Poreklo prezimena, selo Vrhovine (Ub)

3. februar 2013.

komentara: 17

Poreklo stanovništva sela Vrhovine, opština Ub. Izvodi iz knjige Antropogeografija Valjevske Tamnave od Ljubomira Ljube Pavlovića. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Jedna od pritoka Kolubare, Kladnica, rečica, koja postaje od nekoliko potoka i izvoraca sela Gvozdenovića i Vrhovina. Kladnica je mala reka, široke doline, čija je leva obala terasasta i postupno prelazi u ravan a desna viskoa i dosta strma ili pod samom rečicom ili dalje od obale, kao u Jabučju, Radljevu, Borku.

Kameničke i Ljutičke zajednice u Šešovici, u prostoru od preko 130 haektara opet su šumske zajednice, ali lošije od Koceljevačke šume. Zajednice brdskih sela: Stepanja, Bajevca, Vrhovina i Kršne Glave su seoski ispusti, dokle su zajednice: Goločela, Kozarice, Novaka i Slatine su šumske celine, samo manjeg obima.

Vrhovine su na zapad od Bajevca ispod slovačkih šuma, brdovito i neravno selo, s kućama uz seoske potoke, koje se uzdižu u na samu slovački kosu.

U selu su tri džemata: Šljivački u potoku Viljaricu i do Bajevca, Kesereski uz Žunjevaču i sredinom sela i Grezalski do Gvozdenovića.

Stočarstvo je zamimanje svakog seljaka ali nigde nije pretežnije od zemljoradnje na tamnavskim prostorima. Stočarska sela su Bajevac, Vrhovine, Stepanje i Gvozdenović.

U Bukoru, tipskom predstavniku starovlaškog sela, svaka mala, a njih je 4 na broj, ima u svojoj sredini i po jednu granicu, koju čuva kao najveću svetinju, a sve male imaju u sredini sela svoju Bukorsku Granicu, kod koje u seoski koševi i kod koje se drže seoski sabori, sastanci i čine razne molitve. Predstavnici ovog tipa sela su: Bukor, Crniljevo, Galovići, Slatina, Družetić, Stepanje, Vrhovine, Gvozdenović i dr.

Imena sela koja bi opominjala na kulturno i drugo bilje raznog roda, između ostalih su i Vinjarica (Vrhovine).

Stara groblja poznata su pod ovim osobnim imenima: Bobije, Umke, i Staro Groblje. Bobija i umki ima u svakom selu, a nazivi Bobija, data bregovima, kao osobna imena imamo u, izmađu ostalih sela, i u Vrhovinama.

U Vrhovinama, u dolini Šljivačkog Potoka, njive, votnjaci i strane pojedinih brda pune su kremenja i raznih kamenih alatki, koje svaki seljak razlikuje od sličnog prirodnog kamenja.

Selo je u oblasti geografska celina. Izuzeci od ovog pravila vrlo su retki i gde ih se bude našlo, seljak sa strane takve delove sela ne uračunava u zajednicu s glavnim selom. Vrhovine jednim delom prelaze u Rogaj, kolubarsku pritočicu zbog čega susedna kolubarska sela i zovu taj deo drugim imenom.

Poreklo stanovništva-familija sela Vrhovine:

Prezime – vreme naseljavanja – odakle su došli – Krsna slava – napomena.

-Birmanci, druga polovina 18. veka, Srem, Jovanjdan.

*Birmanci su sa Pive odseljeni u Srem, pa se otuda vratio neki Jovo Birmanac, narednik u dobrovoljcima i naselio u Vrhovinama i nekako rano izašao na (dobar) glas, te su mu potomci bivali i sveštenici.

-Bojići, posle 1827. godine, susedno Stepanje, Đurđevdan, uljez u Kesere.

-Grezalci, druga polovina 18. veka, Gornji Lajkovac u Kolubari, Đurđevdan. U prvoj polovini 18. veka u Selo Lajkovac doseljeni Grezalci, ista familija.

-Đokanovići, posle 1827. godine, Nikšićka Župa, Lučindan.

-Đorđevići, druga polovina 18. veka, Konjuša u Rađevini, Đurđevdan.

-Živkovići, drga polovina 18. veka, Pauni-Valjevo, Jovanjdan.

-Ikonići, prva polovina 18. veka, Riđani u Crnoj Gori, Aranđelovdan.

*Ikoniće su doselili i naselili Danilovići iz Murgaša i uvek su bili ranije u nekom srodstvu sa njima.

-Jozići-Neškovići, videti Neškovići i Jozići.

-Keseri, druga polovina 18. veka, Golubac u Kolubari, Đurđevdan.

-Marinkovići, druga polovina 18. veka, Donja Bukovica-Azbukovica, Sv. Joakim i Ana.

-Markovići, druga polovina 18. veka, Gornja Bukovica-Podgorina, Jovanjdan.

-Mijailovići, druga polovina 18. veka, Zemun, Jovanjdan.

-Nedići i Pejići. Videti pod Pejići i Nedići.

-Neškovići i Jozići, prva polovina 18. veka, Nikšićka Župa, Lučindan.

-Pejići i Nedići, druga polovina 18. veka, Bastav-Rađevina, Jovanjdan.

-Radivojevići, posle 1827. godine, Srem, Đurđevdan, uljezi u Kesere.

-Radovanovići, druga polovina 18. veka, Medoševac kod Vreoca, Jovanjdan.

-Trifunovići, druga polovina 18. veka, Ravnje u Kolubari, Sv Stefan Dečanski.

-Šljivaci, druga polovina 18. veka, Šljivova-Rađevina, Jovanjdan.

