Порекло презимена, село Липовица (Деспотовац)

22. јула 2012.

коментара: 1

Порекло становништва села Липовица, општина Деспотовац, стање из 1926. године

У Сукнарици има трагова од старог насеља. Веле, да је некада ту било село са истим именом. У хатару има старо гробље, за које се мисли да је из доба када је овде постојало то насеље. У селу има старинаца.

Сибиновићи (25 к., Св. Никола), сматрају се за старинце.

Кусљићи-Крисјанићи (30 к., Митровдан) су дошли почетком 18. века од Пећи (Метохија) са 5.000 брава (оваца). Код Крисјанића се, причају, склонио неки владика, који је дошао из Горњака (П. Млави), одакле су га Турци гонили. Они су га лепо примили и он их је благословио. Владичин благослов се на њих излио, те скоро сваки Крисјанић има по пет синова и много оваца. Један од њих причао ми је, да су се самој баби Крисјани пет пута овце хиљадиле. По баба Крисјани су прозвани Крисјанићи, док су се раније звали Кусљићи.

Радуловићи-Новаковићи (6 к., Св. Никола); дошли из Хомоља и пореклом су Власи.

Милованци (15 к., Св. Лука); доселили се од Тимока.

Петровићи (5 к., Св. Никола); су дошли из Црне Реке.

Црноречани (5 к., Св. Ђорђе и Ђурђевдан) су дошли из Црне Реке.

Миликовци (6 к., Св. Петка) су дошли из Хомоља, пореклом Власи.

ИЗВОР: Сарадник портала Порекло Александар Аксић Шарко

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Duško Kušljić

    Postovani, prije svega velike cestitke i sve pohvale na vas rad, samo istorija i “vracanje” precima, moze pokazati gdje nam je pravi put za buducnost.
    Tragom vaseg strpljivog rada, zamolio bih vas da ako imate neka saznanja o prezimenu Kušljić, pidijelite sa mnom, … za sada sto znam je da vec, vjerovatno od polovine XIX vijeka, negdje oko 1850-ih ili oko 1875. zivimo u opstini Kotor Varos u zapadnom dijelu Rep. Srpske, sjeverozapad, takodje ima i dosta porodica i Srpskom Brodu, alava je Sv Stefan, 9. januar, a neka predanja starih kazu da su dosli negdje sa prostora Kolasin iz Crne Gore, ali je pitanje koliko su pouzdana.
    Vjerujem da cete mi makar malo pomoci, unaprijed zahvalan, srdacno vas pozdravljam.
    Dusko