На данашњи дан: Основано Српско новинарско друштво

21. децембар 2012.

коментара: 2

21. децембра 1881. – У Београду, престоници тадашње Краљевине Србије, основано Српско новинарско друштво, чији је следбеник данашње Удружење новинара Србије. Реч је о једном од првих професионалних новинарских удружења насталих у свету.

У Београду су крајем 1881. године излазила 22 листа и часописа. У то време у главном граду Србије бар десетак људи је као основно занимање имало писање за новине и часописе.

Прве новине на српском језику изашле су у Бечу 14. (27) марта 1791. године и звале су се “Сербскија повседневнија новини”.

Прве новине у Србији појавиле су се у Крагујевцу 1834. године под називом “Новине србске”.

Први Закон о штампи донет је 1870. године када је у Србији излазило 37 листова.

Утемељивачи

Како новинарство у то доба није било признато као професија, неколицина београдских новинара и уредника почела је да припрема оснивање новинарског удружења. Идејни творац био је Милан Ст. Марковић, уредник часописа “Порота”. Након припремних разговора и састанака, 21. децембра 1881. године одржан је збор новинара на којем је одлучено да се формира Српско новинарско друштво. Усвојена су и прва правила или “Штатут”, која је израдио Милан Ст. Марковић.

Правилима су дефинисана три основна циља удруживања новинара:

1. Да раде на унапређењу српске публицистике;

2. Да се узајамно потпомажу у случају потребе;

3. Да штите углед и интересе публицистике.

Потписници Правила били су: Милан Ст. Марковић (Порота), Стеван Д. Поповић (Просветни гласник), др Владан Ђорђевић (Отаџбина, Народно здравље), Стеван Ћурчић (Српске новине, Србадија), др Лаза Костић (Српска независност) и Манојло Ђорђевић Призренац (Народно ослобођење).

До успостављања Друштва све послове су водили Милан Ст. Марковић и Владан Ђорђевић који су, заправо, са потписницима правила, били и прва привремена управа Српског новинарског друштва.

Оснивачка седница Српског новинарског друштва одржана је 20. децембра 1882. године, а за првог председника изабран је др Лаза Костић, уредник опозиционог либералног листа Српска независност.

Друштво је редовно заседало и бавило се задацима утврђеним на оснивачкој седници све до Тимочке буне и тајног одласка др Лазе Костића из Србије 1883. године.

ИЗВОР: Сајт Удружења новинара Србије

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. И овде је страдао придев СРПСКИ, као код железнице, војске, олимпијског комитета…
    Број је скоро бесконачан 🙁

    Жалосно…

  2. Основано је 21. децембра 1881. године у Београду под именом
    „Српско новинарско друштво“.