Poreklo prezimena, selo Brljevo (Plužine, Piva)

17. avgust 2012.

komentara: 6

Poreklo stanovništva sela Brljevo, stanje iz 1912. godine

Selo je nad samim kanjonom reke Pive i potoka Suvodola, na jednoj zaravni, na zemljištu talasastom. Po selu nema šume, ali je ima oko sela sa sviju strana. Iznad sela je planina i katun Javorak, a nad planinu se nadneo Ulobić sa mnogim snežnim nametima (smetovima).

Selo je postalo od nekadašnjeg katuna. U selu ima izvor ali je slab. Njive i livade su u selu oko kuća, a staje su zajedno sa kućama.

Kuće su bez ikakvoga reda po selu rasturene.

Na Brljevu žive:

Lješevići (10 k., sv. Jovan). Lješevići su rodom iz Metohije, iz nekoga mesta između Đakovice i Prizrena. Posle Kosovske bitke otselili su se iz Metohije u Lješko Polje u Zeti, blizu Titograda. Iz Lješkog Polja jedan se otselio u Krtole, u Boki Kotorskoj i osnovao selo Lješeviće (i danas postoji) kod Ljuštice; a drugi ode u Pivu i na mestu zvanom Gusić,gde je danas Pivski Manastir, osnuje selo Gusić. Tu su živeli do kraja treće četvrtine XVI veka, dok im nije zemljište oduzeto za podizanje manastira. Oni se onda rasele: jedni odu na Glasinac u Bosnu, gde ih ima i danas pod imenom Lješevići i Kandići, a drugi se otsele na matune na Brljevu i tu kuće podignu i selo osnuju. Preci Lješevića: Luka-Šćepan-Vojvoda Tomo Vojvoda -Žarko-Krsto-Milosav (1924-čovek od 40 godina).

Adžići (6 k.) od Adžića iz Lisine;

Ćalasani (10 k.) od Ćalasana iz Mratinja;

Šimuni (3 k.) od Šimuna iz Mratinja;

Kužići (3 k., sv. Jovan), starinom iz Banjana od Pejovića. Vele, neki njihov predak doneo bolest kugu, pomorio svet a on ostao živ i po tome prozovu ga Kužić.

Vasovići (13 k., sv. Arhanđeo), starinom iz Banjana, iz sela Petrovića; prvo su se nastanili na Budnju gde ih ima i danas.

IZVOR: Svetozar Tomić, „Piva i Pivljani“, Poseban otisak iz Srpskog etnografskog zbornika knj. LIX Naselja i poreklo stanovništva knj. 3, iz 1946. godine

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Djordje

    Po drugoj verziji sto je i najverovatnija,jeste da porodica Ljesevic potice od stare vlastelinske porodice Crnojevic.Naime predak Aleksa Crnojevic (Ljes) je imao puno ribnjaka po Skadru,livada,vinograda po Zeti i veoma imucan covek u to vreme.Posle njegove smrti njegovi sinovi se sele pod najezdom Osmanlija i od Hercega Kosace kupuju zemlju u Pivi i tu se naseljavaju.

    P.S:Ova imena na kraju predaka su mi poznata ali ovaj Krsto i Milosav mi nisu poznati da li mogu dobiti neke informacije o njima.

    Hvala unapred