Први рођендан портала Порекло

1. фебруар 2013.

коментара: 10

 

Поштовани пријатељи,

дели нас тачно годину дана од момента кад је мала али одабрана екипа родословаца кренула да ствара наш и ваш портал Порекло.

Од тог 1. фебруара 2012. до данас стекли смо много пријатеља, сада већ наших сталних сарадника, као и велику армију оних којима је дружење са порталом Порекло постало свакодневни ритуал. На наше странице данас у просеку свраћа око 3.000 посетилаца, а забележене су посете из чак 132 земље света.

Оно на шта смо посебно поносни, јесте то што се на Пореклу окупљају добронамерни људи, па готово и не можемо да се сетимо било каквог непријатног искуства (наравно, ако изузмемо напад албанских хакера већ после неколико недеља постојања Порекла, који су на неколико часова блокирали рад портала).

Захваљујући позитивној енергији коју са свима несебично деле наши вредни сарадници, портал Порекло је на нашим просторима постао пионир у прикупљању и обрађивању вредних генеалошких података.

У оквиру портала, а под вођством нашег сарадника Синише Јерковића, покренули смо Српски ДНК пројекат, који данас представља најреспектабилнији такав пројекат у целом региону, у којем су сабрани подаци за око 250 особа које су урадиле Y-ДНК анализу (утврђивање ДНК порекла по мушкој линији). Однедавно, овај пројекат додатно је ојачан живом дискусијом на нашем ФОРУМУ (хвала вам Кор, Синиша, Млађо, Кyrios, Александре, Ђорђо, Хаџи Михајло, Петре…), који смо свечано пустили у рад на Божић, 7. јануара 2013.

Оно на чему посебно инсистирамо је формирање свеобухватне базе података о пореклу становништва свих насеља у Србији, али и у осталим земљама региона у којима су живели или живе припадници српског народа. Захваљујући неуморном раду наших сарадника, обрађено је на стотине села, и ту посебно желимо да истакнемо допринос наших вредних сарадника Војислава Ананића, Александра Маринковића, Мирослава Младеновића, Небојше Новаковића, Петра Демића, Слободана Милића, Милоша Стојадиновића, Александра Аксића, Владимира Стевановића… Захваљујемо се и уједно извињавамо и свим осталим нашим сарадницима које овом приликом нисмо поменули.

Портал Порекло ће у најскорије време, а ми се надамо већ до краја фебруара 2013. године, осванути у потпуно новом руху – прегледнији, бржи, једноставнији за претрагу – укратко, прилагођен потребама и жељама оних који га свакодневно посећују.

Знамо да је пред порталом Порекло и његовим сарадницима још много посла, али смо свесни да тај посао носи трајну вредност и да свако ко се у њега укључи може да осети понос што ствара нешто велико и вредно, за генерације које долазе.

Идемо даље.

Придружите нам се.

На многаја љета!

 

Поздравља вас и свако добро вам жели

уредништво портала Порекло

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. viktor.teodorović

    *сви који смо се овде сакупили, окупили, упознали и разменили драгоцености смо захвални подузетничкој мисији покретача овог портала….имало би се још тога похвалног надодати али у овом пригодничарском осврту којег смо започели са “коцка је бачена”ALEA IACTA EST, сада можемо придодати и VIVAT IN AETERNUM! не би требало стајати нам ништа на путу да досегнемо разину истине премда нам је истина горка – VERITAS AMARA EST !..srećno svima !
    **

  2. viktor.teodorović

    *** predlog redakciji povodom 1. rođendana – da li može da se snimi sve objavljeno na portalu za 2012. godinu uključujući i digitalizovane knjige na 1 memory stick kojeg bi onda imali sačuvan i koji bi mogli narudžbom kupiti …ovo predlažem iz iskustva jer po nekoliko sati mi treba da skinem neke knjige koje nigde nema za kupiti samo na vašem portalu….to bi nam puno pomoglo….verujem da i cena može biti prihvatljiva svakom zaljubljeniku istorije i geneaoligije…pozz

  3. Blackadder

    Sve cestitke za uradjeni posao, nadam se da cete nastaviti u istom ritmu. Hteo bih jos jednom da skrenem paznju na problem kod registracije na forum, posto vidim da nisam jedini, bilo bi dobro kada bi ga kreatori ili administratori resili sto pre jer mislim da postoji jos ljudi koji bi se aktivno ukljucili u rad foruma (ja prvi).

