Poreklo nekih bijelopoljskih muslimanskih rodova

29. avgust 2012.

komentara: 0

Abazovići, najvjerovatnije ogranak pravoslavnog bratstva Abazovića, potomka Vučete Kosorića, koji je imao nadimak Abaz. Žive u Mojstiru, Zmincu, Bijelom Polju, Zatonu, Pobretićima, Mirojevićima, Pruskoj i Rasovu.

Adžibulići, poreklom su od Bulatovića iz Cerovice u Rovcima. U Rovačkom Trebaljevu živjeli do 1879. godine. Naseljeni su u Rasovu i Boljanini.

Alibašići, naseljeni u Gornjem Gradu, Sušici, Rasadniku i Loznici. U Bijelopoljski kraj su se doselili iz Like.

Babača i Babačići, porijeklom su od Babačića sa Njeguša. Rod su im Obradovići u Gornjim Selima kod Berana i Zekići kod Rožaja. Po predanju, doselila se baba sa dvoje djece koja su primila islam. Žive u Bijelom Polju i Nedakusima.

Badžići, porijeklom su od pravoslavnog roda Rebrenovića. Islam primili u 18. vijeku. Naseljeni su u Loznicima, Rasovu, Zaimovića Livadama, Resniku i Potkrajcima.

Bajramspahići, porijekom su iz Kuča od Dželila Perovića, koji se doselio u Jabučno. Naseljeni u Bijelom Polju, Rakonju. Rođakaju se sa Mekićima, Zaimovićima i Hadžibegovićima.

Balići, starinom iz Uskoka. Znaju da su starinom od pravoslavaca, a njihov predak pobjegao je od krvi iz Šaronja u Pešter. Od dva brata jedan je primio islam, a drugi koji se zvao Rade odselio se u Crvsko, od njega su Radevići. Žive u Nedakusima, Loznici, Pruskoj, Rasovu, Zmincu i Dubovu.

Barudžija, porijeklom su iz Bosne, naseljeni su u Bistrici /Savino Polje, Kostenici, Rasovu, Mojstiru i Bijelom Polju.

Begovići, potiču od vlastelina Jovana koji je primio islam dobivši zvanje Jovan-bega i zadržao posjede u rasovskom kraju. Rod su im pravoslavni Jaćimovići koji žive u Kostenici. Muslimani Begovići naseljeni su u: Rasovu, Bijelom Polju, Rijeci, Strojtanici i Pruskoj.

Bibuljica, porijeklom su od Koraća iz Vasojevića. Oko 1970. godine od njih se izdvojila jedna porodica koja se prozva Agići. Naseljeni su u Crblju, Vrbama, Rasovu, Nikoljcu, Lazovićima i Loznićima.

Guberinići, porijeklom su Vasojevići od pravoslavnog roda Guberenića. Žive u Trubini, Nedakusima, Zaimovića Livadama i Bijelom Polju.

Derviševići, porijeklom su iz Bjelopavlića od Pešića. Žive u Srđevcu, Rasovu i Loznoj.

Kijameti i Kijametovići, porijeklom su od popa Jeremija koji je primio islam. Žive u Godijevu, Malom Polju, Lipnici, Loznici, Rasovu, Nedakusima, Bijelom Polju, Zmincu i Nikoljcu.

Mujovići, porijeklom su Vasojevići od Novakovića. Žive u Gubavču, Unevini i Bijelom Polju.

Mustafići, porijeklom su iz Rovca. Ranije su se prezivali Džukele; prezime promijenili sedamdesetih godina 20. vijeka. Žive u Nikoljcu i Banjem Selu.

Nišići, porijeklom su Pivljani. Ranije su se prezivali Nikšići. Žive u Loznici, Nikoljcu, Pruskoj, Boturićima, Bijelom Polju i Boljanini.

Pačarizi, porijeklom su iz Rovaca od pravoslavnog bratstva Bogavaca koji su se davno doselili u Zaostro. Žive u Gojevićima, Bijelom Polju, Podima, Pruskoj, Nikoljcu i Lipnici.

Pilica, porijeklom od pravoslavnog roda Mirosavljevića koji su bili starosjedioci u bijelopoljskom kraju. Žive u Mirojevićima, Nedakusima, Vrelima, Bistrici, Lipnici, Zmincu, Nikoljcu, Rasovu, Ziljku, Loznićima, Ćukovcu i Pruskoj.

Skoko, starinom su iz Drobnjaka iz sela Tepci u durmitorskom kraju, a porijeklom iz Lubnica od Obradovića. Od njih su se odvojili Abdurahmanovići, koji žive u Bosni u selu Čepići. Skoke žive u Sipanju, Nikoljcu, Ćukovcu, Loznicima, Rasovu, Pruskoj, Bioči, Zaimovića Livadama, Rijeci, Babića Brijegu.

Hajrovići, porijeklom su od pravoslavnog roda Crnogorčevića iz Nevesinja. Žive u Potkrajcima, Kneževićima, Ćukovcu, Nedakusima, Lečevistu i Orahovici.

IZVOR: Saradnik portala Poreklo Aleksandar Aksić Šarko

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.