Poreklo pisca Vladimira Kecmanovića Reviewed by Momizat on . ROĐEN: U Sarajevu 3. jula 1972. godine RODITELJI: Otac Nenad Kecmanović, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Beogradu; majka Nataša (dev. Parežanin) ROĐEN: U Sarajevu 3. jula 1972. godine RODITELJI: Otac Nenad Kecmanović, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Beogradu; majka Nataša (dev. Parežanin) Rating: 0
You Are Here: Home » Poznati » Umetnici » Poreklo pisca Vladimira Kecmanovića

Poreklo pisca Vladimira Kecmanovića

Vladimir KecmanovićROĐEN: U Sarajevu 3. jula 1972. godine

RODITELJI: Otac Nenad Kecmanović, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Beogradu; majka Nataša (dev. Parežanin), rođena u Sarajevu, poreklom Hercegovka, završila književnost, radila kao lektor i urednik u oblasti izdavaštva.

KRSNA SLAVA: Sveti apostoli Vartolomej i Varnava (Kecmanovići), Lazareva subota (Parežanini)

O PRECIMA: Moj deda po ocu Ilija je poreklom iz Bosanskog Petrovca, školovao se u Parizu i Beču, živeo u Beogradu, Sarajevu, Banja Luci… Deda Ilija je bio istoričar književnosti, osnivač izdavačke kuće Kosmos, u okviru koje je pokrenuo čuvenu ediciju Karijatide. Baba po ocu, Milica (dev. Raketić) je rodom iz Aranđelovca, dok su joj roditelji iz Čačka i Gradišta na Dunavu. Baba Milica je bila profesor latinskog i francuskog jezika. Moj deda po majci je Nedeljko Parežanin, rođen u selu Parež između Bileće i Trebinja, koje se danas nalazi ispod jezera hidroelektrane na Trebišnjici. Bio je književnik. Baba po majci Božica (dev. Ćuk), bila je službenica.

RATNICI: U Prvom svetskom ratu je učestovao pradeda Dušan Raketić, kao i pradeda Nikola Parežanin. On je bio pečalbar u Americi i vratio se kao dobrovoljac. Deda Dušan se vratio iz rata, ali je umro ubrzo od posledica bolesti.

PORODIČNA ANEGDOTA: Kecmanovići, sveštenička porodica, vode poreklo od porodice Kecman, a novom prezimenu kumovao je Vasa Pelagić kod kog je čukundeda Ilija učio bogosloviju. Kada je čuo kako se preziva, Vasa mu je rekao: “Kakvo ti je to prezime, ko švapsko? Zašto ne dodaš -ović?” I tako su nastali Kecmanovići.

PORODICA: Supruga Marijana (dev. Pešić) rodom iz Leskovca, ćerka Natalija.

BIOGRAFIJA: Završio osnovnu i srednju u Sarajevu, a Filološki fakultet – opštu književnost sa teorijom književnosti u Beogradu. Za kratku priču „Histerija“ 1990. godine dobio Andrićevu nagradu na jugoslovenskom konkursu lista „Oslobođenje“ za najbolju kratku priču. Sačinio je izbor dela Dušana Radovića i Dušana Petričića za knjigu Duškova kuća, koja je na Beogradskom Sajmu knjiga 2004. proglašena dečijom knjigom godine. Do sada je objavio više pripovedaka i romane „Poslednja šansa“, 1999, „Sadržaj šupljine“ 2001, „Feliks“ (nagrada Branko Đopić SANU, bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu 2007. godine), „Top je bio vreo“ (nagrade Meša Selimović, Borislav Pekić 2008, bio u najužem izboru za gotovo sve ostale relevantne književne nagrade), “Sibir” 2011.

Upravo mu izlazi zbirka priča „Zidovi koji se ruše“. Bio saradnik na scenariju za film „Neprijatelj“ Dejana Zečevića. Po romanu „Top je bio vreo“ je snimljen istoimeni film.

Kecmanovićeva proza prevođena je na engleski, francuski, nemački, ukrainski i rumunski jezik.

Vlasnik je izdavačke kuće VIA. Stalni je kolumnista lista Politika i povremeni kolumnista više dnevnih listova.

