На данашњи дан: Умро глумац Миодраг Андрић – Љуба Мољац

22. јануара 2013.

коментара: 1

22. јануара 1989. – У Загребу умро српски глумац Миодраг Андрић – Љуба Мољац.

Андрић је рођен у Крагујевцу 28. јануар 1943. године. Као дечак са породицом одлази у Београд у ком је одрастао и школовао се. Љуба је био један од најбољих комичара које смо имали. Помало је користио начин глуме као Бастер Китон тј. ни у најсмешнијим ситуацијама он се није смејао. Други су га, опет, поредили са чувеним америчким комичарем Ленијем Брусом.

Неке од Андрићевих монодрама, у ствари песама у десетерцу, су снимљене на касете за касетофоне, и кружиле су Београдом. Једна од њих је била пародија под називом Мој на Косову и Хамлет. То су биле песме са доста масним речником, па су се могле копирати и дистрибуирати само илегално, тј. није их било у слободној продаји. Преминуо је у Загребу 22. јануара 1989. године претходно добивши излив крви у мозак, и то на бини док се налазио на турнеји са Три носкетара (са Милованом Илићем Минимаксом и Јовом Радовановићем) у банијском месту Глина.

Године 2004, по његовом сценарију, је снимљен филм Пљачка Трећег рајха. Био је стални члан и првак позоришта Атеље 212 из Београда. Знао је да оде на „жур“ и да каже „причам фазоне док има вињака у флаши“. Екипа би брзо отрчала до најближе продавнице и смех до суза и бола је могао да почне.

Између осталих, глумио је у следећим филмовима: Кад будем мртав и бео, Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ, Није него, Све ће то народ позлатити, W. Р. – Мистерије организма, Радио Вихор зове Анђелију, Мајстори, мајстори, Лаф у срцу шверцер панталона, Мољац (филм) Љуба Мољац, Секула и његове жене, Тајна манастирске ракије…

ИЗВОР: Википедија, poznati.info

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Miko

    Kakvo poredjenje, s ovim, onim… Bio je to jedan, neponovljivi, nas Ljuba Moljac !!!
    Vecna mu slava !