Poreklo prezimena, selo Jelovik (Bajina Bašta)

22. januar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Jelovik, opština Bajina Bašta. Stanje iz 1930. godine. Prema studiji “Sokolska nahija” Ljube Pavlovića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Ovo je selo na visini od 900 m i pri izvorima Jelovštice.

Oko sela su uzvišenja: od zapada Pustopolje, Kik i Draksin, od juga Kokošica, od istoka Krive Strane, deo Jelove Gore, od severa kosa Kaluša u Jaklju.

U selu su reke i potoci: Jelovštica, Čuturića Potok i Krivi Potok. Čuvena je Bukova Voda pod Krivim Stranama

U Jeloviku su šume i brda: M. Prisedo, Glog, Brezanje, Krive Strane i Vučja Prisedo.

Njive se zovu: Lukavice, Pustopolje, Barice, Sijerak, Badanj, Krive Strane, M. Prisedo i Brezjak.

Kad se s Krivih Strana pogleda u pravcu Kostojevića vidi se velika razbijenost ovoga sela u više od 10 malih mahala, koje su u novije vreme deobama naglo rasturaju i spuštaju u ravnija mesta pod Jakalj i iznad Kostojevića. Uzrok spuštanju je saobraćaj, što se vrlo teško mogu po- dizati hrana i druge potrebe u gornje delove sela.

U Jeloviku nisu nađeni tragovi ranijeg života. Vrlo ugledni starac, pok. Teofilo Vukašinović, pričao je, da je selo oko 1780. god. bilo prava planina, da su s vremena na vreme tu padali Cigani, žegli ćumur i nosili na pazar. Teofilo je pričao, da je donji deo sela niz Jelovšticu, gde su danas najbolje livade i seoske zemlje, bio proletnje staniište stočara Mokrogoraca i Kremanaca. Ovi stočari imali su ovde zakose, a po Obodnjiku, gde sneg, kao i oko Bajine Bašte, vrlo rano kopni, s proleća su napasali ovce i prihvatali ih preko leta pribavljenim senom u dolini Jelovštice. Kako su Mokrogorci, uz pripomoć Kremanaca, mogli lako doći i do svih boljih zemalja u ovom selu, reše se na seobu i po pričanju i ispitivanjima Teofilovim tri brata Čuturića iz Mokre Gore, Mileta, Vuk i Lazar Čuturići, siđu ovde i nasele se pod Krivim Stranama, odvojeno jedano od drugog, i zasnuju prvi rod Čuturića (1783. god.). Priraštajem su se mahale delile i spuštale niz potoke i od toga doba su postali: Novakovići, Lazarevići, Todorovići, Milovanovići, Stevanovići i Vukašinovići, od kojih je i sam Teofilo (48 k.; Đurđic).

Na godinu iza Vuka došao je njegov dotadašnji drug Maksim Janković iz Kremana, i naselio se uz Vuka i do Jaklja, odmah pod Krivim Stranama. Njegovi su se potomci, kao i Čuturići, spuštali u mahalama niz Jelovšticu i zovu se svi Maksimovići (19 k.; Sv. Đurđe).

Skori su doseljenici:

Ćosići iz Bioske (2 k.; Sv. Nikola).

Miloševići iz Orašca kod Priboja. Pop Vujičić naselio njihovog pretka Miloša, kao ustaša, pod Krivim Stranama (3 k.; Sv. Đurđe).

U Jeloviku ima 4 roda sa 102 doma. 

 

IZVOR: Sokolska nahija (str. 410-411), Ljubomir Pavlović. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Milan

    Evo da dodam ima imena njiva veoma poznatih imena kao što su,, malići i breg zaboj u kome takodje ima voda visokog kvaliteta kojom se snadbeva jedan deo sela inače moj deka i baka su bili Lazarevici pa ako zelite izdvojite nešto od ovoga pa dodajte u članak da i baka mi je pričala da tokom dva rata tuda su zbog blizine potoka i velikog broja izvora prolazili.:nemci partizani ustaše četnici i ko zna ko jos da da su braca kedan odlazio u četnike a drugi sutradan kad naidju partizani obrijao bradu i odlazio u partizane samo da mu ne diraju porodicu toliko od mene pozz