Порекло презимена, село Буковац (Плужине, Пива)

17. августа 2012.

коментара: 13

Порекло становништва села Буковац, стање из 1924. године

Село је између Штиверовца и Бријега на једном таласастом земљишту. Село је старо, има чатрњу (густијерну) за коју, веле, да су је “Грци” градили. Њиве су у селу између кућа, а ливаде су нешто око села а нешто у Дуби.

Буковац има заселак Дубу, која је доскора била засебно село. У Буковцу су куће и стаје заједно, а катуни су под Голијом у Заборју. Терасасто су поређана: Брезна, Бајово Поље и Заборје.

У селу живе сами Благојевићи (56 к., од ових 21 кућа су у засеоку Дуби), сви славе св, Ђорђија.

За своје порекло причају они сами ово: Живела некада у Буковцу 3 брата: Алекса, Марко и Благоје па побегну од крви у Гацко. После извеснога времена Благоје се поврати на Буковац и од њега су Благојевићи. Алексин потомак Алекса из Гацка се отсели у Дробњак и од њега су Алексићи (Мирко) на Малинску; Марко оде у Црну Гору и од њега су Марковљани. Од ових су Марковићи у Изгорима а има их 2 куће и на Грахову.

Благојевићи се у Буковцу не узимају међу собом осим у случају “погрешке”. Преци су им: Петко-Иван-Вучета-Јоко-Драгић-Ристо-Спасоје (1924 г. од 30 година); или друга грана: Благоје – Станоје – Арсеније – Ђуро-Ћетко-Васо-Тодор (1924 човек од 50 година).

ИЗВОР: Светозар Томић, „Пива и Пивљани“, Посебан отисак из Српског етнографског зборника књ. LIX Насеља и порекло становништва књ. 3, из 1946. године

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

 1. Cao narode.Moje prezime je Blagojevic slavimo Djurdjevdan.U Kragujevcu zivimo od 1943. Nesto pre toga i posle na Kosovu,Urosevac.Staro Selo.Znam da vodimo porekolo iz Crne Gore ,Pluzine,zaseok Dubi. Ako neko nesto zna nek…pusti por…
  POZDRAV

 2. Dragan Blagojevic

  Zivim u Prokuplju rodom smo iz sela Bukovca zaseok Duba, doseljeni u Srbiju 1927 godine u selu Vidovaca. Krsna slava je Djurdjevdan. Mi poticemo od Stanoja-Srdan-Jovan(Gale) koji se doselio u Srbiju sa 8 sinova(Osmaci). Pozdrav svim rodjacima koji se prepoznaju.

 3. Dr Miodrag Blagojević

  Srećna Nova godina. Ja sam iz Bukovca-Duba. Javite se na telefon 063/362-588. Pozdrav

 4. Jelena

  Zdravo rodjaci. Poticem iz sela Bukovac, zaseok Duba. Veliki pozdrav svima!

 5. Irena

  Pozdrav svima. Ja sam iz Dube,blizina Bukovca. Ako koga interesuje nesto vise o tome, mozemo se cuti na fb ili ovdje