Poreklo Ilije Beloševića, košarkaškog sudije

23. septembar 2012.

komentara: 0

ROĐEN: 13. aprila 1972. u Beogradu

RODITELJI: Otac Obrad (Lekovac, 1928. – Beograd, 1986), prosvetni radnik i košarkaški sudija; majka Olivera (devojačko Simić), rođena u Ćupriji 1941, prosvetni radnik, defektolog.

KRSNA SLAVA: Đurđevdan (Beloševići), Đurđic (Simići)

O PRECIMA: Deda po ocu Ilija, bio činovnik u vojsci, a baka po ocu Bosiljka, profesor. Deda je umro 1970., pre nego što sam se ja rodio. Po njemu sam dobio ime, kao i moj brat od strica Stevan. Stric je živeo u Kanadi (umro 1990.) Deda po majci se zvao Božidar, a baka Desanka. Deda je bio radnik, a baka piljarka.

SVEŠTENICI: Sa očeve strane većina muških predaka, od pradede i ranije, su bili sveštenici i kao takvi veoma uvaženi u Leskovcu.

O PREZIMENU: Beloševići su starinom najverovatnije iz Mokrina (AP Vojvodina). Prezime se razvijalo otprilike ovako: Beloš, Belošev, Belošević. Pretpostavlja se da smo u Mokrin došli u velikoj seobi Srba sa Čarnojevićem, u 17. veku.

PORODIČNA ANEGDOTA: Pošto ne pamtim dede ni po ocu ni po majci, sve anegdote se vrte oko sporta, pošto smo i ja i otac iz tog sveta. Ne znam koliko bi to ovde bilo interesantno uz priču o poreklu.

OTAC: Otac Obrad Belošević je bio košarkaški sudija vioske klase i ne mogu da se poredim sa njim. To je potpuno druga dimenzija, drugo vreme, drugi ljudi. Počastvovan sam što sam imao takvog oca. Bio je prilično dugo u košarci, a posebno na međunarodnoj sceni. Sa današnje tačke gledišta je bio pravo svetsko čudo gde je sve stigao da sudi po Evropi i svetu. Radio je iz entuzijazma i ljubavi prema tom sportu. Dao je dosta košarci, ali mu je ona dosta i vratila.

PORODICA: Supruga Jasmina, deca Anastasija i Petar. Sestra Ivana (udata Rojević).

BIOFRAFIJA: Suđenjem košarkaških utakmica bavi se od 1988. godine. Dosad sudio pet evropskih prvenstava, tri svetska i dve Olimpijade – u Pekingu i Londonu. Takođe, sudio na pet Final Four Evrolige, od toga tri finala – 2004, 2006. i 2007. godine.

IZVOR: Ilija Belošević za portal Poreklo

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.