Порекло презимена, село Буковац (Плужине, Пива)

17. август 2012.

коментара: 18

Порекло становништва села Буковац, стање из 1924. године

Село је између Штиверовца и Бријега на једном таласастом земљишту. Село је старо, има чатрњу (густијерну) за коју, веле, да су је “Грци” градили. Њиве су у селу између кућа, а ливаде су нешто око села а нешто у Дуби.

Буковац има заселак Дубу, која је доскора била засебно село. У Буковцу су куће и стаје заједно, а катуни су под Голијом у Заборју. Терасасто су поређана: Брезна, Бајово Поље и Заборје.

У селу живе сами Благојевићи (56 к., од ових 21 кућа су у засеоку Дуби), сви славе св, Ђорђија.

За своје порекло причају они сами ово: Живела некада у Буковцу 3 брата: Алекса, Марко и Благоје па побегну од крви у Гацко. После извеснога времена Благоје се поврати на Буковац и од њега су Благојевићи. Алексин потомак Алекса из Гацка се отсели у Дробњак и од њега су Алексићи (Мирко) на Малинску; Марко оде у Црну Гору и од њега су Марковљани. Од ових су Марковићи у Изгорима а има их 2 куће и на Грахову.

Благојевићи се у Буковцу не узимају међу собом осим у случају “погрешке”. Преци су им: Петко-Иван-Вучета-Јоко-Драгић-Ристо-Спасоје (1924 г. од 30 година); или друга грана: Благоје – Станоје – Арсеније – Ђуро-Ћетко-Васо-Тодор (1924 човек од 50 година).

ИЗВОР: Светозар Томић, „Пива и Пивљани“, Посебан отисак из Српског етнографског зборника књ. LIX Насеља и порекло становништва књ. 3, из 1946. године

Коментари (18)

Одговорите

18 коментара

  1. Cao narode.Moje prezime je Blagojevic slavimo Djurdjevdan.U Kragujevcu zivimo od 1943. Nesto pre toga i posle na Kosovu,Urosevac.Staro Selo.Znam da vodimo porekolo iz Crne Gore ,Pluzine,zaseok Dubi. Ako neko nesto zna nek…pusti por…
    POZDRAV

    • Filip Blagojević

      Marko ako vidite nekim slučajem ovaj komentar javite se i ostavite kontakt, ja možda mogu da vam pomognem da saznate više o porijeklu ja sam takođe iz Dube a znam ponesto o pokojnom Galu i Osmacima. Veliki pozdrav

  2. Dragan Blagojevic

    Zivim u Prokuplju rodom smo iz sela Bukovca zaseok Duba, doseljeni u Srbiju 1927 godine u selu Vidovaca. Krsna slava je Djurdjevdan. Mi poticemo od Stanoja-Srdan-Jovan(Gale) koji se doselio u Srbiju sa 8 sinova(Osmaci). Pozdrav svim rodjacima koji se prepoznaju.

  3. Dr Miodrag Blagojević

    Srećna Nova godina. Ja sam iz Bukovca-Duba. Javite se na telefon 063/362-588. Pozdrav

  4. Jelena

    Zdravo rodjaci. Poticem iz sela Bukovac, zaseok Duba. Veliki pozdrav svima!

  5. Irena

    Pozdrav svima. Ja sam iz Dube,blizina Bukovca. Ako koga interesuje nesto vise o tome, mozemo se cuti na fb ili ovdje

  6. Mirko Blagojević

    Pomaže Bog,
    Blagojević sam 8.generacija za koju znamo unazad ,Selo Stublo Zlatibor okrilje Manastira Uvac.
    Slavimo Djurdjevdan, po predanju potičemo sa prostora Plužina.

    • Filip Blagojević

      Poštovani Mirko , naišao sam na vaš komentar, možda bih mogao da Vam pomognem ako vas zanima nešto o porijeklu iz okoline Plužina, mi smo svi rodom iz Bukovca i Dube, veliki pozdrav i pomaže Bog.