Bratstva i podgrupe Vasojevića

14. jul 2012.

komentara: 216

Vasojevići su najveće srpsko pleme, koje je nastanjeno u istočnom delu Crne Gore, u Lijevoj Rijeci i s obe strane Lima sve do reke Lješnice, a nekada se taj predeo zvao Stara Srbija.

Po predanju Vasojevići vode poreklo od Vasa, sina hercegovačkog kralja, koji se takođe preko Crne Gore doselio iz Hercegovine i nastanio na Nožici u Lijevoj Rijeci.

Po legendi, Vaso je imao još četiri brata: Pipa, Ozra, Krasa i Ota. Od njih su nastala plemena Piperi i Ozrinići u Crnoj Gori i Krasnići i Hoti u Albaniji.

Pavel Apolonovič Rovinski, koji je više od četvrt vijeka boravio u Crnoj Gori, proučavao prošlost, život i običaje i napisao kapitalna dela o Crnoj Gori, ističe da Vasovi potomci “nijesu znali da objasne, odakle i kada je Vaso došao u Crnu Goru”. Nijesu mogli jer Vaso nije “došljak” ili srpski prebeg u Crnoj Gori, već je ponikao, opstao i čelnik plemena Vasojevića postao u Lijevoj Rijeci.

Prvobitna, početna, plemenska teritorija i plemensko jezgro Vasojevića formirani su u Lijevoj Rijeci u periodu od druge polovine XV, do sredine XVI veka, ujedinjavanjem bratstava crnogorskog podneblja, a Vaso je bio jedan od prvih ili možda prvi vasojevićki čelnik. A sam Vaso je, navodno, imao četiri sina – Raja, Novaka, Mija i Đura.

Najmlađi Đuro se odselio u Crmnicu i od njega je nastalo veliko bratstvo Đurovići, a od ostala tri Vasova sina razvile su se tri velike bratstveničke grupe u Vasojevićima – Rajevići, Novakovići i Mijomanovići.

Danas, doduše u Vasojevićima nema nijednog takvog prezimena jer su se bratstva dalje delila i cepala na manje podgrupe ali svi tačno znaju ko od koga vodi poreklo i svaki iole stariji čovek može nabrojiti sve pasove svojih predaka do samog rodonačelnika plemena.

Taj broj se već popeo na dvadeset pasova i ako se uzme prosek od oko trideset godina od pasa do pasa, koji se u nauci smatra objektivnim, potvrđuje se predanje da su Vasojevići na ovim prostorima najmanje šest vekova.

Kako u svojoj knjizi “Pleme Vasojevići” piše profesor dr Radoslav Jagoš Vešović, od tri bratstveničke grupe ovog plemena, najjača i najbrojnija je ona koja je postala od Vasovog najstarijeg sina Raja. Nju čine tri podgrupe bratstava: Lopaćani, Dabetići i Kovačevići.

Lopaćani su:

Raketići, Radulovići, Popovići odnosno Vešovići, Marsenići, Vulevići, Bojovići, Đukići, Miloševići, Velidžiknići, Čukići, Golubovići, Lalevići, Rajičevići, Ivanovići, Novovići, Vašovići, Pavićevići, Dragićevići, Mikovići, Neradovići, Aleksići, Vukašinovići, Spasojevići, Stojanovići, Stojkovići, Vukićevići, Boričići, Labani, Mijovići, Radunovići, Radivojevići, Vukanići, Ugrenovići, Jelići, Perovići, Mirkovići, Ivanovići, Kikovići, Karadžići, Šakovići, Folići, Zulevići…

Drugi ogranak Rajevića – Dabetići – su:

Dabetići, Deletići, Lekići, Đekići, Novovići, Rajovići, Vukovići, Mirčići, Labovići, Rosnići, Ćirovići, Grozdanići, Lazarevići, Stanisavići – Ilići, Laškovići, Radunovići – Drndari, Kuburovići, Osmajlići, Vulinići, Zonjići, Dragojevići, Ivanovići – Sjenožećani (od kojih su Bakići i Rajovići), zatim Arsenijevići, Protići, Vuksanovići, Lakićevići, Stanići, Lalići, Lašići, Žurići, Kojići, Mitrovići, Palevići i Garčevići.

