Порекло неких бијелопољских муслиманских родова

29. август 2012.

коментара: 0

Абазовићи, највјероватније огранак православног братства Абазовића, потомка Вучете Косорића, који је имао надимак Абаз. Живе у Мојстиру, Зминцу, Бијелом Пољу, Затону, Побретићима, Миројевићима, Пруској и Расову.

Аџибулићи, пореклом су од Булатовића из Церовице у Ровцима. У Ровачком Требаљеву живјели до 1879. године. Насељени су у Расову и Бољанини.

Алибашићи, насељени у Горњем Граду, Сушици, Расаднику и Лозници. У Бијелопољски крај су се доселили из Лике.

Бабача и Бабачићи, поријеклом су од Бабачића са Његуша. Род су им Обрадовићи у Горњим Селима код Берана и Зекићи код Рожаја. По предању, доселила се баба са двоје дјеце која су примила ислам. Живе у Бијелом Пољу и Недакусима.

Баџићи, поријеклом су од православног рода Ребреновића. Ислам примили у 18. вијеку. Насељени су у Лозницима, Расову, Заимовића Ливадама, Реснику и Поткрајцима.

Бајрамспахићи, поријеком су из Куча од Џелила Перовића, који се доселио у Јабучно. Насељени у Бијелом Пољу, Ракоњу. Рођакају се са Мекићима, Заимовићима и Хаџибеговићима.

Балићи, старином из Ускока. Знају да су старином од православаца, а њихов предак побјегао је од крви из Шароња у Пештер. Од два брата један је примио ислам, а други који се звао Раде одселио се у Црвско, од њега су Радевићи. Живе у Недакусима, Лозници, Пруској, Расову, Зминцу и Дубову.

Баруџија, поријеклом су из Босне, насељени су у Бистрици /Савино Поље, Костеници, Расову, Мојстиру и Бијелом Пољу.

Беговићи, потичу од властелина Јована који је примио ислам добивши звање Јован-бега и задржао посједе у расовском крају. Род су им православни Јаћимовићи који живе у Костеници. Муслимани Беговићи насељени су у: Расову, Бијелом Пољу, Ријеци, Стројтаници и Пруској.

Бибуљица, поријеклом су од Кораћа из Васојевића. Око 1970. године од њих се издвојила једна породица која се прозва Агићи. Насељени су у Црбљу, Врбама, Расову, Никољцу, Лазовићима и Лознићима.

Губеринићи, поријеклом су Васојевићи од православног рода Губеренића. Живе у Трубини, Недакусима, Заимовића Ливадама и Бијелом Пољу.

Дервишевићи, поријеклом су из Бјелопавлића од Пешића. Живе у Срђевцу, Расову и Лозној.

Кијамети и Кијаметовићи, поријеклом су од попа Јеремија који је примио ислам. Живе у Годијеву, Малом Пољу, Липници, Лозници, Расову, Недакусима, Бијелом Пољу, Зминцу и Никољцу.

Мујовићи, поријеклом су Васојевићи од Новаковића. Живе у Губавчу, Уневини и Бијелом Пољу.

Мустафићи, поријеклом су из Ровца. Раније су се презивали Џукеле; презиме промијенили седамдесетих година 20. вијека. Живе у Никољцу и Бањем Селу.

Нишићи, поријеклом су Пивљани. Раније су се презивали Никшићи. Живе у Лозници, Никољцу, Пруској, Ботурићима, Бијелом Пољу и Бољанини.

Пачаризи, поријеклом су из Роваца од православног братства Богаваца који су се давно доселили у Заостро. Живе у Гојевићима, Бијелом Пољу, Подима, Пруској, Никољцу и Липници.

Пилица, поријеклом од православног рода Миросављевића који су били старосједиоци у бијелопољском крају. Живе у Миројевићима, Недакусима, Врелима, Бистрици, Липници, Зминцу, Никољцу, Расову, Зиљку, Лознићима, Ћуковцу и Пруској.

Скоко, старином су из Дробњака из села Тепци у дурмиторском крају, а поријеклом из Лубница од Обрадовића. Од њих су се одвојили Абдурахмановићи, који живе у Босни у селу Чепићи. Скоке живе у Сипању, Никољцу, Ћуковцу, Лозницима, Расову, Пруској, Биочи, Заимовића Ливадама, Ријеци, Бабића Бријегу.

Хајровићи, поријеклом су од православног рода Црногорчевића из Невесиња. Живе у Поткрајцима, Кнежевићима, Ћуковцу, Недакусима, Лечевисту и Ораховици.

ИЗВОР: Сарадник портала Порекло Александар Аксић Шарко

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.