Порекло презимена, село Гостиље (Чајетина)

4. септембар 2012.

коментара: 6

Порекло становништва села Гостиље, општина Чајетина, стање из 1925. године

У старо време путници су многи, идући из Ужица преко Кокиног Брода за Херцеговину, свраћали на конак у ово село, нарочито код Туцовића, који су их сами дочекивали и свраћали, и врло се добро гостили. Отуд је дошло име Гостиље. Код школе и садашњег гробља има Грчко Гробље и Црквина. Име засеока Пауновића успомена је на неку стару породицу.

У селу су следећи родови:

Туцовићи (Ђедовићи, Крачинићи, Поповићи, Јешићи и Мутавџићи), пореклом од неког Туцака, који се “дуго времена потуцао”, док није дошао овде из Херцеговине у првој половини 17. века. Од њих је одавно било свештеника, као што их има и данас. Славе Пантелијев-дан и једна су породица са Обрадовићима у Трнави код Чајетине. Од овог рода је био Димитрије Туцовић, оснивач Српске социјалдемократске партије, покретач и уредник Радничких новина и Борбе.

Радуловићи, предак Радуле доселио из Бабана, сад се зову, Јевтовићи, Каримани, Тодосијевићи, Николићи, Новаковићи, Сибовићи, Вилисковићи и Чанчовићи. Има их одсељених код Пожеге, драгачевском Крстацу и чачанској Липници. Радулов унук Милован погинуо за време Првог Устанка на Голуши код Пожеге.

Митровићи (Јањићи, Тановићи, Дридићи и Мијаиловићи), дошли из Пиве у Херцеговини. Славе Св. Јована.

Око 1800 – 1820. године досељени су:

Вуксановићи, дошли из Турске (окумили Митровиће и населили се на њихово имање).

Лазаревићи су из Косатице, најпре у Љубић па овамо. Славе Св. Николу.

Симовићи прадед доселио из Кулаша код Пљеваља. (служио код попа Туцовића), славе Лазареву Суботу.

Синђелићи су из Рутоша (довела их мајка у свој род Николиће). славе Св. Ђурђиц.

Гојгићи дошли из Кућана од истоименог рода. Старина им је у околини Пљеваља у Херцеговини.

ИЗВОР: Сарадник портала Порекло Александар Аксић Шарко

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Ђорђе Делић

    ако неко прави родослов за старе породице из Гостиља нека ми се јави на [email protected] помоћићу му за најстарије генерације

  2. Димитрије Туцовић

    Име ми је као славном претку, а отац ми је потврдио причу да су Туцовићи на Златибор дошли из Херцеговине. Такође, име потиче од тројице браће који су се “потуцали” илити побили.