Порекло презимена, село Баново Поље (Богатић, Мачва) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Баново Поље, општина Богатић. Стање од 18. века до прве половине 20. века Досељени у 18. веку Из Херцеговине: ДАКИЋИ (Игњатије, 14-12 Порекло становништва села Баново Поље, општина Богатић. Стање од 18. века до прве половине 20. века Досељени у 18. веку Из Херцеговине: ДАКИЋИ (Игњатије, 14-12 Rating:
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Баново Поље (Богатић, Мачва)

Порекло презимена, село Баново Поље (Богатић, Мачва)

Порекло становништва села Баново Поље, општина Богатић. Стање од 18. века до прве половине 20. века

Досељени у 18. веку

Из Херцеговине: ДАКИЋИ (Игњатије, 14-12 к), и исти су са Даничићима у Богатићу, пре се звали Станојевићи, а један су род са Малетићима у Богатићу (Ђуђићи, Дабићи, Вуковићи), Будимировићима и Виторовићима у Глушцима, те Панићима и Божјаковићима (Шербићи) у Ноћају. ЈОВИЧИЋИ (Никољдан, 22-5 к). СТАНЧЕТИЋИ (Јовањдан, 53 к), од Невесиња; од њих су Јокићи у Богатићу, Јокићи 1 (Грујићи) у Клењу, и Јокићи у Раденковићу; пре су се звали Станчићи, а Станчетићи – по Станчети, који их је доселио из Дворова, у Семберији; Станчића, њихових рођака, има у Поцерском Добрићу.

Из Босне су дошли: БАНОВЦИ (Јовањдан, 21-1 к), ЉУБИНКОВИЋИ (27 к) и ПАНТЕЛИЋИ (1 к) од рода Стојчића; по предању, доселила се 4 брата НИКОЛИЋИ (Јовањдан, 6 к), и од њих СОФРИЋИ (2 к), и ЂАКОВИЋИ (5 к); Николића има и у Совљаку (1), и Белотићу, по предању, досељена 3 брата – Никола, Софроније – Софра, и трећи – који је био ђак, и због тога се прозову Ђаковићи. ЋОСИЋИ (Аврамије, 39-7 к),14 један су род са Ћосићима (Пенићи у Дубљу, СИМИЋИ (Јовањдан, 10 к).

Из Семберије су дошли: ПАЈЧИЋИ (Никољдан, 20 к), исти су род са Ђурковићима у Дубљу. Из села Врбића, у Рађевини, су АЋИМОВИЋИ (Ђурђевдан, 18-2 к). ЈОВАНОВИЋИ (Јовањдан), 2-1 к), из Г. Добрића, у Јадру; исти су род са Јовановићима у Дреновцу. РАШЕНИЋИ (Јовањдан, 20 к), из Великог Села, у Јадру; исти род са Чугуровићима у Рибарима.

Из Срема су прешли: МАШТРАПОВИЋИ (Никољдан, 15 к); од њих су одсељени бадовиначки.

Досељени почетком прошлог века – од 1 српског устанка до 1829. године

Из Босне су досељени: АНДРИЋИ (Бартоломеј, 5 к). СТАНАРЕВИЋИ (Мрата, 5к), од рода Миличића; по предању, били станари у неког бега; У сеобу кренула тројица браће, од којих један остане у Мачви, други се настани у Попинцима, у Срему, а трећи је отишао ка Ваљеву. МАРКОВИЋИ (Ђурђевдан, 4 к); исти су род са Марковићима у Равњу и Салашу Ноћајском.

Из Семберије су прешли: ЛАЗИЋИ (Никољдан, 2 к), и један су род са Лазићима у Мајуру. ФИЛИПОВИЋИ (Алимпије, 20 к); исти род са Филиповићима у Метковићу, Ковачевићима у Црној Бари, Глоговцу и Салашу Ноћајском, и Тадићима, Игњатовићима и Тимотићима у Штитару.

ДОБОШАРЕВИЋИ (Ђурђевдан, 3 к), досељени од Рађевине, и исти су род са дреновачким; прво су били, по предању, насељени у Црној Бари.

БОГДАНОВИЋИ (Никољдан, 3 к), не знају порекло.

Досељени између 1829.и 1863. године

Из Босне су досељени: ГАЈИЋИ (Лучиндан, 12-1 к). ЈЕЛЕСИЋИ (Ђурђевдан, 21-2 к). ЈОЦКОВИЋИ (Никољдан, 9 к); од њих су ЈЕРЕМИЋИ (4 к). СТЕПАНДИЋИ (Степањдан, 4-3); од њих су одсељени у Салашу Ноћајском.

Из Семберије су прешли: КУЛИЋИ (Аранђеловдан, 5-1 к), из Амајлија; од њих су Ђорђевићи у Совљаку. ЛУКИЋИ (Ђурђевдан, 5 к); доселио се Коста, из Ћиперовина. ПЕТРОВИЋИ (Никољдан, 3 к), из Балатуна.

ИВАНОВИЋИ (Аранђеловдан, 3 к), досељени из Херцеговине.

ВИЋЕНТИЋИ (Јовањдан, 4 к), од Павловића су, из Ердевика у Срему; предак им је био доводац уз матер, која се преудала у Станчетиће.

МИЧИЋИ (Никољдан, 2к), од Ужица.

МАЛЕТИЋИ (Бартоломеј, 2 к), из Богатића; ушли у имовину Андрића.

Не знају порекло ОСТОЈИЋИ (Јовањдан, 1к), ЈОКСИМОВИЋИ (Ђурђиц, 3 к), и ПЕРИЋИ (Ђурђевдан, 6-1 к).

Досељени крајем прошлог и почетком овог века

СТЕФАНОВИЋИ (Никољдан, 2 к), пребегли 1875. године из Међаша, у Семберији. АНИЋИ (Ђурђиц, 2-2 к), дошли из Равња, од тамошњих.

ПАЦЕКОВИЋИ (Аранђеловдан, 2 к), потичу од Вићентија рођеног у Нештину, у Срему; Вићентије је дошао, 1897. године на ујчевину у Кулиће.

СТОЈАНОВИЋИ (Аранђеловдан, 2 к), не знају порекло.

Досељени између два светска рата

Светолик ИЛИЋ (2 к), циглар, из Сопотнице, код Ниша; дошао 1936. године.

МИЋАНОВИЋ (1 к), доселио се 1929. године, из Красаве, у Рађевини; Уљез у Вићентиће.

ИЗВОР: macva.awardspace.com


Коментари (1)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top