Poreklo prezimena, selo Uzovnica (Ljubovija)

25. januar 2013.

komentara: 26

Poreklo stanovništva sela Uzovnica, opština Ljubovija. Stanje iz 1930. godine. Prema studiji “Sokolska nahija” Ljube Pavlovića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Južno od Rujevca i niz rečicu Uzoviicu, u njenom srednjem i donjem toku, je ovo pravo drinsko selo. Od Postenja je odvojeno visovima Velešem i Ćuverom, koji ga odvaja i od Rujevca. Od Gračanice je visoka kosa Karačica. Od Selanca i Rujevca deli ga Obodnjik na kome su glavna naselja ovog sela. Sva brda oko Uzovnice su naselja a od ušća Gračanice do ušća Krupinske Reke prostire se veliko Uzovničko Polje.

Oko Uzovnice su: od zapada Drina, od severa Selanačka Rijeka, pa Taminovića Gaj, Oštrelj, Obodnjik, pravo na Sklop u Rujevačkoj R., Ćuver, Veleš, od istoka Veleš, Đokića Brdo i Karačica, od juga Kučevci.

Pored Drine u selu su ove reke i potoci: Uzovnica,. Dupavac, Dvoriški Potok i Đurića Potok (zovu ga i Oštrelj-ski P.). Poznati su izvori: Vidosava, Sandina Voda, Česma i Izvorac.

U Uzovnici su brda: Veleš, Ćuver, Kik, Kučevsko Brdo, Branjača, Brdo, Brezik, Đerov Gaj, Dvorina, Stolice, Tepavac, Taminovića Gaj i Oštrelj.

Imanja nose nazive: Livade, Barice, Lučice, Palučci, Ivljaci, Brda, Selišta, Ridine i Tušine. Polje je rekom podeljeno na Kučevsko i Tepavačko (koje se zove i Uzovničko Polje i Barice).

Mahale su: Kučevci, Jelav, Veleš, Mehići, Staro Selo, Tepavac i Đurići. Po ugledu na Lonjin, od 30 godina na ovamo, seljaci slaze s brda i naseljavaju se po celom obodu polja. Na starim mestima ostavljaju zgrade i voća i tamo su preko leta, a za vreme rada i zimi su u polju. Usred polja su mehana, sudnica, škola i nekoliko kuća.

Uzovnica je vrlo staro naselje. Stara Panovića mehana u Polju podignuta je u rimskom groblju. Stara groblja pod Obodnjikom i u Kučevcima, stare iskopine po Starom Selu dokazi su ranijeg života u ovom selu.

Do 1834. godine ovde su bila ova čisto muslimanska sela: Kučevci, današnja mahala Kučevci, Tutin, današnja mahala Jelav, Veleš i danas mahala istog imena, Uzovnica, mahala Mehići pod Ćuverom i Tepavac mahala na Obodnjiku. U spisku sela od 1820. god. Veleš je imao 20 kuća, Uzovnica 8, Tutin 20. U spisku sela od 1832. god. Veleš je imao 16, Tepavac 6, Kučevci 17 i Uzovnica 13. U oba spiska nisu ušla sva sela, koja su oba puta postojala. Ova su sela raseljena, imanja im oduzeta i data naseljenicima sa strane.

Stari su rod:

Filipovići (16 k.; Sv. Avramije). Filipovići su u tursko doba bili odvojeni od muslimana. Oni su imali svoj zaseban hatar i nisu imali udela u Polju; oni su i onda i danas u prisoju Obodnjika i prema reci. Rudari su i od starine ovde; ne zna se da su se odkuda doselili; govore zapadnim dijalektom. Turci su ih zapostavljali, a tako je i danas; imali su i imaju, pređe više danas manje, tetavih i gušavih ali po svemu izgleda da su ove mane bile vezane za muslimane. Filipovići su se sejali po celom svetu i po Bosni i po Srbiji, samo je li bilo rudnika. Ima ih i oko Krupnja i dalje gde su se god mogle vaditi rude.

Oko 1780. god. došli su iz Zaovina:

Đurići. Došao je ovde pop da popuje selu i naselio se odmah pod crkvom gde su i danas Đurići, koji se zovu više Mladenovići. Pop je vrlo rano umro i ostavio iza sebe dva sina, od kojih je stariji Mladen ostao ovde, a mlađi otišao preko Jagodnje u Rađevinu i tamo ostao. Osim prvog popa, više ih nije bilo (9 k.; Sv. Đurđe).

