Poreklo prezimena, selo Zeoke (Lučani, Donje Dragačevo)

3. mart 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Zeoke, prema istraživanju Jovana Erdeljanovića, koji je 1898. i 1899. proučavao Donje Dragačevo. Priredio saradnik portala Poreklo N. Kuzmanović


Starinsko selište dokazuje, da je u ataru ovog sela i mnogo ranije bilo neko naselje. Ali ono možda nije imalo nikake veze sa precima današnjeg stanovništva. Stari ljudi tvrde, da je današnje stanovništvo zeočko sve od doseljenika. Ipak se za najstarije porodice gotovo ništa ne zna, ma da se inače u ovom selu predanja dobro čuvaju.
Godine 1818. Zeoke su imale 20 domova sa 48 aračkih lica, a 1822. godine zapisano je, da Zeoke i Koići imaju zajedno 27 domova sa 75 aračkih lica.

Najstariji je po postanku zaselak Kojići. U njima su i najstarije zeočke porodice: Đuraci, Ranđići, Pajovići i Aleksići. O poreklu ovih porodica ne zna niko ništa. Za Đurake se samo zna, da su u tursko doba stanovali neko vreme u Konjevićima u srezu ljubićskom.

Isto su tako stara porodica, kojoj se ne zna poreklo, Zeočani ili po starom prezimenu Berjani (Berjanovići). Oni su najveća porodica u selu (do 25 kuća) i čine gotovo sami ceo zaselak Zeoke, a zajedničko poreklo poznaje im se i po istoj slavi, Sv. Arhanđelu. Sad imaju deset prezimena: Risimovići, Jankovići, Nikolići, Gavrilovići, Ilići, Mićići, Petrovići, Vukovići, Savići i Mandići. Oni su se već toliko razrodili, da se uzimaju među sobom. U ovu porodicu spadaju i Tupajići u zaseoku Skoku.

U najstarije porodice spadaju i Karovići, koji su prvi došli u zaseoku Skoku. Oni su od nekud iz Starog Vlaha.

Za Milojeviće i za Lončareviće zna se takođe, da su vrlo davno došli „ozgo“ i više ništa.

Mlađe su od ovih porodice:

Ćalovi, čiji se praded doselio iz Drobnjaka (slave Đurđev-dan). Oni su docnije doveli i druge svoje rođake u dragačevsko Tijanje i tamo ih nastanili (v. opis Tijanja).

Kuveljama (Kuveljići) se doselio praded u vreme Kara-Đorđeva pohoda od nekud od Sjenice, ne pamte iz kog mesta, ali znaju, da ih ima i sad tamo s istim prezimenom (slave Đurđev-dan). Starinsko im je prezime i Igore. Znaju, da od iste porodice ima od Sjenice odseljenih i u okolini Prokuplja. Kad su Kuvelje došle, vele, da su kupili zemlju od nekog Vasovića iz Graba, koji je u Zeokama imao mnogo zemlje.

Kneževići staro je prezime za sadašnje: Dakoviće, Jevremoviće, Jovkoviće i Vasilijeviće (svi slave Lazarev-dan). Poreklom su iz Sjeništa u srezu zlatiborskom. Najpre su došli Dakovići u vreme prvog ustanka, pa su posle dozvali i ove ostale svoje rođake.

Selacima u zaseoku Skoku je praded na poziv Dakovića došao takođe iz Sjeništa. Sad se oni prezivaju: Selaci (Selakovići), Malenovići i Đunovići i svi slave Arhanđelov-dan. Ovi su Selaci docnije dozvali još svojih rođaka iz Sjeništa, te su od njih Selaci u Krljanskom Džematu.

Krljanci su iz Krljana u srezu moravičkom, ali se ne zna pouzdano, kad su se doselili. Vele, da su u vreme prvog ustanka već bili u Zeokama.

Mlađe su porodice:

Slovići ili Petrovići, čiji se ded Petar doselio iz Drobnjaka od tamošnje porodice Tomića (slave Đurđev-dan). Po svome dedu zovu se Petrovići a po njegovoj ženi Slovi (koja ga je nadživela) – Slovići.

Jokića ded doselio se iz Osata u Bosni. Najpre je stanovao u Krstacu u srezu dragačevskom. Od Jokića su i Vasovići. – Celu ovu porodicu zovu i Osaćanima.

Porodice Vučetići i Đorđevići doselile su se posle drugog ustanka od nekud iz Starog Vlaha.

Vujičić se privenčao u jednu zeočku kuću pre 50 godina. Došao je iz Bijele Rijeke u srezu zlatiborskom.

Đorđilović (staro prezime: Šekelje) je iz sreza moravičkog. Najpre je bio u Pakovraću, pa je pre 40 godina došao u Zeoke.

Đokića otac došao je iz varoši Bijelog Polja pre 40 godina. Tamo mu ostao brat.

Savića je pre 30 godina posinila neka baba, te mu otud i prezime. Poreklom je iz dragačevskih Dučalovića.

Pajević u zaseoku Zeokama došao je pre dvaestinu godina iz Bjeluše u srezu ariljskom.

Topalović je pre 20 godina došao iz Brekova u srezu ariljskom.

Džokovac je došao pre desetak godina „iz Starog Vlaha blizu Javora“. On je od iste porodice sa Džokovcima u dragačevskom selu Turici, koji kažu, da su iz sela Komarana kod Sjenice.

Zeoke imaju dakle 8 starih, velikih i razgranatih porodica, koje su bile u ovom selu još u 18-om veku, a osim toga ima i 4 velike porodice, doseljene u samom početku 19-og veka. Kad se veličina tih porodica uporedi s ostalima, koje su se docnije doselile i kojih je i inače manje (9), vidi se, da je u Zeokama stanovništvo u 19-om veku raslo gotovo samo priraštajem.

Selo ima svega jedno groblje. – Seoska je zavetina Tomina Nedelja.

 

IZVOR: Jovan Erdeljanović, Donje Dragačevo. Priredio saradnik portala Poreklo N. Kuzmanović

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.