Poreklo prezimena, selo Lipovica (Despotovac)

22. jul 2012.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Lipovica, opština Despotovac, stanje iz 1926. godine

U Suknarici ima tragova od starog naselja. Vele, da je nekada tu bilo selo sa istim imenom. U hataru ima staro groblje, za koje se misli da je iz doba kada je ovde postojalo to naselje. U selu ima starinaca.

Sibinovići (25 k., Sv. Nikola), smatraju se za starince.

Kusljići-Krisjanići (30 k., Mitrovdan) su došli početkom 18. veka od Peći (Metohija) sa 5.000 brava (ovaca). Kod Krisjanića se, pričaju, sklonio neki vladika, koji je došao iz Gornjaka (P. Mlavi), odakle su ga Turci gonili. Oni su ga lepo primili i on ih je blagoslovio. Vladičin blagoslov se na njih izlio, te skoro svaki Krisjanić ima po pet sinova i mnogo ovaca. Jedan od njih pričao mi je, da su se samoj babi Krisjani pet puta ovce hiljadile. Po baba Krisjani su prozvani Krisjanići, dok su se ranije zvali Kusljići.

Radulovići-Novakovići (6 k., Sv. Nikola); došli iz Homolja i poreklom su Vlasi.

Milovanci (15 k., Sv. Luka); doselili se od Timoka.

Petrovići (5 k., Sv. Nikola); su došli iz Crne Reke.

Crnorečani (5 k., Sv. Đorđe i Đurđevdan) su došli iz Crne Reke.

Milikovci (6 k., Sv. Petka) su došli iz Homolja, poreklom Vlasi.

IZVOR: Saradnik portala Poreklo Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Duško Kušljić

    Postovani, prije svega velike cestitke i sve pohvale na vas rad, samo istorija i “vracanje” precima, moze pokazati gdje nam je pravi put za buducnost.
    Tragom vaseg strpljivog rada, zamolio bih vas da ako imate neka saznanja o prezimenu Kušljić, pidijelite sa mnom, … za sada sto znam je da vec, vjerovatno od polovine XIX vijeka, negdje oko 1850-ih ili oko 1875. zivimo u opstini Kotor Varos u zapadnom dijelu Rep. Srpske, sjeverozapad, takodje ima i dosta porodica i Srpskom Brodu, alava je Sv Stefan, 9. januar, a neka predanja starih kazu da su dosli negdje sa prostora Kolasin iz Crne Gore, ali je pitanje koliko su pouzdana.
    Vjerujem da cete mi makar malo pomoci, unaprijed zahvalan, srdacno vas pozdravljam.
    Dusko

    • Kušljic Danijel

      Poštovani Duško,
      u potrazi za korenima porekla prezimena, mogu da podelim par informacija koje znam.
      Sve ozbilje informacije kazuju na poreklo sa Kosova i Metohije kao kolevku prezimena.
      Isto tako da pod opsadom i napadima turske bagre,
      Familija Kušljici prelaze u okolicu Niša sa velikim brojem stoke kojasu bilapovodda se spominju i tako zapišeu knjigama.
      Danas imate dosta Kušljića u okolici Niša.
      Posle toga par porodica preseljava se u Bosnu, prvo u predelu Tuzle, a onda i po celoj okolini.
      Ja sam iz Bosanskog (Srbskog) Broda.
      Na sahrani moga Deda došla je ogromna porodica iz Niša, koji potvrđuju da poreklo potiče s Kosova.
      To je otprilike sve sto znam.
      Lep pozdrav iz Frankfurta

  2. Sofija

    Pozdrav…ja sam potomkinja baba Krisjane 🙂 ja sam iz loze njenog sina Davida. Tako da je moja porodica Davidović. Deda mi je pričao o njoj ono što je znao od njegovog dede…Volela bih da znam još neki detalj o njima ako postoji? Znam da je došla sa petoro dece i velikim brojem ovaca ali sama dedu niko nije pominjao. Ne znam kako je došlo do toga da iz Peći dodje baš u Lipovicu.

    • Rozica

      Postovana Sofija, mala ispravka, pošto se duze vreme raspitujem i uz pomoć šire familije napravli porodično stablo, sto smo znali, verovatno treba jos doraditi, ali starih je sve manje koji se sećaju. I ja vodim poreklo od baba Krsjane , ali njen muz se zvao David i oni imali petoro sinova, pa oni skoro svi po petoro, a kasnije mnogo manje. Mi smo Milosavljevići i slavimo sv.Dimitrija. Ako ste za razmenu informacija, tu sam. Pozdrav