На данашњи дан: Погинуо певач Тоше Проески

16. октобар 2012.

коментара: 0

16. октобра 2007. – У саобраћајној несрећи на аутопуту Загреб-Београд, код Нове Градишке, погинуо је македонски певач Тоше Проески. Поседовао је ретке гласовне могућности и био је један од најпопуларнијих певача са простора некадашње Југославије.

Тодор „Тоше“ Проески (изворно Проја) рођен је 25. јануара 1981. у Прилепу (Македонија), а одрастао у Крушеву. Пореклом је био Цинцарин и по оцу и по мајци.

Прве кораке у својој музичкој каријери Тоше Проески начинио је још у раном детињству када је 1992. године наступио на дечјем фестивалу Златно Славејче са песмом „Јас и мојот дедо“ испеваном на влашком језику. Своју професионалну музичку каријеру започео је на фестивалу “Мелфест” 1997. године на ком је победио изводећи песму “Yesterday” од Битлса.

Већ 1999. године је објавио свој први албум “Некаде во ноќта” који садржи једанаест песама. У лето исте године одржао је свој први концерт.

2000. године Тоше је учествовао на “Скопје Фесту” (од када се бира македонски представник на Песми Евровизије) са песмом “Солзи прават златен прстен”. У овом периоду је почео да снима песме за свој други албум “Синот Божји” који је представљен у јуну 2000. године. Албум је донео велики број хитова, међу којима су “Немир” (дует са Каролином Гочевом), “Во коси да ти спијам”, “Излажи ме уште еднаш”, као и “Илузија” и “Тајно моја”, две песме које је компоновао Кире Костов (са потоњом је освојио друго место на фестивалу “Сунчане скале” уХерцег Новом).

Био је представник Македоније на Песми Евровизије 2004. у Истанбулу, Турска и освојио је 14. место са песмом Life (Ангел си ти у изворној македонској верзији).

Године 2004. именован је за регионалног Амбасадора добре воље UNICEF-а. Тим поводом издао је песму За овој свет (македонски) и This World (енглески).

Албум По тебе, многи сматрају једним од најуспешнијих албума балканске музичке сцене. Синглови са овог албума су се месецима пласирали на највишим местима на музичким врх листама у Македонији, Србији, Хрватској, Црној Гори, Словенији и Босни и Херцеговини.

Његов последњи албум зове се „Игре без граница“ и песме су озбиљније него на претходним албумима. Од препева на овом компакт-диску налазе се песме „Feeling good“, „Несаница“ и „Остала си увијек иста“. Већину нових песама написала је глумица и певачица из Хрватске Антонија Шола.

Непосредно пред трагичну погибију, Проески се  припремао за наступ на светском тржишту и враћање свог изворног презимена Проја, и изворног имена Тодор.

Тоше Проески је сахрањен у Крушеву уз највеће државне почасти. Постхумно му је додељена титула почасног грађанина Републике Македоније.

На Беовизији 2008. додељена му је постхумно награда за животно дело, а затим је у емотивном омажу публика у Сава центру уз инструменталну пратњу Тошетовог састава отпевала песму „Чија си“, првог победника овог фестивала и један од највећих хитова Проеског.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.