Порекло презимена, село Трнава (Топола)

6. јул 2012.

коментара: 14

Порекло становништва села Трнава (Горња и Доња Трнава), општина Топола. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године.

 

Село је разбијеног типа, дели се на Горњу и Доњу Трнаву. У Горњој Трнави су крајеви: Врлаје, Ракићевца, Мамутовац, Прекобучје и неколико крајева са породичним именима. У Доњој Трнави су крајеви: Бодљик, Покозица, Матијевац, Кленовац, Јошаница (цигански крај) и други са породицним именима. Најудаљенији је крај Покозица (удаљен од села 3 -4 км). Трнава захвата велики атар и због тога је околна села зову “Малом Пештом”.

Порекло породица и старине:

Стојановићи (Савковићи 9 к., Јевтићи 8 к., Ружићи 6 к., Васиљевићи 6 к., Марковић 1 к., Борисављевићи 7 к., Милорадовићи 11 к., Стевановићи 3 к., Радосављевић 1 к., Ристићи 6 к., Добричићи 11 к., укупно 69., кућа, славе Св. Николу). Ово је најстарија породица. Њихов чукундеда Стојан дошао од Сјенице – Суводола и засновао Трнаву. Данашње породице рачунају да су шесто колено (стање из 1923. године).

После Стојана се доселио неки Миливоје са сином (Чала – Стојком) из Лопата (Васојевићи – црногорска Брда). Од њих су ово породице: Јеленићи (Живановићи, Милошевићи, Радојичићи, Томићи 35 кућа., Павловићи 8 кућа), Баба Анђелићи (Јовановићи, Благојевићи, Лукићи, Радојковићи) 20 кућа., Савићи (Милојевићи, Срећковићи) 14 кућа., Стојковићи (Живановићи, Симићи, Вукићи, Милићевићи укупно 42 к., Петровићи (Јовичићи) 9 к., Славе Св. Јована. (укупно 86 кућа.,). Раније су били једна званица, а сад се узимају између себе. Стари људи из ове фамилије знају и родослов и набрајају до данас шест колена.

За овима се доселио неки Максим са седам синова. Дошао од Пећи у Метохији. Од Максима и његових синова данас су ове породице:

Мијаиловићи, Ђорђевићи, Јоксимовићи, Николићи, Стевановићи, Матићи, Петровићи, Ћатићи, Јаковљевићи, има их око 180 кућа (подаци датирају из 1923. године). Славе Св. Лазара. Шесто су колено од Максима и сада се између себе узимају. Имају одсељене рођаке у Шумама (Топола).

У исто време доселио се из околине Лесковца Рана са два сина: Милованом и Радованом. Рана се ожени по други пут и ова му жена доведе сина Обрада који остави очеву славу (Св. Андрију) и узме очухову (св. Николу). Од Ране и његових синова Милована и Радована су: Јовановићи, Милановићи, Милисављевићи, Ивановићи, Маринковићи, Марковићи, Јанковићи. А од његовог пасторка Обрада су Обрадовићи (Оротићи). (укупно око 70 кућа., славе Св. Николу). Од ових су неки отишли у Ропчево код Сопота (Миловановићи – Ранићи).

Доцније су се доселили:

Варагићи (11 к., Св. Стеван). Доселио се прадед из села Вараге (новопазарски крај).

Комарчевићи (Павловићи) 12 к., Св. Стеван. Дошао из Комарица (Лепеница) на парохију њихов прадед свештеник.

Пантићи (14 к., Св. Јован). Доселио се прадед Ћира од Сјенице. Од Ћире су пето колено.

Живановићи (2 к., Св. Никола), Дошли из Горње Трешњевице.

Гавриловићи 4 к., Дошао деда око 1860. године из околине Битоља у Македонији. Радио по околини и овде досао жени у кућу.

Дисковићи (Ивковићи) 7 кућа., Роми/Цигани досељени одавно.

Димитријевић 1 к., слави св. Арханђела. Дошао као радник из трнског краја у Бугарској жени у кућу.

Стевановић 1 кућа., Св. Арханђел. Дошао отац од Пећи.

Антонијевић 1 кућа., Св. Арханђел. Дошао из Бугарске.

Рајковић 1 кућа., св. Лука. Дошао око 1880. године жени у кућу из Војковца (качерски).

Лелићи (Влаховићи) 15 кућа., Св. Ђорђе. Марко Влах доселио се 1813. године од Делиграда (пореклом Власи).

Трнава је дала приличан број становника вароши и варошицама у Шумадији. Тако има из Трнаве одсељених у Крагујевцу 19 кућа, у Наталинцима 9 кућа, у Аранђеловцу 2 куће, затим их има у Београду, Пожаревцу, Паланци и Тополи.

