Poreklo prezimena, selo Vranjani (Požega)

22. jul 2012.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vranjani, opština Požega, stanje iz 1925. godine

Po selu, a najviše po majdanima ispred Skrapeža, ima dosta starijih tragova, koji se iskopavaju u raznose po selu. Starinske su porodice iseljene, a priča se da su oko 1820. godine bili ispraznili selo i odselili se zbog raznih muslimanskih napada iz okoline. I u ovom je selu bilo naseljenih muslimana, koji su se istovremeno iselili. Najranije doseljene su porodice od 1760. godine, doseljavanje je završeno još 1820. godine. Najraniji doseljenici su:

Kraljevići (Crnci) iz sela Kralji u Kolašinu, ima ih 10 kuća, slave sv. Nikolu.

Za njima su došli Čupovići, čiji predak Vučeta Čupo je bio hajduk od Sjenice, pao na ovo mesto i smestio porodicu pod Stene, a on se oturio i dalje hajdukovati. Vučeta je imao sina Milisava, koji se znatno istakao poznijih godina kao junak i dobar domaćin. Potomci su najboljeg stanja, dobri ekonomi i radnici svake vrste; ne vole da se sele, dokle svi drugi rado izlaze iz svojih mesta i domova. Danas je Čupovića 8 kuća, slave sv. Đurđa.

Grujica Đokić je iz Čajetine, došao je kao hajduk, naselio se usred sela i zauzeo najlepše delove imanja. Zovu se Đokići od kojih su i drugi Đokići u Glumču (Požega); ima ih 7 kuća, slave sv. Đurđa.

Mikovići su od Sjenice, sišli pozno u više porodica; poglavito i ranije i odmah kamenari i krečari; ima ih 17 kuća, slave sv. Ćirila.

Lučići među Mikovićima su od Mokre Gore (Užice), ima ih 6 kuća, slave sv. Đurđa.

Rađeni među Đokićima su iz okoline Prijepolja, ima ih 5 kuća, slave sv. Arhanđela.

Petronijevići na južnoj strani sela bliže Lužnici su od Ravni, ima ih 8 kuća, slave sv. Jovana.

Markovići do njih iz iste su okoline Skružiti, ima ih 5 kuća, slave sv. Đurđa.

IZVOR: Saradnik portala Poreklo Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.