Poreklo prezimena, selo Bukovac (Plužine, Piva)

17. avgust 2012.

komentara: 18

Poreklo stanovništva sela Bukovac, stanje iz 1924. godine

Selo je između Štiverovca i Brijega na jednom talasastom zemljištu. Selo je staro, ima čatrnju (gustijernu) za koju, vele, da su je “Grci” gradili. Njive su u selu između kuća, a livade su nešto oko sela a nešto u Dubi.

Bukovac ima zaselak Dubu, koja je doskora bila zasebno selo. U Bukovcu su kuće i staje zajedno, a katuni su pod Golijom u Zaborju. Terasasto su poređana: Brezna, Bajovo Polje i Zaborje.

U selu žive sami Blagojevići (56 k., od ovih 21 kuća su u zaseoku Dubi), svi slave sv, Đorđija.

Za svoje poreklo pričaju oni sami ovo: Živela nekada u Bukovcu 3 brata: Aleksa, Marko i Blagoje pa pobegnu od krvi u Gacko. Posle izvesnoga vremena Blagoje se povrati na Bukovac i od njega su Blagojevići. Aleksin potomak Aleksa iz Gacka se otseli u Drobnjak i od njega su Aleksići (Mirko) na Malinsku; Marko ode u Crnu Goru i od njega su Markovljani. Od ovih su Markovići u Izgorima a ima ih 2 kuće i na Grahovu.

Blagojevići se u Bukovcu ne uzimaju među sobom osim u slučaju “pogreške”. Preci su im: Petko-Ivan-Vučeta-Joko-Dragić-Risto-Spasoje (1924 g. od 30 godina); ili druga grana: Blagoje – Stanoje – Arsenije – Đuro-Ćetko-Vaso-Todor (1924 čovek od 50 godina).

IZVOR: Svetozar Tomić, „Piva i Pivljani“, Poseban otisak iz Srpskog etnografskog zbornika knj. LIX Naselja i poreklo stanovništva knj. 3, iz 1946. godine

Komentari (18)

Odgovorite

18 komentara

  1. Cao narode.Moje prezime je Blagojevic slavimo Djurdjevdan.U Kragujevcu zivimo od 1943. Nesto pre toga i posle na Kosovu,Urosevac.Staro Selo.Znam da vodimo porekolo iz Crne Gore ,Pluzine,zaseok Dubi. Ako neko nesto zna nek…pusti por…
    POZDRAV

    • Filip Blagojević

      Marko ako vidite nekim slučajem ovaj komentar javite se i ostavite kontakt, ja možda mogu da vam pomognem da saznate više o porijeklu ja sam takođe iz Dube a znam ponesto o pokojnom Galu i Osmacima. Veliki pozdrav

  2. Dragan Blagojevic

    Zivim u Prokuplju rodom smo iz sela Bukovca zaseok Duba, doseljeni u Srbiju 1927 godine u selu Vidovaca. Krsna slava je Djurdjevdan. Mi poticemo od Stanoja-Srdan-Jovan(Gale) koji se doselio u Srbiju sa 8 sinova(Osmaci). Pozdrav svim rodjacima koji se prepoznaju.

  3. Dr Miodrag Blagojević

    Srećna Nova godina. Ja sam iz Bukovca-Duba. Javite se na telefon 063/362-588. Pozdrav

    • darko

      Miodraze,
      kako gde so jos moze saznati o Blagojevicima iz Bukovaca ..

      • Filip Blagojević

        Darko, mozda bih ja mogao nesto vise da vam kazem , ja sam Blagojevic iz Dube , starinom iz Bukovca znam dosta o raseljenim Blagojevicima,veliki pozdrav.

    • Dino

      Pozdrav veliki molio bih sve vas blagojeviče koji nemaju predrasuda moja majka je vidosava blagojevič ako iko od vas zna nju i njene milo bi mi bilo da vas upoznam imala je familiju u nikšič kočani do krupca hvala unaprjed ponavljam bez predrasuda

  4. Jelena

    Zdravo rodjaci. Poticem iz sela Bukovac, zaseok Duba. Veliki pozdrav svima!

  5. Irena

    Pozdrav svima. Ja sam iz Dube,blizina Bukovca. Ako koga interesuje nesto vise o tome, mozemo se cuti na fb ili ovdje

  6. Mirko Blagojević

    Pomaže Bog,
    Blagojević sam 8.generacija za koju znamo unazad ,Selo Stublo Zlatibor okrilje Manastira Uvac.
    Slavimo Djurdjevdan, po predanju potičemo sa prostora Plužina.

    • Filip Blagojević

      Poštovani Mirko , naišao sam na vaš komentar, možda bih mogao da Vam pomognem ako vas zanima nešto o porijeklu iz okoline Plužina, mi smo svi rodom iz Bukovca i Dube, veliki pozdrav i pomaže Bog.