На данашњи дан: Збачен с престола кнез Александар Карађорђевић

11. децембар 2012.

коментара: 1

11. децембра 1858. – Светоандрејска скупштина збацила Александра Карађорђевића, а вратила на српски престо Милоша Обреновића, за чијег је наследника проглашен кнез Михаило.

Светоандрејска скупштина је било заседање скупштине у периоду од 1858. до 1859. године. Кнез Александар Карађорђевић је сазвао скупштину под притиском опозиције. На скупштини су уставобранитељи и група либерала, подржала династију Обреновић и Милоша Обреновића, и кнезу Александру Карађорђевићу одузела мандат кнеза, и предала га кнезу Милошу Обреновићу.

Од тада је почела друга владавина кнеза Милоша Обреновића, која је трајала до 1860. и завршила се његовом смрћу. Њега је наследио његов син Михаило Обреновић, који је наследио кнежевску титулу.

Кнез Александар Карађорђевић, најмлађи син Карађорђа и Јелене, био је владајући кнез Србије од 1842. до 1858. године.Његов син Петар I 1904. је крунисан као српски краљ. Кнез Александар Карађорђевић умро је у Темишвару, 3. маја 1885. године (по новом календару). Сахрањен је у Бечу, а његови посмртни остаци пренети су 1912. у задужбину Краља Петра I на Опленцу.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    КНЕГИЊА ПЕРСИДА КАРАЂОРЂЕВИЋ

    https://www.opanak.rs/kneginja-persida-karadjordjevic/