 

ИЗВОР: Боривоје М. Дробњаковић, „Јасеница“.  НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА  (књига 13) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига XXV), Београд 1923. Приредио сарадник портала Порекло Александар Акић Шарко

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. Stojkovic

    Zeleo bih nesto vise da saznam u vezi ovih podataka iz 1923.kao i o svojim pretcima iz C. Gore.Gore pise da je Milivoje dosao sa sinom Cala Stojkom iz sela Lopate kod Lijeve reke od roda Vasojevica u danasnju Trnavu Topolsku.Da li neko od Vasojevica moze da mi pomogne u pronalazenju prezimena tih ljudi kao i Krsne slave koju su imali??
    Unapred zahvalan Stojkovic

  2. dragan radojkovic

    Postoji i jedna familija Radojkovica iz Gornje Trnave u Zrenjaninu

  3. dragan radojkovic

    Postoje bar tri kuce Nerandzica ali se ne pominju.

  4. Sarko

    @ Dragane, podaci datiraju iz 1923 godine. Ako se doselila neka porodica posle 1923 godine u Trnavi, onda nije na ovom spisku, vec je zabelezena tamo gde je ranije zivela i tamo pise odakle se doselila, razumes? E, sad mozda ova porodica Narandzic potice od nekog velikog roda u Trnavi, ali ako je promenila prezime u Narandzic posle 1923 godine, onda nije na spisku.

  5. zlatko

    Zeleo bih da saznam poreklo porodice Milic. Ima ih i u G Trnavi i u D Trnavi. Pradeda mi se zvao Cedomir Milic,rodj 1893,dosao je zeni u kucu u D Trnavu. Slava je Lazareva subota

  6. Небојша Новаковић

    Мени су познате две гране Милића у том делу Шумадије. Једни су пореклом из Сјенице и славе Св. Николу, а други су пореклом из Осата (Босна).

  7. niša petronijević

    Postoji predanje u Svrliško/Gurgusovačkom kraju ( TresiBaba )da porodica Karađorđeve majke Marice potiče iz tih krajeva. Da li neko zna nešto više o tome.

  8. sasa

    Dali je poznato odakle je doseljena porodica Radivojevic u G.Trnavu a slave Sv.Lazara?

  9. srdjan

    Zdravo. Ja sam Srdjan Vasiljevic . Jeste ovo sve tacno ali nije u upotpunjenjeno jer ja imam detaljnu istoriju prezimena u Gornjoj i Donjoj Trnavi. Maksim je od Niksica a dosao je preko Peci sa 6 sinova i dobio jos trojicu u Trnavi. od tih sinova su se radjala deca od kojih ja vucem istoriju od Vasilija po kojim sam dobio prezime Vasiljevic i slavim SV Lazara -Vrbicu. Oni Vasiljevici u pocetku sto ste pomenuli nemaju veze samnom jer slave SVETOG Nikolu. Hvala vam sto postoji ovako nesto na sajtu ali molim vas ako imate sve podatke u potpunosti kao sto ja imam na papiru sve do detalja izbacite jer nekome to puno znaci od nas u Trnavi. Pozdrav.

    • Radoslav Ranković

      Molim za informacije (ako ih imate) o istoriji prezimena Ranković, Savković i Lukić pošto po mojim informacijama ove porodice potiču od jednog pretka Nedeljka koji je imao 3 sina : Ranka,Savka i Luku
      Hvala unapred
      R. Ranković

    • Nenad Milanovic

      Postovani Srdjane,poreklom sam iz Trnave. Po ocu od Milanovica iz Donje, a po majci od Petronijevica iz Gornje. Kako se moze doći do vasih spisa o istoriji prezimena? Hvala!

  10. gotlib4343

    Bas cudno,citajuci ove komentare a i pozivajuci se naneke istoriske izvore od 1922.godine a mozda i ranije, nisam pronasao bas nista napisano u vezi familije STANISIC u Gornjoj Trnavi,naselje Rakicevica.To je jedna od brojcano vecih familija,a da o njoj nema ni reci.Svi slave Lazarevu subotu.Na nesrecu,familija se drasticno smanjila,prirodnim putem aneki se odselili,pa se mogu naci u Beogradu,Americi i drugde.Odakle su se doselili.Postoji vise teorija,ali najverovatnija je da su se iz Crne Gore,ispod Ostroga,preko Kosova doselili i Tadasnju Trnavu.I to pra pra deda Stanisa sa sest ilisdam sinova,po cijim imenima sada postoje zaseoci:-)prokici,todorovici,mulovanovici rakici i dr.Jedino sto se nezna pouzdano dal li je pra pra Stanisa vec imao prezime Stanisic,posto su po svim njegovim sinovima nastala nova prezimena:-)rakic,milovanovic prokic i dr a samo smo mi zadrzali STANISIC.To upucuje da se Stanisa vec prezivao stanisic.Pozdrav svim stanisicima.Bogoljub