Poreklo prezimena, selo Dragovac (Priština)

17. decembar 2012.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dragovac, grad Priština. Prema studiji Atanasija Uroševića “Kosovo”

 

Selo Dragovac je na zapadnoj padini Koznice između visova Krstića (1006 m), Veljeg Rida (1035) i Kukuljevice (910) sa svojim glavnim delom nešto južnije od dva poslednja visa.

Selo ima šest grupa kuća ili mahala. To su: Baljići, Perovići, Milovići, Rainovac, Vlaisevci i Staro Selo. Prve tri mahale nose nazive po rodovima koji u njima žive. Kuće u mahalama su grupisane. Udaljenja između mahala iznose negde svega 200 metara, a negde i čitav kilometar.

Selo je bilo čiflik, te se u njemu smenjivalo stanovništvo, ali je ipak zaostao jedan starinački rod.

Rodovi: 

Baljići (12k, Đurđic), starinci. Nekada su imali svoju zemlju, ali su po doseljenju Arbanasa u njihovo selo postali čifčije u njih, jer su se Arbanasi proglasili gospodarima celog sela. – Kod Kolje Đokića Baljića živi njegov zet Krstivoje, koji je iz islama prešao u pravoslavlje 1921. Rodom je iz Vladova u Gornjoj Moravi.

Đorđinci (3k, Sv. Nikola), starinci. Živeli su u mahali Staro Selo, a sad žive u Rainovcu.

Gogići (1 k, Sv. Arhanđeo) i Perovići (4 k, Sv. Jovan Krstitelj), doseljeni iz Vidine (sada zaselak Mrevca u Novobrdskoj Krivoj reci), prvi oko 1860., drugi oko 1870.

Milovići (8 k, Sv. Nikola). Doseljeni sredinom 18. veka iz Sredske (Sretečka župa), jer su se, izvršivši krvnu osvetu, bojali da se osveta ne produži.

Perići (1 k, Sv. Petka). Doseljeni iz Prekovca u Novobrdskoj Krivoj reci 1923. godine na kupovinu.

Arbanaški rod je Mađun (10 k), od fisa Krasnića. Doselio se krajem 18. veka iz Ljupčeta u Labu, a daljom starinom je iz Dušaja u Skadarskoj Malesiji. Pojasevi u 1932. su mu od doseljenja iz Ljupčeta bili: Limon, Kamber, Murtez, Rama, Isen, Azir (40 godina).

 

IZVOR: Kosovo, Atanasije Urošević, Srpski etnografski zbornik, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, 1961.

________________

DODATAK:  Podaci prema popisu stanovništva KiM iz 1912. godine. Priredio saradnik foruma Poreklo Dragiša Gile Živković:

Selo DRAGOVAC (okolina Prištine), izveštaj učitelja Rajka Vučića:

Tu je bilo 18 srpskih kuća. Domaćinstva Mitka Stojiljkovića od 15 i Pave Trajkovića od 10 članova imala su po 10 dana oranja svoje zemlje, aobrađivala su i zemlju aga. Prvi je radio na čifluku Muharema Šerifovića iz Prištine, a drugi Valije Ramića iz Vladislavca. Sve age koje su imale svoje čifluke u ovom selu bile su dobrog imovnog stanja. Ostala srpska domaćinstva bila su potpuno čifčijska. Čifluke od po 20 dana oranja Muharema Šerifovića obrađivali su i Vasa Jeftić, Gligorije i Trajko Ristić – svi sa po 10 članova. Na tolikom čifluku radio je i Stanoje Krstić sa 6 članova. Velja Ramić imao je i potpunih čifčija. Čifluk od 50 dana oranja obrađivao je Steva Bolić sa 25 članova. Čifluke od po 30 dana obrađivali su Ivko Simić sa 4 i Dima Perić sa 8 članova, a Stojko Đorđić sa 6 članovao je zemlju od 16 dana oranja. Na čiflucima Mustafe Osmanovića iz Prištine radili su Mile Denić (30 dana oranja, 8 članova porodice), Sava Ivković 6/20 i Stanko Kostić 2/10. Uka Ramić iz Vladislavaca imao je čifluk i od po 20 dana oranja, koje su obrađivale porodice Perić Filja sa 9 i Kostadin sa 4 člana.

Stojko Stanković iz Gušterice imao je dva čifluka od 10 i 20 dana oranja. Na njima su radili Simion Stošić sa 15 i Kosta Simić sa 12 članova porodice. Sva srpska domaćinstva u ovom selu bila su ovde “od starina”. Porez na imovinu plaćao je samo Srbin koji je čifluk, a čifčije muslimanskih aga plaćale su same. Tri čifčije Srbina živele su u aginim kućama i dvorištima: Trajko Ristić, Mila Denić i Stanko Kostić, a ostala domaćinstva imala su svoje kuće i dvorišta. Mitko Stojiljković imao je 300 grla stoke. Trajko Ristić 56 a Dima Perić i Vaso Jeftić po 50, a po 40 grla imali su Simion Stošić, Gligorije i Stojko Ristić, dok su Ivko Simić i Kostadin Perić imali po 30 grla. Po 20 grla imali su Steva Bolić, Filja Perić i Stanoje Krstić, Mile Denić, po 10 Stanko Kostić i Pava Trajković. Kosta Simić i 2 grla Sava Ivković.

Istraživač ovog sela Rajko Vučić, učitelj iz Gračanice u dodatku svog izveštaja zabeležio je: “Na ataru Dragovačkom naseljeni su 16 kuća Muhadžeri iz Srbije. Selo im se zove Kukavica. Isti prisvajaju i pojedine njive i rade da ih proteraju kako bi oni zauzeli imanja. Zatim 4 kuće starosedeoci i tri kuće Muhadžeri iz Srbije sačinjavaju selo koje se zove Vlajsovce i ono je u ataru Dragovačkom. I prvi i drugi trude se da rasele Srbe, a njihovo imanje da naslede oni, tako da im je teško i do jeseni zadržati se”.

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.