Na današnji dan: Umro vojvoda Stevan Šupljikac

27. decembar 2012.

komentara: 2

27. decembra 1848. – U Pančevu umro austrijski general i prvi vojvoda Srpske Vojvodine Stevan Šupljikac.

Šupljiakc je rođen 1786. godine u Petrinji, tadašnjoj Austriji (današnja Hrvatska). Potiče iz graničarske porodice. U austrijsku vojsku je stupio 1805, a posle stvaranja Ilirskih provincija 1809, prešao je u francusku vojsku i bio ađutant maršala Marmonta. Godine 1812. učestvovao je sa Prvim i Trećim hrvatskim pukom (Regiment provisoires croates) u sastavu Francuske armije u pohodu na Rusiju. Tokom rata protiv Rusije (1812. godine), francuski car Napoleon I odlikovao ga je zbog osobite hrabrosti ordenom legije časti.

Ponovo je primljen u austrijsku vojsku 1814. godine. Služio je u Banatu i u Lici, kao komandanta Ogulinske regimente, a potom brigade pod vrhovnom komandom Jozefa Radeckog, gde je nagrađen velikim krstom gvozdene krune. Učestvovao je 1848. u borbama protiv italijanskih revolucionarnih snaga za vreme prvog italijanskog rata za ujedinjenje.

Na Majskoj skupštini Srba u Sremskim Karlovcima (1. maja 1848. godine), Stevan Šupljikac je proglašen za prvog vojvodu Srpske Vojvodine, u kom svojstvu je pristupio reorganizaciji jedinica za borbu protiv Mađara. Šestog oktobra je postao vrhovni vojni zapovednik srpskih narodnih odreda, ali je ubrzo (15. decembra) umro u Pančevu. Sahranjen je u Krušedolu.

IZVOR: Vikipedija

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Zoran

    Znači da je ovaj ”vojvoda” imao srca da u sastavu neke neslovenske armije udari na Pravoslavnu i bratsku Rusiju.Zato su Švabe i dozvolile da on bude na čelu te karikature od srpske autonomije i da ratuje protiv Mađara za račun Beča, a onda su se Švabe i Mađari pomirili i opet udarili na Srbe.