На данашњи дан: Умро војвода Стеван Шупљикац

27. децембар 2012.

коментара: 2

27. децембра 1848. – У Панчеву умро аустријски генерал и први војвода Српске Војводине Стеван Шупљикац.

Шупљиакц је рођен 1786. године у Петрињи, тадашњој Аустрији (данашња Хрватска). Потиче из граничарске породице. У аустријску војску је ступио 1805, а после стварања Илирских провинција 1809, прешао је у француску војску и био ађутант маршала Мармонта. Године 1812. учествовао је са Првим и Трећим хрватским пуком (Regiment provisoires croates) у саставу Француске армије у походу на Русију. Током рата против Русије (1812. године), француски цар Наполеон I одликовао га је због особите храбрости орденом легије части.

Поново је примљен у аустријску војску 1814. године. Служио је у Банату и у Лици, као команданта Огулинске регименте, а потом бригаде под врховном командом Јозефа Радецког, где је награђен великим крстом гвоздене круне. Учествовао је 1848. у борбама против италијанских револуционарних снага за време првог италијанског рата за уједињење.

На Мајској скупштини Срба у Сремским Карловцима (1. маја 1848. године), Стеван Шупљикац је проглашен за првог војводу Српске Војводине, у ком својству је приступио реорганизацији јединица за борбу против Мађара. Шестог октобра је постао врховни војни заповедник српских народних одреда, али је убрзо (15. децембра) умро у Панчеву. Сахрањен је у Крушедолу.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Зоран

    Значи да је овај ”војвода” имао срца да у саставу неке несловенске армије удари на Православну и братску Русију.Зато су Швабе и дозволиле да он буде на челу те карикатуре од српске аутономије и да ратује против Мађара за рачун Беча, а онда су се Швабе и Мађари помирили и опет ударили на Србе.