Na današnji dan: Zbačen s prestola knez Aleksandar Karađorđević

11. decembra 2012.

komentara: 1

11. decembra 1858. – Svetoandrejska skupština zbacila Aleksandra Karađorđevića, a vratila na srpski presto Miloša Obrenovića, za čijeg je naslednika proglašen knez Mihailo.

Svetoandrejska skupština je bilo zasedanje skupštine u periodu od 1858. do 1859. godine. Knez Aleksandar Karađorđević je sazvao skupštinu pod pritiskom opozicije. Na skupštini su ustavobranitelji i grupa liberala, podržala dinastiju Obrenović i Miloša Obrenovića, i knezu Aleksandru Karađorđeviću oduzela mandat kneza, i predala ga knezu Milošu Obrenoviću.

Od tada je počela druga vladavina kneza Miloša Obrenovića, koja je trajala do 1860. i završila se njegovom smrću. Njega je nasledio njegov sin Mihailo Obrenović, koji je nasledio kneževsku titulu.

Knez Aleksandar Karađorđević, najmlađi sin Karađorđa i Jelene, bio je vladajući knez Srbije od 1842. do 1858. godine.Njegov sin Petar I 1904. je krunisan kao srpski kralj. Knez Aleksandar Karađorđević umro je u Temišvaru, 3. maja 1885. godine (po novom kalendaru). Sahranjen je u Beču, a njegovi posmrtni ostaci preneti su 1912. u zadužbinu Kralja Petra I na Oplencu.

IZVOR: Vikipedija

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar