, “Илузија”, “Биће дана”, “Иде, иде живот”, “Адагио”, “Још си ту”, “Барбара”, “Вино и гитаре”, “Један човек и једна жена” и бројне друге.

Драган Стојнић је умро 19. марта 2003. после дуге и тешке болести у Градској болници у Београду. Сахрањен је 21. марта 2003. године у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

 

ИЗВОР: Википедија

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hZnSk-BT7TE&feature=related[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WHcy1d44Jic&feature=related[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5bXiVjNt2Eg&feature=related[/youtube]

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.