Порекло презимена, село Милорци (Уб) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Милорци, општина Уб. Изводи из књиге Љубомира Љубе Павловића „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“. Приредио сарадник портала Порекло М Порекло становништва села Милорци, општина Уб. Изводи из књиге Љубомира Љубе Павловића „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“. Приредио сарадник портала Порекло М Rating:
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Милорци (Уб)

Порекло презимена, село Милорци (Уб)

Порекло становништва села Милорци, општина Уб. Изводи из књиге Љубомира Љубе Павловића „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

 

Милорци су на Јошевици, с леве стране Тамнаве, равно село с кућама растуреним на све стране по равници. Милорци су раселица суседне Црвене Јабуке.

У Вуковим харачким тефтерима од 80 данашњих селове области помињу се 76 насељених места уз две варошице, које Вук назива касабама. Код Вука је у списку села Бресква (сада Бреска, засеок Уроваца, оп. Милодан), које данас нема и недостају још села: Вукићевица, Гуњевац, Милорци, Степање, Стубленица, Трњаци и Хрвати (сада Рвати, оп. Милодан)

Српска имена села, која су постала од презимена разрођених породица, или мушких и женских имена и надимака су, између осталих, и село Милорци.

Породичне традиције нису се код свих породица очувале. Досељеници из Никшићке Жупе, сродници знаменитих ваљевских кућа крајем 18 и у почетку 19. века знају се, ма у ком селу и ма у ком се степену сродства налазили, а види се да су дуго између себе одржавали родбинске везе, које су данас сасвим преста Шајиновићи у Звечкој, Грабовцу и Уровцима, Пушићи у Грабовцу, Ђурићи у Црвеној Јабуци у и Милорцима (нема их у списку фамилија и Милорцима, само у Црвеној Јабуци, оп. Милодан), Ђотуновићи на Ушћу, Пејићи у Докмиру и Тврдојевцу, Нешовићи у Врховинама, Вукомановићи у Мургашу и Гуњевцу, Милаковићи у Црниљеву и Петровићи у Букору поред других знају да су из Драговољића у Никшићкој Жупи и од исте породице.

 

Порекло фамилија-презимена села Милорци

Презиме – када су досељени – одакле су досељени – крсна слава – напомена:

-Бабићи, после 1827. године, Бањалука, Лазаревдан.

-Божуновићи, после 1827. године, Срем, Никољдан, досељен као надничар.

-Васиљевићи, после 1827. године, Ситарице у Погорини, Аранђеловдан.

-Живановићи, друга половина 18. века, Миличиница у Подгорини, Ђурђиц.

-Ивановићи, друга половина 18. века, Брезовице у Подгорини, Михољдан.

-Јовановићи, друга половина 18. века, Миличиница у Подгорини, Св Петар Цетињски.

-Јоксимовићи*, друга половина 18. века, суседна Црвена Јабука, Ђурђевдан.

*Јоксимовићи у Милорцима су од јабучких Ђорђевића, раније из Дробњака.

-Крсмановићи, после 1827. године, Азбуковица, Ђурђиц.

-Максимовићи и Урошевићи. Видети Урошевићи и Максимовићи.

-Мирковићи, после 1827. године, Штрпци-Стари Влах, Лучиндан.

-Митровићи, друга половина 18. века, Црвена Јабука, Никољдан.

-Петронићи, друга половина 18. века, Миличиница у Подгорини, Стевањдан.

-Радовановићи, после 1827. године, Причевић у Подгорини, Никољдан.

-Урошевићи* и Максимовићи, друга половина 18. века, Црвена Јабука, Св. Врачи.

*Урошевићи овог села су од црвенојабучких и јошевачких Велимировића и сматрају се као оснивачи села Милораца, управо они су прво прешли на атар овог села и одвојили се од Црвене Јабуке.

 

ИЗВОР: Љубомир Љуба Павловић „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“, издање 1912. године. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.


Коментари (1)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top