Prvi rođendan portala Poreklo

1. februar 2013.

komentara: 10

 

Poštovani prijatelji,

deli nas tačno godinu dana od momenta kad je mala ali odabrana ekipa rodoslovaca krenula da stvara naš i vaš portal Poreklo.

Od tog 1. februara 2012. do danas stekli smo mnogo prijatelja, sada već naših stalnih saradnika, kao i veliku armiju onih kojima je druženje sa portalom Poreklo postalo svakodnevni ritual. Na naše stranice danas u proseku svraća oko 3.000 posetilaca, a zabeležene su posete iz čak 132 zemlje sveta.

Ono na šta smo posebno ponosni, jeste to što se na Poreklu okupljaju dobronamerni ljudi, pa gotovo i ne možemo da se setimo bilo kakvog neprijatnog iskustva (naravno, ako izuzmemo napad albanskih hakera već posle nekoliko nedelja postojanja Porekla, koji su na nekoliko časova blokirali rad portala).

Zahvaljujući pozitivnoj energiji koju sa svima nesebično dele naši vredni saradnici, portal Poreklo je na našim prostorima postao pionir u prikupljanju i obrađivanju vrednih genealoških podataka.

U okviru portala, a pod vođstvom našeg saradnika Siniše Jerkovića, pokrenuli smo Srpski DNK projekat, koji danas predstavlja najrespektabilniji takav projekat u celom regionu, u kojem su sabrani podaci za oko 250 osoba koje su uradile Y-DNK analizu (utvrđivanje DNK porekla po muškoj liniji). Odnedavno, ovaj projekat dodatno je ojačan živom diskusijom na našem FORUMU (hvala vam Kor, Siniša, Mlađo, Kyrios, Aleksandre, Đorđo, Hadži Mihajlo, Petre…), koji smo svečano pustili u rad na Božić, 7. januara 2013.

Ono na čemu posebno insistiramo je formiranje sveobuhvatne baze podataka o poreklu stanovništva svih naselja u Srbiji, ali i u ostalim zemljama regiona u kojima su živeli ili žive pripadnici srpskog naroda. Zahvaljujući neumornom radu naših saradnika, obrađeno je na stotine sela, i tu posebno želimo da istaknemo doprinos naših vrednih saradnika Vojislava Ananića, Aleksandra Marinkovića, Miroslava Mladenovića, Nebojše Novakovića, Petra Demića, Slobodana Milića, Miloša Stojadinovića, Aleksandra Aksića, Vladimira Stevanovića… Zahvaljujemo se i ujedno izvinjavamo i svim ostalim našim saradnicima koje ovom prilikom nismo pomenuli.

Portal Poreklo će u najskorije vreme, a mi se nadamo već do kraja februara 2013. godine, osvanuti u potpuno novom ruhu – pregledniji, brži, jednostavniji za pretragu – ukratko, prilagođen potrebama i željama onih koji ga svakodnevno posećuju.

Znamo da je pred portalom Poreklo i njegovim saradnicima još mnogo posla, ali smo svesni da taj posao nosi trajnu vrednost i da svako ko se u njega uključi može da oseti ponos što stvara nešto veliko i vredno, za generacije koje dolaze.

Idemo dalje.

Pridružite nam se.

Na mnogaja ljeta!

 

Pozdravlja vas i svako dobro vam želi

uredništvo portala Poreklo

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. viktor.teodorović

    *svi koji smo se ovde sakupili, okupili, upoznali i razmenili dragocenosti smo zahvalni poduzetničkoj misiji pokretača ovog portala….imalo bi se još toga pohvalnog nadodati ali u ovom prigodničarskom osvrtu kojeg smo započeli sa “kocka je bačena”ALEA IACTA EST, sada možemo pridodati i VIVAT IN AETERNUM! ne bi trebalo stajati nam ništa na putu da dosegnemo razinu istine premda nam je istina gorka – VERITAS AMARA EST !..srećno svima !
    **

  2. viktor.teodorović

    *** predlog redakciji povodom 1. rođendana – da li može da se snimi sve objavljeno na portalu za 2012. godinu uključujući i digitalizovane knjige na 1 memory stick kojeg bi onda imali sačuvan i koji bi mogli narudžbom kupiti …ovo predlažem iz iskustva jer po nekoliko sati mi treba da skinem neke knjige koje nigde nema za kupiti samo na vašem portalu….to bi nam puno pomoglo….verujem da i cena može biti prihvatljiva svakom zaljubljeniku istorije i geneaoligije…pozz

  3. Blackadder

    Sve cestitke za uradjeni posao, nadam se da cete nastaviti u istom ritmu. Hteo bih jos jednom da skrenem paznju na problem kod registracije na forum, posto vidim da nisam jedini, bilo bi dobro kada bi ga kreatori ili administratori resili sto pre jer mislim da postoji jos ljudi koji bi se aktivno ukljucili u rad foruma (ja prvi).