Treći ogranak – Kovačevići – su:

Kastratovići, Vojvodići, Mićovići, Akovići, Đurišići, Martinovići, Jojići, Simovići, Carevići, Medonići, Đurkovići, Stanići, Otaševići, Bradići, Marijanovići, Rakići, Plavšići, Ružići, Obradovići, Savići, Miketići, Jukići, Vuksanovići, Zekići, Vučićevići, Katanići, Vulići, Šarovići, Novičići, Aletići, Bacanovići, Dedovići, Đinovići, Milovići, Taići i dr.

Od drugog Vasovog sina, Novaka, postala su bratstva:

Milikići, Tomovići, Radevići, Đekići, Mujovići, Kićovići, Lakušići, Račići (čiji su ogranci Jelići i Vukići), zatim Asanovići, Boričići, Ljubići, Nikolići, Miloševići, Pantovići, Zekovići, Radunovići, Radonjići, Malevići, Ivanovići u Slatini, potom Dujovići, Marnići, Bakići, Prelići, Dragovići, Ćulafići, Mimovići, Adžići, Babovići, Čakići, Vukovići, Đurovići, Radojevići, Lakovići, Orovići, Kočanovići, Salevići, Bandovići, Radojevići, Radosavljevići, Vukadinovići, Mitrovići, Đekovići, Matovići, Žujovići itd.

Treća bratstvenička grupa, Mijomanovići, od Vasovog trećeg sina Mija, kao i prethodne dve, ima svoje podgrupe, a uglavnom joj pripadaju sledeća bratstva:

Delevići, Cemovići, Joksimovići, Mićovići, Ćeranići, Markovići, Štipalji, Zečevići, Sajičići, Maslovarići, Dubaci, Guberinići, Fatići, Novovići, Miškovići, Vukovići, Leposavići, Đerkovići, Turovići, Jovovići, Vučelići, Vujovići, Savovići, Vukićevići (različiti od Vukićevića Lopaćana), Stijovići, Ćorci – Šunjevići, Bajići, Šarbajići, Mališići, Nedići i Kruščići.

IZVOR:  www.komovi.com; “Pleme Vasojevići”, profesor dr Radoslav Jagoš Vešović. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (216)

Odgovorite

216 komentara

  1. Daki

    Pozdrav,meni je deda rekao da smo potomci Vasojevica,da su zbog krvne osvete menjali prezime i prebegli iz Crne Gore tj. (gornje morace).!! Doselili su se na Kosovu selo (BROCNA),prezivamo se Gvozdic i slvimo Svetog Arhangel Mihajla,to je sve sto znam o mom poreklu,voleo bi da znam dal ima moja porodica neke veze sa lozom Vasojevica..unapred hvala!!!!

  2. Milan

    Poštovani prijatelji, prezivam se Čikarić, slavimo svetog Jovana (20.01 i 07.07.) interesuje me poreklo moje porodice. Prema Turskom defteru iz 1485 godine, moji prezimenjaci su živeli u okolini sadašnjeg Nikšića u selu Brestica. Ko zna nešto bliže molim da mi javi.

  3. Jovan Milošević

    Prezivam se Milošević slavim Svetog Jovana Krstitelja živim u jednom selu u okolini Čačka (Centralna Srbija). Po predanju moj predak se doselio iz Crne Gore iz Kolašina i prezivao se Ćirović. Raspitao sam se u Kolašinu ima familija Ćirović i iz Vasojevića su. Taj moj predak je imao tri sina Miloša, Tošu i Jeremiju. I od njih su nastala prezimena Miloševići, Tošići i Jeremići. Ovo se od starina prenosilo sa kolena na koleno, ako neko zna nešto više o ovome nek odgovori u komentaru.

  4. Stanoje Ivanović

    Poštovani,

    Zamolio bih Vas za pomoć oko svog porekla.

    Potičem iz plemena Vasojevića, slavim Svetog Aleksandra Nevskog.
    Otac mi je Ivan (Dragoljub) Ivanović, rođen u Negotinu 1960. godine.
    Deda mi je Dragoljub (Radoš) Ivanović rođen u selu Bučince kod Prokuplja 1929. godine.
    50-tih godina se doselio u Negotin, kako bi radio kao saobraćajni milicajac.
    Sa suprugom Radmilom (mojom babom iz Belog Kamena kod Prokuplja) ima dva sina, Žarka i Ivana (moj otac).
    Pradeda Radoš (Vukman) Ivanović i čukundeda Vukman (???) Ivanović imali su posede u selu Bučince ali nemam podatke o njihovom rođenju.
    Poznato mi je iz očeve priče da su se moji dalji preci prezivali Kiković, pa su potomci Ivana Kikovića uzeli prezime Ivanović koje sam ja sa svojim bližim precima nasledio.
    Ovaj podatak nije 100% validan.

