Последње Његошево писмо

24. септембра 2012.

коментара: 0

Портал Порекло објављује писмо које је Петар II Петровић Његош писао неколико дана пред своју смрт Лудвигу Аугусту Франклу, аустријском песнику и новинару (на слици доле, лево)

Цетиње, 12. октобра 1851.

П.П.Н.

Високоучени Господине,

Хвала Вам што сте ме се сјетили пославши ми с Вашим листом од 21. августа Ваш дични превод Гусле. Наше су народне пјесне историја јуначка, епопеја народна. У њима човјек може видјети какав је народ који их пјева.

Ја сам љубитељ поезије. Она је мене много занимавала. Ах, дивна поезија, искра тајинствена; ја никада нијесам могао разабрати али је она искра бесмртнога огња, али је бурна клапња, чедо уског поднебија нашег. Са земне је катедре сматрам вјетреним наступом; но када се човјек попне више самог себе, онда види биједност људску и када је поета, може рећи да је жрец олтара свесвјетија. Поета је клик смртнога с бурнога нашега бријега, поета је глас вопијућега у пустињи, он сања о бесмртију, довикује га и за њим се топи. Он види велики лист од књиге миробитија отворен, у њему чита чудества створитељева. Они су његово најслађе пиће, он се њима опија, он силом воображенија изводи из блатне земље клицу небеснога живота, трулину боготвори. Његов се едем шири на луковима тврди.

Ја сам за границом просвештенога свијета. На мом узаном поднебљу свагда се ломе тирјански громови. Стога је мој мали крај тамом дивљине обезображен. За човјека здравомислећега нити је муке ни увеселенија на свијету, јербо су све људске повластице са отровом приправљене, а све печали имају неко своје удовољствије. Човјеку је готово, кад му дође, слатко плакати као пјевати. Ја оваку нашу пјесну разумијем.

Свијет је сад божји, стога у свакојем његовом нуглу виде се дјела великога мајстора. Трудољубије и искуство мрава и пчеле, и уредно летење ждраљевах ја радије гледам  но све параде европејских столицах.

Збогом, господин Франкл, изволите ме здржати у Вашем драгоцјеном успомену.

 

 

Цетиње, 12. 8-бра 1851.

Владика црногорски

П.П. Његош

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.