 

IZVOR: Antropogeografija Valjevske Tamnave, Ljubomir Pavlović. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. Stari naziv sela je Vinjarica, a po predanju, sadašnji naziv sela potiče od vrhova okolnih brda, između kojih je osnovano naselje. Godine 1844 kada se selo pominje pod imenom Vrhovine, broji 54 kuće i 432 duše. Godine 1921.ima 111 domova i 376 žitelja.

  2. masan

    ako neko zna poreklo familije vasiljevic iz vrhovina, neka mi odgovori….

  3. Alex

    Stari naziv sela Vrhovine je Vrovine i spominje se u knjizi nasi preci.
    Srez Ubski selo Vrovine

  4. Bole

    Zna li neko o poreklu familije Bošković u Vrhovinama?

  5. Bole
    24. septembar 2013. at 22:35 · Odgovor

    Zna li neko o poreklu familije Bošković u Vrhovinama?
    ________________________________________________________
    Pitanje je vrlo interesantno. Naime, u knjizi Ljube Pavlovića nema familije Bošković u Vrhovinama.
    Međutim!
    Poznajem Radenka Boškovića iz Vrhovina, mislim da je bio vojno lice a sada je u penziji. Bio je, kao i ja, fudbalski sudija. Sada smo delegati-instruktori na istom stepenu takmičenja. On živi u Beogradu. Majka mu je iz mog rodnog sela, Jabučja.

    • Milorad Bogdanović

      Zdravo Milodan.

      Interesuje me sam naziv mjesta VRHOVINE i, dali se još igdje u Srbiji i okruženju spominje.
      U Lici kao i zapadnoj i s/z Bos. Krajini na četiri mjesta spominje se rostor zvani Vrhovine, gdje su odvajkada naseljeni Srbi pravoslavne vjere.

  6. Milorad Bogdanović
    Interesuje me sam naziv mjesta VRHOVINE i, dali se još igdje u Srbiji i okruženju spominje.
    U Lici kao i zapadnoj i s/z Bos. Krajini na četiri mjesta spominje se rostor zvani Vrhovine, gdje su odvajkada naseljeni Srbi pravoslavne vjere.
    __________________________________________________________________________________

    Zdravo Milorade!

    Koliko znam, jedino selo u Srbiji pod nazivom Vrhovine, ili kako ga lokalci nazivaju “Vr’ovine”, je ovo u opštini Ub.
    Isto tako, kao bivši železničar, znam za stanicu na pruzi Zagerb-Rijeka, ili, moguće je, na pruzi Ogulin-Knin pod nazivom “Vrhovine-Plitvice”. Slučajno sam, davne ’70. godine, putovao vozom sa jednom devojkom iz tih (ličkih) Vrhovina.

    Još jedan pozdrav!

  7. Bole

    Milodan
    25. septembar 2013. u 00:38
    Bole
    24. septembar 2013. at 22:35 · Odgovor

    Zna li neko o poreklu familije Bošković u Vrhovinama?
    ________________________________________________________
    Pitanje je vrlo interesantno. Naime, u knjizi Ljube Pavlovića nema familije Bošković u Vrhovinama.
    Međutim!
    Poznajem Radenka Boškovića iz Vrhovina, mislim da je bio vojno lice a sada je u penziji. Bio je, kao i ja, fudbalski sudija. Sada smo delegati-instruktori na istom stepenu takmičenja. On živi u Beogradu. Majka mu je iz mog rodnog sela, Jabučja.

    Milodane,
    Da li ste sa Radenkom pričali nešto u vezi toga? U Vrhovinama ima nekoliko porodica Boškovića. Zna se da u Vrhovinama ima tri grane Boškovića, ako sam se pravilno izrazio i ako me razumete. A niko od starijih ne može sa sigurnošću da kaže da li su svi potekli iz jedne porodice. Ja sam nešto pokušavao, ali mi ne ide. Pitajte Radenka, ako Vam nije problem, koga od njegovih najbližih ima u Vrhovinama. Voleo bih da stupim sa njim u kontakt.

  8. Bole

    i ja živim u Beogradu

  9. Moje devojačko prezime je Mihailović (bez J) slava mi je bila Sv.Jovan i moji Mihailovići zive u selu Pećani opština Čukarica. Tu su se doselili 80.tih godina 19.veka sa familijom Zivanović koji istu slavu slave i koji su po predanju mog dede sa Mihailovićima bili jedna kuća. Vidim da na ovom spisku nema prezime ni Mihailovića ni Zivanovića ili su svi sa nama otisli ili popis nije dobar jel se u starim crkvenim knjigama mogu naći. Volela bih da znam da li negde postoji familija Mihailović iz Vrhovina koja slavi Sv.Jovana. Pozdrav Duska sa Umke.

    • Makarije

      Gospođo Duška sasvim slučajno pre par meseci otkrio sam do sada neviđena tri spomenika Mihailovica iz perioda 1816 a neki su i stariji. Nalaze se preko puta ulaza na seosko groblje i nisu se videli do sada zbog obale. Ako želite više informacija javite se na Facebook stranicu Grad Ub.

    • Zivanovic

      Duska
      Postoje 2 familije Zivanovic u Vrhovinama,ovde pise Zivkovici,mozda je greska,uglavnom postoje Zivanovici ovde poznatiji kao Nastici i Zivanovici poznatiji kao Zivancevici i Slave Svetog Jovana

  10. Bole

    Duška,
    Koliko znam, postoji jedna kuća Mihailovića u Vrhovinama i jedna u Gvozdenoviću.