Poreklo prezimena, selo Dublje (Bogatić, Mačva)

8. oktobar 2012.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Dublje, opština Bogatić. Stanje od 18. veka do prve polovine 20. veka

 

Doseljeni u 18. veku

Iz Crne Gore: RADUKIĆI (Stepanjdan, 8-4 k); jedan su rod sa Davidovićima i Lovčevićima, u Bogatiću.

Iz Hercegovine: BOJIČIĆI (Mrata, 35-3 k), i od njih PETROVIĆI (8 k) i DEVIĆI (1 k); doselio se Boja, a njegov sin je- po predanju – učestvovao u dubljanskom boju. ERCEGOVČEVIĆI (Đurđevdan, 30 k), i od njih ĐUKIĆI (34 k) i ĐURIĆI (7-1 k).

Iz Bosne su došli: DREZGIĆI (Jovanjdan, 20-2 k). ĆOSIĆI (Avramije, 13 k), i od njih PENIĆI (13-2 k); isti su rod sa Ćosićima u Banovom Polju.

Iz Semberije, prešli su:ĆURKOVIĆI (Nikoljdan, 81 k), iz Batkovića; jedan su rod sa Pajčićima u Banovom Polju. MAŠIĆI (Nikoljdan, 10-15 k), i od njih PROKIĆI (25 k), KNEŽEVIĆI (15 k), POPOVIĆI (15 k), i GAJIĆI (15 k), prešli iz Batkovića; doseljeni, po predanju, zajedno sa Đurkovićima i Vujanićima u Lipolistu.

RUŽIĆI (Nikoljdan, 18-1 k), stari rod, doseljen iz Miličinice, u Podgorini. Ima ih u Pričinoviću (Ružići, Mijatovići, Todorovići, Mičići, i Žikići). U Tabanoviću (Božići, Neškovići, i Stojanovići), i u Klenju (Mijatovići, Teodorovići, Ilići, Stankovići, i Andrići).

VASILJEVIĆI (Đurđevdan, 2-4 k) i ĐORĐEVIĆI (2 k), od roda su Perovića, doseljenih iz Hercegovine u Dvorsku (Rađevina), a zatim u Dublje. Ranije se zvali Jovanovići, a po braći Vasiliju i Đorđu dobili današnja imena. Jedan su rod sa Pejovićima u Crnoj Bari i Salašu Crnobarskom, Vićentićima u Zasavici 1, Jadranskim u Salašu Noćajskom, Gajićima i Pejdićima u Bogatiću, i Krsmanovićima u Slepčeviću.

TODIĆI (Trifundan, 24 k); naselio se Toda, iz Petkovice, u Pocerini.

 

Doseljeni početkom prošlog veka- od 1 srpskog ustanka do 1829. godine

Iz Hercegovine su: VUJIĆI (Avramije, 9 k), i njihovi srodnici JAŠIĆI (8 k);

Iz Bosne su:BAKIĆI (Aranđelovdan, 5 k). NIGIĆI (Aranđelovdan, 13 k); ranije se zvali Timotići. PAVIĆI (Avramije, 37-2 k), od Travnika, i od njih ima odseljenih u Duvaništu. KOMORDŽIĆI (Avramije, 8 k). STANIĆI (Lučindan, 6 k), iz “Brda”. SPASOJEVIĆI (Đurćic, 21 k), i od njih BOJIĆI (8 k), i Ribići u Zasavici. CVEJIĆI (Avramije, 5 k), i od njih MARINKOVIĆI (5 k). KOVAČEVIĆI 1, zvani Lakići (Nikoljdan, 11 k), i KOVAČEVIĆI, zvani Rajkovići (6 k); – jedan su isti rod; od Kovačevića 1 su Mandići P, u Metkoviću. KOVAČEVIĆI, zvani Odžakovići (8 k).

Iz Semberije, prešli su:ĐUKANOVIĆI (Jovanjdan, 3 k), i njihovi srodnici VASIĆI (2 k); od roda su Bogićevića iz Gornjeg Crnjelova.

Iz Jadra, naseljeni su ISAILOVIĆI (Đurđevdan, 5-1 k).

MAJSTOROVIĆI (Aranđelovdan, 10 k), iz Korenite.

Od Podgorine, došli su JEROTIĆI (Alimpije, 22-2 k).

Iz Srema su prešli ČAVIĆI (Nikoljdan, 24 k); prvo bili naseljeni u Bogatiću.

SRDANOVIĆI (Ćurđevdan, 23 k), i ŽIVANOVIĆI (13 k.) od roda su Stevanovića doseljenih od Užica.

VESELIĆI (Đurđic, 6 k), potiču od nekog Mirčića, iz Zminjaka; bio je uljez u Drezgiće.

 

Doseljeni između 1829. i 1863. godine

BAJIĆI (Tomindan, 5-1 k), prozvani po babi – koja je zapalila crkvu u Bosni, i morali prebeći u Srbiju.

GLADOVIĆI (Nikoljdan, 9 k), i od njih LUKIĆI (7-5 k), starinom su od Kuča, U Crnoj Gori; doseljeni prvo, u Godočevo u Zarožju, a u drugoj polovini 18. veka – prelaze u Dvoreku i Komirić, u Rađevini;” jedan su rod sa Dvorštanskim u Ravnju.

ZARIĆI (Mrata, 4 k), došli iz Stare Srbije.

JOCKOVIĆI (Avramije,13-2 k), iz Hercegovine.

 

Doseljeni između dva svetska rata

Petar KOSTIĆ (1 k), iz Brasine.

VUKOJEVIĆ (1 k), iz Belotića.

 

IZVOR: macva.awardspace.com

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Aleksandar Neskovic

    Poštovani,
    Da li je nekome poznato poreklo porodice Triišić iz Dublja Mačvanskog, detalji o njihovom poreklou i krsnoj slavi. U Slečceviću postoji porodica Trišić koja je veoma stara.
    Unapred zahvalan:
    Aleksandar Neskovic