Порекло презимена, село Врањани (Пожега)

22. јул 2012.

коментара: 0

Порекло становништва села Врањани, општина Пожега, стање из 1925. године

По селу, а највише по мајданима испред Скрапежа, има доста старијих трагова, који се ископавају у разносе по селу. Старинске су породице исељене, а прича се да су око 1820. године били испразнили село и одселили се због разних муслиманских напада из околине. И у овом је селу било насељених муслимана, који су се истовремено иселили. Најраније досељене су породице од 1760. године, досељавање је завршено још 1820. године. Најранији досељеници су:

Краљевићи (Црнци) из села Краљи у Колашину, има их 10 кућа, славе св. Николу.

За њима су дошли Чуповићи, чији предак Вучета Чупо је био хајдук од Сјенице, пао на ово место и сместио породицу под Стене, а он се отурио и даље хајдуковати. Вучета је имао сина Милисава, који се знатно истакао познијих година као јунак и добар домаћин. Потомци су најбољег стања, добри економи и радници сваке врсте; не воле да се селе, докле сви други радо излазе из својих места и домова. Данас је Чуповића 8 кућа, славе св. Ђурђа.

Грујица Ђокић је из Чајетине, дошао је као хајдук, населио се усред села и заузео најлепше делове имања. Зову се Ђокићи од којих су и други Ђокићи у Глумчу (Пожега); има их 7 кућа, славе св. Ђурђа.

Миковићи су од Сјенице, сишли позно у више породица; поглавито и раније и одмах каменари и кречари; има их 17 кућа, славе св. Ћирила.

Лучићи међу Миковићима су од Мокре Горе (Ужице), има их 6 кућа, славе св. Ђурђа.

Рађени међу Ђокићима су из околине Пријепоља, има их 5 кућа, славе св. Арханђела.

Петронијевићи на јужној страни села ближе Лужници су од Равни, има их 8 кућа, славе св. Јована.

Марковићи до њих из исте су околине Скружити, има их 5 кућа, славе св. Ђурђа.

ИЗВОР: Сарадник портала Порекло Александар Аксић Шарко

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.