Nova prezimena na Srpskom DNK projektu

12. oktobar 2012.

komentara: 2

Tabela Srpskog DNK projekta, sa podacima osoba koje su dosad uradile Y-DNK analizu, dopunjena je podacima preuzetim iz studije Rodovi koji slave Sv. Tomu” (autori Aleksandar Bačko i Dragiša Maksimović, Genetička i etnografska istraživanja, Zbornik za srpsku istoriju i etnografiju, Knjiga 5, Beograd 2010.)

Navedena knjiga, zajedno sa interntet prezentacijom „Srpska DNK – Serbian DNA“, čiji utemeljivač i glavni pokrovitelj je Dragiša Maksimović (pokrovitelj je Milorad Ćustić, a urednik Aleksandar Bačko), predstvljaju prve projekte po pitanju genetičke genealogije srpskih porodica“.

Na Srpski DNK Projekat  iz knjige “Rodovi koji slave sv. Tomu” ubačena su sledeća prezimena:

Odavić, Bratić, Mišić, Kaljević, Mojsilović, Maksimović, Jovanović, Pavlović, Milojković, Pejanović, Mijović, Sajić, Gajić, Sijerčić, Maksimović, Šuljagić, Šišaković, Božić, Jeličić, Ostojić, Marjanović.

Srpski DNK Projekat u ovom trenutku sadrži podatke o ukupno 201 prezimenu.

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Siniša Jerković

DNK

Naredni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Šućur mr Petar

    Haplogrupa N*

  2. Siniša Jerković

    Gospodine Šućur, ako ste vi Šućur koji je testiran i čiji se podaci nalaze u našoj bazi Srpskog DNK Projekta bilo bi dobro da napišete šta znate o sopstvenom porijeklu i vašu krsnu slavu. Vi, zajedno sa vama genetski bliskim Jokićem iz Sivca ste genetski kuriozitet za naše prostore, jer imate varijantu haplogrupe N koja je praktično nepostojeća u Evropi, a i u svjetskim okvirima je veoma rijetka. Stoga bi bilo veoma interesantno odgonetnuti vaše porijeklo.