  4. Eрор

    Честитке за прву годишњицу портала!!! Сјајна ствар и пуно занимљивих информација на једном месту. Надам се да ће информације о становништву и насељима наставити да се гомилају у још бржем ритму уз допринос свих оних који имају податке и довољно слободног времена да те податке поделе са нама.

  5. Милорад Богдановић

    Искрено, од срца, честитке за први годину доброте и нових знања, упућујем свим нашим пријатељима, који су својим знањем и љубављу, учинили једно пријатно мјесто, гдје се окупљају искрене патриоте Народа и корјена својих.

    • viktor.teodorović

      @milorade – mi nismo ono što drugi kažu za nas da jesmo, već mi smo on što mi želimo i ostvarimo da jesmO i tu se krije zagonetka zvana DOSTOJANSTVO koga pogaziti u nama nije problem od onih koji to ne znaju šta znači, ali mi svoje DOSTOJANSTVO moramo u sebi čuvati po rečima vladike Nikolaja : hvala vam naprijatelji moji…ja volim ubaciti i nešto latinskog tek toliko da nas zagolica:dostojno jest, slava i čast biti ponizni verni sluga svome rodu:DIGNUM, GLORIOSUM ET HONORIFICUM EST, FIDELIS HUMILISQUE SERVUS GENTIS SUAE!TAKO MI BOG POMOGAO !ITA DEUS ME ADIUVET! A I VI SVI SKUPA DRAGI PRIJATELJI, jer mi smo toliko istražili materijala u istoriji da zaista možemo posvjedočiti šta znači i kako su puna usta kad kažeš reč S L A V A !

  6. Милорад Богдановић

    viktor.teodorović
    1. фебруар 2013. at 22:01 · Одговор

    Да, ми добро знамо ко смо и шта смо и, не питамо другога ђесмо и чији смо. Зато нам такви вјековима и завиде.

    Али поштовани пријатељу Викторе, нас полако нестаје. Све нас је мање и мање. Шутња је у нама. Није добро. Требали би бар овдје звонити буђење. Никога не заобићи. Прво,ко и преци наши у кога се уздамо, црква и наука, јер други нису први, није још касно, мада судњи су дани.

  7. viktor.teodorović

    @@ uvaženi Milorade gsn. Bogdanoviću! Nije mi namera da sada ovde otvaramo nekakvu debatu niti tribinu ili okrugli stol o našoj poziciji danas, o prošlosti sada učimo na temelju vjerodostojnih dokumenata, a o budućnosti nismo merodavni ni da progovorimo…ono što sam predvideo to se i dogodilo za ovu prvu godinu, i neka znaju u redakciji da je mnogo te značajne materije ovde da se sav pogubih..možda da naprave neki pregledniji sadržaj sajta ili da omoguće bazu podataka tako da nemoraju svi sad da čitaju našu prepisku već da se vaš odgvovor ili pitanje meni odmah prosledi na moj @-mail kojeg svi ostavljamo uz komentare….obično mi prijatelj vojo iz sente kaže da sam predugačak pa onda i dosadan za čitanje, ali neke obične stvari mi ne vidimo – ja kažem da neke tendencije koje i “ćoravi” vidi golim okom mi nevidimo ni danas ni za 15 godina , a kad stvar, a vi navodite naše nestajanje, se dogodi, onda je već debelo dockan i onda velimo :auuu, a šta nam se to bre, dogodi?…to mora da je neka vekovna urota !…jeste prijatelju, urota od boga (a ne tzv. njegove institucije koju spominjete) jer ima ona :bog se dragi na srbe razljuti radi njihovijeh smrtnijeh sagriješenja !! kojih to? da počmemo nabrajati? nebi stalo na ovaj portal…kažete, drugar “nauka”, i to je tačno_- sveti Sava osnovao je Hilandar pre Oxforda a šta je danas Oxford?…uglavnom ja pohvaljujem što je ovaj portal postigao visok nivo pristojnosti i naučne utemeljenosti i nije potpao pod uticaj “žute štampe” niti je pao na razinu da se neko nađe uvređen …naprotiv od svih stižu samo čestitke….i poslednja reč starih egipatskih faraona, koji su se zvali : per-aa-nesut biti ha ka ptah – beše TAKO NEKA BUDE !….A MEN !

  8. Све честитке за ПРВИ рођендан.
    Желим вам пуно среће и успјеха у даљем раду.

    Поздрав од Вита Радовића из Улциња