    Svaka informacija mi je od velikog značaja.

    Unapred Hvala i Pozdrav

    Stanoje Ivanović

  5. Rade Brakočević

    U Srbiji ima više vasojevićkih iseljenika. Glavna migraciona etapa bila je u predjelu Pešteri i oko Sjenice. Oni su često prelazili u Srbiju s Police na Javor.Kikovići su šire Labani. Labani su Lopaćani. Lopaćani su potomci Đura Rajova – Rajevići. Ovo je po dr. R. J. Vešoviću. Ima i drugačijih predanja i zapisa o Labanima… Na teritoriju sela Gračanica u Gornjem Polimlju naselili su se lopatski bratstvenici Labani. Više je verzija o Labu i njegovom porijeklu. Postoje Ivanovići, ogranak Labana, od Labovog sina Radisava. I Kikovići u Šekularskim Rovcima su od Labana. Ima Labana koji i to os poravaju.
    Dragomire, ne bi da te razočaram, ali u nevelikoj knjizi Dimitrija Ivanovića: “Bratstvo Ivanovića iz Gračanice”, nije zabilježeno, da ih ima u Prokuplju. Ovi Ivanovići su od Radunovića – Labana. Njihov rodonačelnik je Ivan Vukadinov, Vukadin Petrov, Petar radisavov a Radisav Labov. Vjerovatno , autor nije išao, šire u iseljavanje. Moguće je da su vaši išli preko Metohije? Pogledajte knjigu Božidara Radunovića o Labanima, izdanje iz Podgorice. Ja je nemam u posjedu. Naravno i knjige o selu Bučince kod Prokuplja, ako ih ima. Najbolje je da uradite DNK, i neće biti dileme, jeste li od Vasojevića. Prema dosadašnjim rezultatima Vasojevići su prepoznatljiva haplo grupa E1b1b.
    Toliko od mene,
    Pozdrav

  6. Rade Brakočević

    Knjiga “Bratstvo Labani”, Božidara V. Radunovića, koju je priredio Dimitrije Ivanović je izašla 2013. godine u Podgorici, u izdanju “Komova” Andrijevica. Na žalost, izgleda da je nema u bibliotekama Srbije.

  7. Rade Brakočević

    Stanoje, pogriješih u imenu, slučajno mi se omaklo ime Dragomir.

  8. Stanoje Ivanović

    Gospodine Rade,

    zahvaljujem Vam se na brzom odgovoru.
    Najverovatnije će biti da svi autori koji su se bavili ovom tematikom nisu išli šire u iseljenje.
    Vasojevića ima u Negotinskoj krajni, kao i onih koji su za života ostavili neizbrisiv trag.
    Vuk Karadžić je u Negotinu jedno vreme radio kao pisar, otuda i škola u Negotinu koja nosi njegovo ime.
    Takođe, venčani kum mog rođenog brata potiče od Vasojevića, on je Zečević koji živi i stvara u Negotinu.
    Ja sam zainteresovan za stvaralački doprinos Vasojevića.
    Moja E-mail adresa je [email protected], tako da ako ste zainteresovani za bilo kakav vid saradnje slobodno se javite, mogu vam dati opširnije podatke kojima trenutno raspolažem.
    Što se tiče DNK analize, verujem da je najbolja opcija, ali je trenutno za mene malo veći finansijski poduhvat.

    S poštovanjem,

    Stanoje Ivanović

  9. Jovan Milošević

    Prezivam se Milošević živim u selu Milićevci u okolini Čačka. Slavim Svetog Jovana Krstitelja. Po predanju moj predak se doselio iz Crne Gore iz Kolašina i prezivao se Ćirović. On je imao tri sina Miloša, Tošu i Jeremiju. I od njih su nastali Miloševići, Tošići i Jeremići. Međutim jedan rođak iz familije Tošić je skupljao podatke u crkvi i našao da smo mi došli sa Zlatibora. A posle smo došli do podatka da je se naš predak iz Kolašina prvo doselio na Zlatibor a posle došao ovde jer je na Zlatiboru ubio Turčina.

  10. Steva

    Da li se zna nesto o Prezimenu Basic iz plemena Vasojevica iz Berana jer ih nisam pronasao na spisku.Navodno od ogranka Novakovica(valjda je bio neki Basa Novakovic)…Slava je Arandjelovdan..Hvala