  4. Eror

    Čestitke za prvu godišnjicu portala!!! Sjajna stvar i puno zanimljivih informacija na jednom mestu. Nadam se da će informacije o stanovništvu i naseljima nastaviti da se gomilaju u još bržem ritmu uz doprinos svih onih koji imaju podatke i dovoljno slobodnog vremena da te podatke podele sa nama.

  5. Milorad Bogdanović

    Iskreno, od srca, čestitke za prvi godinu dobrote i novih znanja, upućujem svim našim prijateljima, koji su svojim znanjem i ljubavlju, učinili jedno prijatno mjesto, gdje se okupljaju iskrene patriote Naroda i korjena svojih.

    • viktor.teodorović

      @milorade – mi nismo ono što drugi kažu za nas da jesmo, već mi smo on što mi želimo i ostvarimo da jesmO i tu se krije zagonetka zvana DOSTOJANSTVO koga pogaziti u nama nije problem od onih koji to ne znaju šta znači, ali mi svoje DOSTOJANSTVO moramo u sebi čuvati po rečima vladike Nikolaja : hvala vam naprijatelji moji…ja volim ubaciti i nešto latinskog tek toliko da nas zagolica:dostojno jest, slava i čast biti ponizni verni sluga svome rodu:DIGNUM, GLORIOSUM ET HONORIFICUM EST, FIDELIS HUMILISQUE SERVUS GENTIS SUAE!TAKO MI BOG POMOGAO !ITA DEUS ME ADIUVET! A I VI SVI SKUPA DRAGI PRIJATELJI, jer mi smo toliko istražili materijala u istoriji da zaista možemo posvjedočiti šta znači i kako su puna usta kad kažeš reč S L A V A !

  6. Milorad Bogdanović

    viktor.teodorović
    1. februar 2013. at 22:01 · Odgovor

    Da, mi dobro znamo ko smo i šta smo i, ne pitamo drugoga đesmo i čiji smo. Zato nam takvi vjekovima i zavide.

    Ali poštovani prijatelju Viktore, nas polako nestaje. Sve nas je manje i manje. Šutnja je u nama. Nije dobro. Trebali bi bar ovdje zvoniti buđenje. Nikoga ne zaobići. Prvo,ko i preci naši u koga se uzdamo, crkva i nauka, jer drugi nisu prvi, nije još kasno, mada sudnji su dani.

  7. viktor.teodorović

    @@ uvaženi Milorade gsn. Bogdanoviću! Nije mi namera da sada ovde otvaramo nekakvu debatu niti tribinu ili okrugli stol o našoj poziciji danas, o prošlosti sada učimo na temelju vjerodostojnih dokumenata, a o budućnosti nismo merodavni ni da progovorimo…ono što sam predvideo to se i dogodilo za ovu prvu godinu, i neka znaju u redakciji da je mnogo te značajne materije ovde da se sav pogubih..možda da naprave neki pregledniji sadržaj sajta ili da omoguće bazu podataka tako da nemoraju svi sad da čitaju našu prepisku već da se vaš odgvovor ili pitanje meni odmah prosledi na moj @-mail kojeg svi ostavljamo uz komentare….obično mi prijatelj vojo iz sente kaže da sam predugačak pa onda i dosadan za čitanje, ali neke obične stvari mi ne vidimo – ja kažem da neke tendencije koje i “ćoravi” vidi golim okom mi nevidimo ni danas ni za 15 godina , a kad stvar, a vi navodite naše nestajanje, se dogodi, onda je već debelo dockan i onda velimo :auuu, a šta nam se to bre, dogodi?…to mora da je neka vekovna urota !…jeste prijatelju, urota od boga (a ne tzv. njegove institucije koju spominjete) jer ima ona :bog se dragi na srbe razljuti radi njihovijeh smrtnijeh sagriješenja !! kojih to? da počmemo nabrajati? nebi stalo na ovaj portal…kažete, drugar “nauka”, i to je tačno_- sveti Sava osnovao je Hilandar pre Oxforda a šta je danas Oxford?…uglavnom ja pohvaljujem što je ovaj portal postigao visok nivo pristojnosti i naučne utemeljenosti i nije potpao pod uticaj “žute štampe” niti je pao na razinu da se neko nađe uvređen …naprotiv od svih stižu samo čestitke….i poslednja reč starih egipatskih faraona, koji su se zvali : per-aa-nesut biti ha ka ptah – beše TAKO NEKA BUDE !….A MEN !

  8. Sve čestitke za PRVI rođendan.
    Želim vam puno sreće i uspjeha u daljem radu.

    Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja