Порекло презимена, село Трнава (Топола)

6. јула 2012.

коментара: 14

Порекло становништва села Трнава (Горња и Доња Трнава), општина Топола. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године.

 

Село је разбијеног типа, дели се на Горњу и Доњу Трнаву. У Горњој Трнави су крајеви: Врлаје, Ракићевца, Мамутовац, Прекобучје и неколико крајева са породичним именима. У Доњој Трнави су крајеви: Бодљик, Покозица, Матијевац, Кленовац, Јошаница (цигански крај) и други са породицним именима. Најудаљенији је крај Покозица (удаљен од села 3 -4 км). Трнава захвата велики атар и због тога је околна села зову “Малом Пештом”.

Порекло породица и старине:

Стојановићи (Савковићи 9 к., Јевтићи 8 к., Ружићи 6 к., Васиљевићи 6 к., Марковић 1 к., Борисављевићи 7 к., Милорадовићи 11 к., Стевановићи 3 к., Радосављевић 1 к., Ристићи 6 к., Добричићи 11 к., укупно 69., кућа, славе Св. Николу). Ово је најстарија породица. Њихов чукундеда Стојан дошао од Сјенице – Суводола и засновао Трнаву. Данашње породице рачунају да су шесто колено (стање из 1923. године).

После Стојана се доселио неки Миливоје са сином (Чала – Стојком) из Лопата (Васојевићи – црногорска Брда). Од њих су ово породице: Јеленићи (Живановићи, Милошевићи, Радојичићи, Томићи 35 кућа., Павловићи 8 кућа), Баба Анђелићи (Јовановићи, Благојевићи, Лукићи, Радојковићи) 20 кућа., Савићи (Милојевићи, Срећковићи) 14 кућа., Стојковићи (Живановићи, Симићи, Вукићи, Милићевићи укупно 42 к., Петровићи (Јовичићи) 9 к., Славе Св. Јована. (укупно 86 кућа.,). Раније су били једна званица, а сад се узимају између себе. Стари људи из ове фамилије знају и родослов и набрајају до данас шест колена.

За овима се доселио неки Максим са седам синова. Дошао од Пећи у Метохији. Од Максима и његових синова данас су ове породице:

Мијаиловићи, Ђорђевићи, Јоксимовићи, Николићи, Стевановићи, Матићи, Петровићи, Ћатићи, Јаковљевићи, има их око 180 кућа (подаци датирају из 1923. године). Славе Св. Лазара. Шесто су колено од Максима и сада се између себе узимају. Имају одсељене рођаке у Шумама (Топола).

У исто време доселио се из околине Лесковца Рана са два сина: Милованом и Радованом. Рана се ожени по други пут и ова му жена доведе сина Обрада који остави очеву славу (Св. Андрију) и узме очухову (св. Николу). Од Ране и његових синова Милована и Радована су: Јовановићи, Милановићи, Милисављевићи, Ивановићи, Маринковићи, Марковићи, Јанковићи. А од његовог пасторка Обрада су Обрадовићи (Оротићи). (укупно око 70 кућа., славе Св. Николу). Од ових су неки отишли у Ропчево код Сопота (Миловановићи – Ранићи).

Доцније су се доселили:

Варагићи (11 к., Св. Стеван). Доселио се прадед из села Вараге (новопазарски крај).

Комарчевићи (Павловићи) 12 к., Св. Стеван. Дошао из Комарица (Лепеница) на парохију њихов прадед свештеник.

Пантићи (14 к., Св. Јован). Доселио се прадед Ћира од Сјенице. Од Ћире су пето колено.

Живановићи (2 к., Св. Никола), Дошли из Горње Трешњевице.

Гавриловићи 4 к., Дошао деда око 1860. године из околине Битоља у Македонији. Радио по околини и овде досао жени у кућу.

Дисковићи (Ивковићи) 7 кућа., Роми/Цигани досељени одавно.

Димитријевић 1 к., слави св. Арханђела. Дошао као радник из трнског краја у Бугарској жени у кућу.

Стевановић 1 кућа., Св. Арханђел. Дошао отац од Пећи.

Антонијевић 1 кућа., Св. Арханђел. Дошао из Бугарске.

Рајковић 1 кућа., св. Лука. Дошао око 1880. године жени у кућу из Војковца (качерски).

Лелићи (Влаховићи) 15 кућа., Св. Ђорђе. Марко Влах доселио се 1813. године од Делиграда (пореклом Власи).

Трнава је дала приличан број становника вароши и варошицама у Шумадији. Тако има из Трнаве одсељених у Крагујевцу 19 кућа, у Наталинцима 9 кућа, у Аранђеловцу 2 куће, затим их има у Београду, Пожаревцу, Паланци и Тополи.

 

ИЗВОР: Боривоје М. Дробњаковић, „Јасеница“.  НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА  (књига 13) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига XXV), Београд 1923. Приредио сарадник портала Порекло Александар Акић Шарко

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. Nebojša

    Interesuje me dali neko ima podatke o familiji miloradovic iz Donje Trnave

  2. Bogoljub Stanisic

    Familija Stanisic je starija od mnogih u vasem prikazu a i brojcano je jaca, ali o njoj ne prikazujete nikakve podatke.Svi su naseljeni u Gornjoj Trnavi, zaseok Rakicevica, opstina Topola.Prica se da su poreklom od Ostroga u C.G.i da su tursko doba prebegli sa Kosova u Sumadiju..Znam 5 kolena unazad, slave Lazarevu subotu.Hvala.