Na današnji dan: Poginuo pevač Toše Proeski

16. oktobar 2012.

komentara: 0

16. oktobra 2007. – U saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb-Beograd, kod Nove Gradiške, poginuo je makedonski pevač Toše Proeski. Posedovao je retke glasovne mogućnosti i bio je jedan od najpopularnijih pevača sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Todor „Toše“ Proeski (izvorno Proja) rođen je 25. januara 1981. u Prilepu (Makedonija), a odrastao u Kruševu. Poreklom je bio Cincarin i po ocu i po majci.

Prve korake u svojoj muzičkoj karijeri Toše Proeski načinio je još u ranom detinjstvu kada je 1992. godine nastupio na dečjem festivalu Zlatno Slavejče sa pesmom „Jas i mojot dedo“ ispevanom na vlaškom jeziku. Svoju profesionalnu muzičku karijeru započeo je na festivalu “Melfest” 1997. godine na kom je pobedio izvodeći pesmu “Yesterday” od Bitlsa.

Već 1999. godine je objavio svoj prvi album “Nekade vo noќta” koji sadrži jedanaest pesama. U leto iste godine održao je svoj prvi koncert.

2000. godine Toše je učestvovao na “Skopje Festu” (od kada se bira makedonski predstavnik na Pesmi Evrovizije) sa pesmom “Solzi pravat zlaten prsten”. U ovom periodu je počeo da snima pesme za svoj drugi album “Sinot Božji” koji je predstavljen u junu 2000. godine. Album je doneo veliki broj hitova, među kojima su “Nemir” (duet sa Karolinom Gočevom), “Vo kosi da ti spijam”, “Izlaži me ušte ednaš”, kao i “Iluzija” i “Tajno moja”, dve pesme koje je komponovao Kire Kostov (sa potonjom je osvojio drugo mesto na festivalu “Sunčane skale” uHerceg Novom).

Bio je predstavnik Makedonije na Pesmi Evrovizije 2004. u Istanbulu, Turska i osvojio je 14. mesto sa pesmom Life (Angel si ti u izvornoj makedonskoj verziji).

Godine 2004. imenovan je za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a. Tim povodom izdao je pesmu Za ovoj svet (makedonski) i This World (engleski).

Album Po tebe, mnogi smatraju jednim od najuspešnijih albuma balkanske muzičke scene. Singlovi sa ovog albuma su se mesecima plasirali na najvišim mestima na muzičkim vrh listama u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Njegov poslednji album zove se „Igre bez granica“ i pesme su ozbiljnije nego na prethodnim albumima. Od prepeva na ovom kompakt-disku nalaze se pesme „Feeling good“, „Nesanica“ i „Ostala si uvijek ista“. Većinu novih pesama napisala je glumica i pevačica iz Hrvatske Antonija Šola.

Neposredno pred tragičnu pogibiju, Proeski se  pripremao za nastup na svetskom tržištu i vraćanje svog izvornog prezimena Proja, i izvornog imena Todor.

Toše Proeski je sahranjen u Kruševu uz najveće državne počasti. Posthumno mu je dodeljena titula počasnog građanina Republike Makedonije.

Na Beoviziji 2008. dodeljena mu je posthumno nagrada za životno delo, a zatim je u emotivnom omažu publika u Sava centru uz instrumentalnu pratnju Tošetovog sastava otpevala pesmu „Čija si“, prvog pobednika ovog festivala i jedan od najvećih hitova Proeskog.

IZVOR: Vikipedija

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.