Na današnji dan: Osnovano Srpsko novinarsko društvo

21. decembar 2012.

komentara: 2

21. decembra 1881. – U Beogradu, prestonici tadašnje Kraljevine Srbije, osnovano Srpsko novinarsko društvo, čiji je sledbenik današnje Udruženje novinara Srbije. Reč je o jednom od prvih profesionalnih novinarskih udruženja nastalih u svetu.

U Beogradu su krajem 1881. godine izlazila 22 lista i časopisa. U to vreme u glavnom gradu Srbije bar desetak ljudi je kao osnovno zanimanje imalo pisanje za novine i časopise.

Prve novine na srpskom jeziku izašle su u Beču 14. (27) marta 1791. godine i zvale su se “Serbskija povsednevnija novini”.

Prve novine u Srbiji pojavile su se u Kragujevcu 1834. godine pod nazivom “Novine srbske”.

Prvi Zakon o štampi donet je 1870. godine kada je u Srbiji izlazilo 37 listova.

Utemeljivači

Kako novinarstvo u to doba nije bilo priznato kao profesija, nekolicina beogradskih novinara i urednika počela je da priprema osnivanje novinarskog udruženja. Idejni tvorac bio je Milan St. Marković, urednik časopisa “Porota”. Nakon pripremnih razgovora i sastanaka, 21. decembra 1881. godine održan je zbor novinara na kojem je odlučeno da se formira Srpsko novinarsko društvo. Usvojena su i prva pravila ili “Štatut”, koja je izradio Milan St. Marković.

Pravilima su definisana tri osnovna cilja udruživanja novinara:

1. Da rade na unapređenju srpske publicistike;

2. Da se uzajamno potpomažu u slučaju potrebe;

3. Da štite ugled i interese publicistike.

Potpisnici Pravila bili su: Milan St. Marković (Porota), Stevan D. Popović (Prosvetni glasnik), dr Vladan Đorđević (Otadžbina, Narodno zdravlje), Stevan Ćurčić (Srpske novine, Srbadija), dr Laza Kostić (Srpska nezavisnost) i Manojlo Đorđević Prizrenac (Narodno oslobođenje).

Do uspostavljanja Društva sve poslove su vodili Milan St. Marković i Vladan Đorđević koji su, zapravo, sa potpisnicima pravila, bili i prva privremena uprava Srpskog novinarskog društva.

Osnivačka sednica Srpskog novinarskog društva održana je 20. decembra 1882. godine, a za prvog predsednika izabran je dr Laza Kostić, urednik opozicionog liberalnog lista Srpska nezavisnost.

Društvo je redovno zasedalo i bavilo se zadacima utvrđenim na osnivačkoj sednici sve do Timočke bune i tajnog odlaska dr Laze Kostića iz Srbije 1883. godine.

IZVOR: Sajt Udruženja novinara Srbije

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. I ovde je stradao pridev SRPSKI, kao kod železnice, vojske, olimpijskog komiteta…
    Broj je skoro beskonačan 🙁

    Žalosno…

  2. Osnovano je 21. decembra 1881. godine u Beogradu pod imenom
    „Srpsko novinarsko društvo“.