Posle 1834. god. došli su:

Polići u Velešu, Polju, Tepavcu i Postenju. Ovde su došla prvo dva brata Mihailo i Buća (Lazar) Polići-Jankovići iz sela Kratova kod Priboja, došli su 1835. god. a 1836. god. doveli su i trećeg brata. Bili su ostavili kod kuće četvrtog brata Vasilija, pa kad je poginuo od srodnika preveli su i njegovu decu. Krajem 1836. god. u Velešu su bila u zadruzi tri brata Polića, sa živom materom, dve žene (dva su bila neženjena) i desetoro dece. Brzo su se množili i sejali po Srbiji; rudari su i zemljoradnici, dobro se oporavili i izašli na glas (25 k.; Sv. Nikola).

Vasarići u Tutinu su od Vitkovića u Osatu (9 k.; Sv. Đurđe).

Jakovljevići u Tepavcu su iz Pčelica kod Nove Varoši (8 k.; Sv. Nikola).

Kovačevići su iz Grčića (8 k.; Miholjdan).

Pucarevići i Vasići od Vasića Pucara iz Leovića i u Kučevcima (12 k.; Sv. Đurđe).

Kojići su iz Banje kod Priboja (3 k.; Mratindan).

Jovanovići su potomci popa Dragutina Jovanovića iz Pčelica, koji nije ni popovao nego se odao zemljoradnji. Neki od njegovih su se naselili i u Krupini (7 k.; Sv. Lazar).

Radovanovići su iz Kratova (4 k.; Mratindan).

Markovići (Vreljaci) su iz Pčelica, sada u Kučevcima (6 k.; Sv. Đurđe).

Gudurići su iz Kratova (2 k.; Sv. Đurđe).

Kostići su iz Gornje Orahovice (4 k.; Sv. Jovan).

Otaševići su s Grahova u Polju i Mehićima (5 k.; Sv. Stevan).

Subotići su iz Donje Orahovice (2 k.; Sv. Alimpije).

Đukanovići su iz Gračanice (4 k.; Sv. Jovan).

Miloševići s Grahova (2 k.; Sv. Nikola).

Ovde su od 1898. godine:

Antići (3 k.) u Starome Selu i Tomići (2 k.) u Kučevcima. Oba ova roda puni su kao košnice, imaju dosta odraslog muškog i ženskog sveta, nemaju imanja, bave se kramarstvom, rade zemlju, drže tuđe zemlje pod zakup ili skidaju plodove po pogodbi. Imaju dosta tovarnih konja, a imaju svoja kola i volove. Ceo im je narod zaposlen i svi privređuju, te žive vrlo dobro.

Tomići žive na Jakovljevića i Polića imanju, a Antići na imanju Janoševića Filipovića. Oboji su iz sela Goleši oko Babina.

Na Uzovnici ima 19 rodova sa 127 domova.

 

IZVOR: Sokolska nahija (str. 480-482), Ljubomir Pavlović. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (26)

Odgovorite

26 komentara

  1. Mladen Gajić

    Pored starog roda Filipovića u Uzovnici i njihovih ogranaka Janoševića i po predanju Lukića, vrijedi pomenuti da Avramijevdan slave takođe:

    – Andrići
    – Ilići
    – Mićići
    – Đorđići
    – Vučetići

    Genetska veza između Filipovića i Janoševića, kao njihovog ogranka, jeste potvrđena…pripadaju haplogrupi “I2a DS”.
    Ostale navedene porodice vjerovatno predstavljaju ogranke Filipovića, ukoliko se ne radi o doseljenicima iz najnovijeg perioda, odnosno iz sredine ili druge polovine 20. vijeka.

  2. Stevan

    MOJ DEDA JE IZ UZOVNICE, SLAVIMO SV.AVRAMA I SV.ANASTASIJU 11.11.

  3. Stevan Filipović

    Moj deda S.Filipović od oca Jefte rođ.1889-1960 u Uzovnici imao rođ. brata Čedomira Lukića. Da li neko zna koje prezime je imao njihov otac Jefta? Slavimo Sv.Avrama i Anastasiju a Lukići Sv.Avrama. Unapred hvala, S.F.

  4. Lukić

    Lukici su ogranak roda Filipović

  5. Lukici iz Uzovnice su ogranak roda Filipovic

  6. Stevan Filipović

    OD KAD SU FILIPOVIĆI POSTALI LUKIĆI? ČEDA LUKIČ JE ROĐ. BRAT MOG DEDE STEVANA FILIPOVIĆA! KAD I ZAŠTO JE PROMENIO PREZIME? KO SLAVI AVRAMA I ANASTASIJU 11.11.?

  7. OStevan Filipović

    DIMITRIJE L. JEFTA SE PREZIVAO FILIPOVIĆ, ARHIV ŠABAC, POPIS C.C. 1889… DEDA STEVA F.

  8. Nije mi poznato da se Jefta prezivao Filipovic,ja sam saznao od starijih Lukica da su se svi posle Vojina,tj. Jeftinog oca prezivali Lukic

  9. perko jovanovic

    Da li neko od zivih Gudurica iz Uzovnice zna vezu sa Guduricima iz Sirogojna