 

IZVOR: Vladimir Kecmanović za portal Poreklo


Komentari (4)

 • Zvonko

  Poštovani gospodine,
  danas sam pročitao jučerašnji članak u „Večernjim novostima“, pa bih u vezi sa time nekoliko reči o Vladimiru Vauhniku (i pored toga što je reč o romanu). Vladimir Vauhnik nije nikada bio engleski špijun. Možda jedno vreme nemački, ali iz Italije, dok nije italija kapitulirala 1943.
  Podaci: Memoari Valtera Šelemberga, poglavlje XVII, Špijunaža u visokom društvu, str. 200 – 209. izdanje RAD, Beograd 1958.godine
  Gospodin pukovnik Vauhnik je bio obaveštajac karaljevske vlade u Londonu (šta su oni radili sa podacima koje je on slao, to je druga priča), pripadnik četničkog pokreta ( kao i Leon Štukelj, Bajc, Rupnikov sin itd)
  Eto vam informacije.

  S uvažavanjem

  Ѕvoko Šaban

  Odgovori
 • Kecman Ljubomir, arh

  Rođače, (dozvoli da te tako zovem i da te ne persiram, mnogo sam mator).
  Postoji još jedna teorija o poreklu našeg prezimena Kecman. Čini mi se da je ona dosta verovatna, pa možda i prihvatljiva. Naime, nju sam saznao indirektno, od ujaka Ilije Materića. Ne znam kako je on do nje došao, ali priča potiče od nekog kustosa Sarajevskog muzeja revolucije i glasi:
  Čuvene vratolomejske noći (1526 g.) i velikog „pokrštavanja“ u Evropi, katolička crkva je nepristajući živalj masovno ubijala. (Kažu u Evropi su tekli potoci krvi). Tako je bilo i u Lužici. Deo nepristajućih predaka, da bi izbegli smrt, je pobegla. Bežali su prema istoku i preko Karpata stili do Crnog Mora. Odatle brdovima dalje i tako stiugli do obala Crne Gore. U to vreme mala slobodna teritorija bila je krševita, siromašna i tu nisu mogli opstati. Nastavili su dalje i stigli do Šibenika. Tu se iskrcali, krenuli prema Krajinama. Jedno vreme su boravili u selu Plavno (kod Knina). Kažu da tu na groblju postoji stari spomenik sa prezimenom Kecman ili Kesman.
  Odatle su verovatno prešli u Bosansku Krajinu, vele prvo u Kulen Vakuf, a odatle u Bos. Petrovac i moj Drvar.
  Kasnije san doznao da i sada u Istočnoj Nemačkoj postoji veće selo, oko 20.000 stanovnika, katolika, i da se prezivaju Kesman.
  Napomena: I da smo poreklom Lužički Srbi, ja se toga ne stidim. To može biti nama i na ponos. Katarina Velika je bila Lužička princeza. Samo da je napravila Emitaž, malo li je. Da nije bilo „rođaka“ Lajbnica i njegove matematike (0 i 1) teško da bi bilo kompjutera bez toga, ja ga smatram pretečom informatike.
  Hajde uzravlje, rođače.

  Odgovori
 • Hercegovac 100%

  Hajde covece ne lupetaj kako katolicenje Luzickih srba od strane kstolocke crkve, kada su Luzicki Srbi devedeset posto katolici.U tridesetogodisnjrm ratu bili su na strani katolika i Poljske vojske protiv Svedjana i Prusa kao i senjski uskoci koje je Austrija poslala u pomov saksonskom vojvodi. O tom navodnom bezanju preko crnog mora ka crnoj gori je istorijska idiotarija koja je mogla da nastane samo u tvojo rimokatolickoj fobiji i neobrazovanju. Sto se tice Vartolomejske noci tu bolje da cutis jer se vidi koliko si nrobrazovan , protestanti ti su prvi poceli da ubijaju katolike i da skrnave svete oltare crkava kao sto je to cinila i Anglikanska crkva u Engleskoj i naravno usledila je odmazda od strane francuskog dvora. I jos nesto lutersnizam je nasilno nametnut luzickim srbima od strane Prusa i vekovna teznja luzickih srba je da se pripoje Poljskoj jer je to za njih bratska drzava kao i Kasubima. Malo se obrazuj pa onda izadji da pisese po forumima!!!!

  Odgovori
 • Aleksandra

  Sad sam saznala da sa u srodstvu sa njim – preko loze Parezanin! Kako mali svet…

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top